Hal Yasa Tasarısı Meclis'ten oy birliğiyle geçti

13 Mart 2023

Güncelleme: 13 Mart 2023

A
A

Birleştirilmiş Hal Yasa Tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek, oy birliğiyle kabul edildi. Kafa karışıklığına yol açacağı gerekçesiyle oylama öncesi “laboratuvar” kelimesi tasarıdan çıkarıldı.

ZgotmplZ Meclis Basın Bürosu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu,  Birleştirilmiş Hal Yasa Tasarısı'nı oy birliğiyle kabul etti.

Yasa tasarısı 36 evet oyuyla oy birliğiyle kabul edildi. 

Oylama öncesi, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını görüşmek üzere oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu, komitenin Birleştirilmiş Hal Yasa Tasarısı’na ilişkin raporunu okudu. “Bu yasa fiyat istikrarı noktasında halkımız için önemli bir yasa olacak.” diyen Hasipoğlu, gıda güvenliğinin ise en önemli husus olduğunu vurguladı.

Tasarı üzerine söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, hallerde kurulması elzem hale getirilen laboratuvarlara işaret ederek, laboratuvarların, izinlendirme, yetkilendirme ve denetimi konusunda sıkıntı olabileceğini söyledi. Söz konusu laboratuvarlarda yapılan testlerin yaptırımının ne olacağını da soran Erhürman, bu laboratuvarlarda yapılan denetimlerin, Devlet Laboratuvarı ile çelişmesi durumunda yetki karmaşası olabileceğini, bunun yaşanmaması adına yetkilinin kim olacağının açıkça belirtilmesi gerektiğini kaydetti.

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, tüm dünyada ve Türkiye’de hallerin sebze, meyve ve toptancı halleri olduğunu ifade ederek, ancak bu yasanın temel mantığının devletin hal kurdurması ile yap-işlet-devret modeline dayandığını söyledi. Bu yasanın geçmesiyle belediyelerin hal kurmasının mümkün olmayacağını ifade eden Erkut Şahali, belediyelerin elinden hal kurma yetkisinin alınmasıyla çelişkili bir durum oluşacağını savundu.

CTP Milletvekili Filiz Besim de, hallerde kurulacak laboratuvarın tanımlanması gerektiğini söyledi.

Besim’e yanıt veren Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra ise bugün konuşulan laboratuvar içeriğinin hizmetinin gıda analizlerine yönelik olduğunu söyledi. Bakan Altuğra, ön testin, pestisit testini yani tarladan çıkan ürünün ne kadar kimyasal ürünle buluştuğunu anlattığını belirtti. Pestisit testlerinin Devlet Laboratuvarı’nda yapılacağını kaydeden Bakan Altuğra, kendisinin de pestisit testlerinin Devlet Laboratuvarı’nda yapılmasını desteklediğini söyledi.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner ise, yeni yasayla ithalatın tam anlamıyla denetleneceğini, gerek belediyelerin gerekse Maliye'nin gelirlerinin artacağını belirtti. Yasadaki en önemli başarının peşin satışın getirilmesi olduğunu ifade eden Salahi Şahiner, “Takip edilebilirliğin önü açılacaktır” diye konuştu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ise, olası üretilen bazı ürünlerin, “belki arka kapıdan” üreticiyle buluşması engellenerek, yasa çerçevesinde belli bir kontrolden geçip, sofraya gitmesiyle vatandaşın aklındaki birçok soru işaretinin kaldıracağını belirtti. Eleştirilere yanıt veren Oğuz, örnek olarak domatesi vererek, domateste ithalat izni verilecekse üretici birlikleriyle görüşerek, buna izin verdiklerini anlattı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da, ülkedeki sebze-meyve üretiminin satışını düzenlerken, yerli üretimi koruyacak olan yasanın, üretimde planlamanın önünü açacağını, gıda güvenilirliğinde daha etkin denetimi mümkün kılacağını kaydetti. Yasa kapsamında bütün ürünlerin halden geçeceğini, satışların peşin olacağını ifade eden Amcaoğlu, üreticiden, tüketiciye giderken aradaki tüccarların kendi aralarında kirli anlaşmalar yapıp, üreticinin hakkının çalınmasının önüne geçileceğini söyledi.

“LABORATUVAR” KELİMESİ ÇIKARILDI

Komite Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu, ön testlerin yapılacağı laboratuvar ifadesinde bir kafa karışıklığı oluştuğunu belirterek, “laboratuvar” kelimesinin çıkarılarak,  şeklinde düzenleme yapıldığını açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar