Guterres Barış Gücü için tavsiyeyi verdi

18 Temmuz 2022

Güncelleme: 18 Temmuz 2022

A
A

Guterres, mevcut görev süresi temmuz sonunda bitecek olan Barış Gücü misyonunun görev süresinin 6 ay daha uzatılmasını tavsiye etti.

ZgotmplZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi'ne, Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) misyonunun görev süresinin 6 ay daha uzatılmasını tavsiye etti.

Guterres, New York'taki BM Genel Merkezi'nde devam eden Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında, Konsey üyeleriyle paylaştığı raporda, BM'nin Barış Gücü'nün süresinin Ocak 2023'ün sonuna kadar uzatılmasında fayda gördüğünü belirtti.

Genel Sekreter, raporunda, Kıbrıs'taki durumla ilgili, "Müzakerelerin tam olarak yeniden başlamasına yönelik ilerleme eksikliği, sahada yeni gerçekler için alan yaratıyor ve tek taraflı provokasyona yol açıyor. Karmaşık bölgesel ortam ve bunun Kıbrıs üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, ilgili aktörleri itidalli olmaya ve çatışmayı çözmek için yapıcı yaklaşımlar benimsemeye çağırıyorum." ifadelerini kullandı.

Tüm tarafların iyi niyet göstermesi ve siyasi bir çözüme elverişli koşulların yaratılması gereğine dikkati çeken Guterres, şunları kaydetti:

"BM Barış Gücü'nün Kıbrıs'taki barış ve istikrara devam eden katkısı ve siyasi bir çözüm için elverişli koşulların yaratılması ışığında, Güvenlik Konseyi'ne misyonun görev süresini 3 Ocak 2023'e kadar, 6 ay uzatmasını tavsiye ediyorum."

27 Ocak'ta yayımlanan son Güvenlik Konseyi kararına göre, misyonun mevcut görev süresi temmuz sonunda bitiyor.

Türk tarafı, son dönemde, UNFICYP'in Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlamadığı için görevinin sona erdirilmesini talep ediyor. Rumlar ise, herhangi bir değişikliğe şiddetle karşı çıkıyor. Son yıllarda yapılan uzatma kararları, görüşü alınmadığı gerekçesiyle Türk tarafının büyük tepkisini çekiyor.

UNFICYP, 1964'ten bu yana adada görev yapıyor ve barış gücünün görev süresi her 6 ayda bir uzatılıyor.
KIBRIS BARIŞ GÜCÜ

BM'nin en uzun süreli faaliyette bulunan barış gücü misyonlarından biri olan Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü, 1964'ten bu yana adada görev yapıyor ve Barış Gücü'nün görev süresi her 6 ayda bir uzatılıyor. 

Çok uluslu askerî birlik olan misyonda, 800 civarı askeri ve 60'tan fazla polis memuru olmak üzere 1100 civarı personel görev yapıyor.

1964'ten bu yana yaklaşık 186 BM personeli UNFICYP'de görev yaparken hayatını kaybetti.

Misyonun komutanlığını 24 Mart 2021 tarihinden bu yana Norveçli komutan Ingrid Gjerde üstleniyor. 

UNFICYP'nin bütçesi yıllık 50 milyon ABD Doları'nın üstünde. Bugün, UNFICYP bütçesinin üçte biri Rum Kesimi tarafından finanse edilirken, Yunanistan yılda 6,5 ​​milyon dolar katkıda bulunuyor. Geri kalanı, 1993 yılında kararlaştırıldığı üzere, BM'nin tüm üyeliği üzerinden değerlendirilen katkılardan finanse ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar