HP'den yüzde 3,5 kükürtlü yakıt tepkisi: Kasıtlı insan öldürmekten farksız

29 Kasım 2022

Güncelleme: 29 Kasım 2022

A
A

HP, hükümetin Teknecik'e filtre takılarak, yüzde 3 veya 3.5'lük kükürt oranlı yakıt alımı yapılacağı açıklamasına tepki gösterdi, “Yakıttaki kükürt oranının arttırılması kasıtlı insan öldürmekten farksızdır.” açıklaması yaptı.

ZgotmplZ

Halkın Partisi (HP) Çevre Komitesi ve Enerji Komitesi, hükümetin açıkladığı yüzde 3,5 kükürtlü fuel oile geçiş için çalışma başlatılması kararına tepki gösterdi.

Başbakan Ünal Üstel, “Teknecik Elektrik Santrali’ne filtre takılacak ve 2023’te daha ucuza yüzde 3 kükürt oranlı yakıt alınacak, elektrik fiyatları ucuzlayacak.” açıklaması yapmıştı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, "Filtre takıldıktan sonra, en şeffaf şekilde ölçümler yapılmak kaydıyla yüzde 3 veya 3.5'lük kükürt oranına geçilebilecek." ifadelerini kullanmıştı.

HP'den bu konuya ilişkin yapılan açıklamada, dünyada ve özellikle AB ülkelerinde, yakıt içerisindeki kükürt oranının halk sağlığını tehdit ettiği, vahim zararlara ve ciddi hastalıklara neden olduğunun bilimsel çalışmalarla kanıtlandığına dikkat çekildi.

Bu nedenle limitlerin yasal zorunluluk haline getirildiği işaret edilerek, "Ülkemizde elektrik üretiminde kullanılacak olan yakıttaki kükürt oranını artırmaya yönelik çalışma yapılması halk sağlığı açısından büyük bir tehdit anlamına gelmektedir." denildi.

"BU YAKIT DEĞİŞİKLİĞİ YAKLAŞIMI DERHAL TERK EDİLMELİ"

Açıklamada, "Ülkemizde başta kanser hastalığı olmak üzere, astım, koah, kalp damar hastalıkları ve çocuklarda gelişim bozuklukları gibi ciddi hastalıklardaki artış ortadayken, insanlarımızın daha fazla emisyona maruz kalarak daha fazla zehirlenmesi sonucunu doğuracak bu yakıt değişikliği yaklaşımının derhal terk edilmesi gerekir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Fuel oil yakıldığında ortaya çıkan emisyonlar yalnızca kükürt dioksitlerle sınırlı olmayıp, bahse konu yakıt değişikliği yapılması halinde de artış gösterecek olan tek emisyon kükürt dioksit olmayacaktır. Dolayısıyla her bir emisyon türü ve her bir santral bacası için ayrı ayrı filtre sistemleri kurulması gerekecek, buna ilaveten bahse konu filtrelerde kullanılmak üzere hammadde ithali ve filtreleme sonrasında ise ortaya çıkacak katı ve sıvı zehirli atıkların depolanmasını da içerecek, ciddi işletme yükü ve yüksek işletme maliyetleri beraberinde gelecektir. Tüm bunlar dikkate alındığında gerek kükürt oranı yüksek yakıt kullanımına karşı çıkmak, gerekse etkileri kısıtlı filtre uygulamaları ile halk sağlığı ve çevreye verilecek vahim tahribatların önüne geçmek için, fuel oil ile elektrik üretimine kıyasla çevresel etkileri çok daha düşük olan farklı yakıt ve üretim teknolojileri ile elektrik üretimine geçişi zorlamak üzere tüm çevre örgütlerinin ve muhalefetin bu konuda ses vermesi gerektiği düşüncesindeyiz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar