Güney'in vatandaşlık vermediği Kıbrıslı Türkler, "ırkçılığa" karşı yürüdü

19 Kasım 2022

Güncelleme: 20 Kasım 2022

A
A

Karma evliliklerden doğan ve "Kıbrıs Cumhuriyeti" vatandaşlığı alamayan Kıbrıslı Türkler, Güney Kıbrıs’ta eylem yaptı. “Kimliksizler” karma evliliklerden doğan Kıbrıslı Türklerin sistemli biçimde, ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kaldığını vurguladı.

ZgotmplZ
Karma evlilik mağdurları, sadece bir tarafın "Kıbrıs Cumhuriyeti" vatandaşı olduğu evliliklerden doğan çocukların, "Kıbrıs Cumhuriyeti" ve dolayısıyla Avrupa Birliği vatandaşlığı alamaması üzerine örgütlenmiş ve bu duruma ilişkin çeşitli davalar açmıştı.
Kimliksizler / Facebook

"Kıbrıs Cumhuriyeti" yurttaşlığı alamayan bir grup Kıbrıslı Türkün oluşturduğu "Kimliksizler" grubu bugün güney Lefkoşa’da eylem yaptı.

Karma evliliklerden doğmaları nedeniyle "Kıbrıs Cumhuriyeti" vatandaşlığı alamayan Kıbrıslı Türkler, Ledra Palas kapısından Güney Kıbrıs’a geçerek, önce Avrupa Birliği evine yürüdü.

Eylemciler burada Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Temsilcisi ile görüşerek, hazırladıkları mektubu sundu.

Daha sonra Rum İçişleri Bakanlığı'na yürüyen eylemciler, Türkçe, Yunanca ve İngilizce olarak basın açıklamasını okudu.

"KIBRISLI TÜRKLER SİSTEMLİ BİÇİMDE, IRKÇILIĞA VE AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR"

“Kimliksizler” başlığı ile yapılan basın açıklamasında karma evliliklerden doğan Kıbrıslı Türklerin sistemli biçimde, ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kaldığı belirtilerek, "Kıbrıs Cumhuriyeti" vatandaşlığının Kıbrıslı Türkler için öneminin, uluslararası geçerliliği olan bir kimlik ve pasaporta sahip olarak seyahat, eğitim, sağlık, iş bulma gibi konularda imkan sağlaması olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Kıbrıs Cumhuriyeti" vatandaşlığının aile bütünlüğü bakımından da önem taşıdığı ifade edildi.

Karma evliliklerden doğan çocuklara, keyfi ve hukuk dışı bir şekilde vatandaşlık verilmediği kaydedilen açıklamada, “Oysa anne veya babadan biri yurttaş olduğu için yasal vatandaşlık alma hakkımız vardır.” denildi.

"IRKÇI OLAN BU YAKLAŞIM KABUL EDİLEMEZ"

Çağdaş bir devletin, kanun önünde eşitlik ilkesine göre davranmak zorunda olduğu belirtilen açıklamada, söz konusu ayrımcılığın Kıbrıslı Türklere yapıldığı gibi Asyalı veya Afrikalı biri ile evlenen Kıbrıslı Elenlerin çocuklarına da yapıldığı kaydedilerek, ırkçı olan bu yaklaşımın kabul edilemeyeceği belirtildi.

Yurttaşlığı verilmeyen gençlerin eğitim hakkının da ellerinden alındığı ifade edilen açıklamada, Kıbrıslı Türk gençlerin pek çoğunun, büyük uğraşlarla Avrupa’da kazandığı üniversitelere, bu yasa dışı ve ayrımcı uygulama nedeniyle gidemediği kaydedildi.

Açıklamada “Avukatlarımız aracılığıyla yasal ve yargısal yollarla mücadelemizi sürdürürken, bundan böyle konuyu hem sokağa hem de uluslararası platformlara ve İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacağımızı vurgularız. Rum hükümetini, bu insanlık dışı uygulamadan derhal vazgeçmesi için uyarıyoruz.” denildi.

Karma evlilik mağdurları, sadece bir tarafın "Kıbrıs Cumhuriyeti" vatandaşı olduğu evliliklerden doğan çocukların, "Kıbrıs Cumhuriyeti" ve dolayısıyla Avrupa Birliği vatandaşlığı alamaması üzerine örgütlenmiş ve bu duruma ilişkin çeşitli davalar açmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar