HP istifaları umursamadı: Geç bile kalmışlardı

23 Kasım 2022

Güncelleme: 23 Kasım 2022

A
A

İki milletvekilinin istifa kararını değerlendiren Halkın Partisi, “Parti kararına uymadıkları gün, yani altı ay önce istifa etmeliydiler, geç bile kaldılar.” görüşünü paylaştı.

ZgotmplZ Facebook / Jale Refik Rogers

Halkın Partisi (HP), milletvekilleri Jale Refik Rogers ve Ayşegül Baybars’ın istifasıyla ilgili değerlendirme yaptı.

Baybars ve Rogers ile 9'uncu Dönem HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, partilerinden istifa ettiklerini duyurmuş, milletvekillerinin yanında, aralarında MYK (merkez yönetim kurulu) eski üyeleri, kurucu üyeler, parti meclisi üyeleri ve ilçe örgütü üyelerinin de bulunduğu 64 kişi de istifa dilekçelerini HP Parti Genel Merkezi’ne sunmuştu.

Halkın Partisi'nde konuyla ilgili açıklamada, “Halkın Partisi sayesinde milletvekili olan bahse konu isimler kendi partileri tarafından alınmış olan karara uymadıkları gün siyaset ahlakı gereği zaten Halkın Partisi’nden istifa etmeliydiler. Yani bu istifa altı ay önce gerçekleşmeliydi, geç bile kalmışlardır.” denildi.

Açıklamada “Kendi partisinin kararlarına uymayan ancak bu davranışları karşısında disipline sevk edildiklerinde de kendi partilerini mahkemeye veren bu kişiler ile Halkın Partisi çok uzun süre önce zaten yollarını ayırmıştı.” denildi.

"GEÇ KALINMIŞ BİR ADIMDIR"

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kimse partide günlerce, saatler süren toplantılar sonucunda demokratik oylamayla alınmış olan kararlara uymadığı için disipline verildi diye onca emekle kurulan partinin itibarını zedeleyecek davranışlar içerisine giremez. Gerek bu iki ismin, gerekse çoğunluğu partimize kendileri tarafından üye yapılan ve uzun süredir faal olmayan akraba ve yakın arkadaşlarının partimizden ayrılmaları şaşırtıcı değil, sadece geç kalınmış bir adımdır.

Hiç kimse, milletvekili de olsa, partinin yetkili karar organlarındaki seçilmiş üyelerinin kolektif iradesinin üzerinde değildir. Kimse parti kararları içerisinden beğendiklerine uymak, beğenmediklerine uymamak gibi bir lükse ya da ayrıcalığa sahip değildir.

Meclis’ten çekilme şeklindeki parti kararına rağmen Meclis’te kalarak ve üstelik de sanki Halkın Partisi'ni temsil ediyormuş gibi davranmaya devam ederek kendilerini bu noktaya getiren ve kamuoyunda bir isim olmalarını sağlayan Halkın Partisi’nin itibarına da, alınan sine-i millet kararına da zarar vermişlerdir.”

HP’den yapılan açıklamada, “Açıklamalarında dile getirdikleri gibi ilkelere gerçekten ve samimiyetle bu kadar çok önem veriyor idiyseler Halkın Partisi sayesinde elde ettikleri milletvekilliği makamını hiç tereddüt etmeden bırakmayı göze alırlardı” da denildi.

“HALKIN PARTİSİ KARARLI ŞEKİLDE MÜCADELESİNE DEVAM EDECEK”

Halkın Partisi’nin toplumsal fayda temelinde ilkeli bir siyaset yürüttüğü ve “bu olumsuz siyasi ortam içerisinde bunun da bedelini ödemekten çekinmediği” belirtilen açıklamada, “Daha önce çeşitli müdahaleler ile Halkın Partisi’ne kan kaybettirmek için her tür çabayı ortaya koyanların bugün toplum nezdindeki siyasi itibarı herkesin malumudur. Bugün kamuoyu ile paylaşılan bu istifaların Halkın Partisi’ne gönül verenlerin mücadelesini engellemesi mümkün değildir. Partimiz kararlı şekilde ilkeli duruşuna ve mücadelesine devam edecektir.” ifadelerine yer verildi.


HP'DE BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

19 Mayıs’ta HP Parti Meclisi’nde Meclis’ten çekilme (sine-i millet) kararı alınmıştı. Karara ilişkin açıklamada, "son yıllarda giderek daha da yoğun şekilde yaşanan demokrasiye aykırı, halk iradesini görmezden gelen uygulamalara karşı sessiz kalmamak, demokrasiye ve devlete sahip çıkmak, halk iradesine ve bağımsızlığa aykırı uygulamalara karşı bir tepki vermek, Kıbrıs Türk halkına yaşatılan demokrasi bunalımlarının normalleştirilmesini kabul etmemek" için sine-i millet kararı alındığı bildirilmişti.

Partinin üç milletvekilinden biri olan Kudret Özersay, vekillikten istifasını içeren dilekçesini 27 Mayıs Cuma günü Meclis Başkanlığı’na sunmuştu.

31 Mayıs Salı günü toplanan Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı, Özersay’ın milletvekilliğinden çekilme isteminin gerçekliğinin saptandığına karar vermişti. Özersay’ın istifa kararının, 6 Haziran’da yapılacak Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülerek, oylamaya sunulması kararı alınmıştı.

23 Ocak’ta yapılan erken genel seçimlerinde Halkın Partisi  (HP) yüzde 6,68 oy almış, Cumhuriyet Meclisi’nde ise 3 sandalye elde etmişti.

HP'li diğer iki vekil Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers ise milletvekilliğinden çekilmeye direnmişti.

HP Parti Meclisi, PM'de alınan sine-i millet (Meclis'ten çekilme) kararına rağmen istifa etmeyeceklerini açıklayan milletvekilleri Baybars ve Rogers'ı partiden ihraç talebiyle Disiplin Kurulu’na sevk etmişti.

Bunun üzerine Ayşegül Baybars ve Jale Refik Rogers 6 Temmuz'da Yüksek Mahkeme'ye ara emri başvurusunda bulunmuştu. Mahkeme aldığı kararla, iki ismin HP'den ihracına yönelik karar sürecini durdurmuştu.

HP Parti Meclisi, 16 Ağustos'ta Jale Refik Rogers ve Ayşegül Baybars’ın da üyesi olduğu Merkez Yürütme Organı'nı görevden almıştı.

 Yüksek Mahkeme'nin kasım ayı bitmeden iki vekille ilgili nihai karar vermesi bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar