Hükümetten geri adım: Kaynak bulundu maaş kesintisi yapılmayacak

26 Temmuz 2022

Güncelleme: 27 Temmuz 2022

A
A

Başbakan Ünal Üstel, yasa gücünde kararname ile kamu kesiminde yapılacağı açıklanan maaş kesintisinden vazgeçildiğini açıkladı.

ZgotmplZ

Hükümet, yasa gücünde kararname ile kamu çalışanları ve emeklilerinin maaşlarından kesinti yapılması uygulamasından vazgeçti.

Alınan kararı Başbakan Ünal Üstel duyurdu.

Başbakan, gün içerisinde kendi başkanlığında ilgili bürokratlarla yapılan çalışmalar sonrasında, kamuda maaş kesintisine gidilmesini gerektiren sorunun "yaratılan yeni kaynakla" giderildiğini ve yasa gücünde kararnamenin geri çekildiğini açıkladı.

Üstel, yeni kaynağın nasıl bulunduğu konusunda bilgi vermedi.

BİR KESİMİN MAAŞLARI YÜZDE 10 KESİNTİYLE ÖDENECEK... MAAŞLARIN TÜMÜ CUMA GÜNÜ TAMAMEN ÖDENECEK

Yaptığı açıklamada, yasa gücünde kararnamenin geri çekilmesi ile birlikte maaşların tam olarak ödeneceğini ifade eden Başbakan Üstel şöyle dedi:

“Emekliler, şehit ve malul gaziler, sosyal yardım ve engelli maaşı alanlarla ilgili ödeme bankalara ödeme talimatı bugün kesintili olarak gittiğinden dolayı ödemeleri yüzde 10 eksik olacak. Ancak bu eksiklik cuma günü memur maaşları ödenirken giderilecek ve kesintiler onlara geri ödenecek. Kısacası yaratılan yeni kaynakla birlikte cuma günü tüm kamu çalışanları, emekliler, şehit ve malul gaziler, sosyal yardım ve engelli maaşı alanlar maaşlarını tam olarak almış olacak. “

KAYNAK ATUN'UN AYRILIĞIYLA ORTAYA ÇIKTI

Başbakan Ünal Üstel Maliye Bakanlığı'nda gün içerisinde görev değişimi yaşanması sonrasında kendi başkanlığında bir durum tespit ve değerlendirme toplantısı yapıldığını ve bu toplantıda yaratılan yeni kaynakla birlikte yasa gücünde kararnameyi uygulamaya koyacak bir gereksinim bulunmadığını gördüğünü söyledi.

Bu tespitin yapılmasının ardından maaş kesintisine gidilmemesi yönünde talimat verdiğini açıklayan Başbakan Üstel, ülkede ekonomik sorunların çözülmesi ve hem kamu hem de reel sektörde yaşanan sıkıntıların kalıcı bir şekilde aşılması için çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

MAAŞ KESİNTİSİ NE ÖNGÖRÜYORDU?

Kamu kesiminde net 15 bin TL üzeri maaş alanlardan yapılacak kesinti kararı 23 Temmuz Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girmişti.

Uygulamanın bu yıl sonuna kadar olan 6 aylık dönemi (Temmuz-Aralık) kapsaması öngörülüyordu.

Hükümet, ilk açıkladığı yüzde 20 kesinti kararını revize ederek, 15-30 bin TL arası maaşlardaki kesintiyi yüzde 10'a çekmişti.

Daha önce kesintilerin Aralık 2023 ayı sonuna kadar geri ödeneceği belirtilmesine rağmen, hükümet bu konuda da revizeye giderek, son ödeme tarihini 2023 Nisan ayının sonu olarak güncellemişti.

Bakanlar Kurulu'nun hazırladığı yasa hükmünde kararname, kamu çalışanları ile birlikte kamudan emekli olanları da kapsıyordu. 13'üncü maaşlar da bu kesintiye dahil edilmişti.

YARGI SÜRECİ 

Kararın yürürlüğe girmesinin ardından çok sayıda sendika ara emri ve iptal için Anayasa Mahkemesi'ne dava dosyalamıştı.

Mahkeme yarın sabah saat 09.30'da başvurulara ilişkin karar alacaktı. Hükümetin bu kararı sonrası yargı süreci de kendiliğinden sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar