Geliştirilmesi 5 yıl sürdü: Çiftçiye terli tohumluk arpa

30 Mayıs 2022

Güncelleme: 31 Mayıs 2022

A
A

Güzelyurt ve Türkmenköy’de Reşat Bey ve Beşparmak çeşitleri ekilen parsellerden, sulama yapılmadan ve yaşanan don olaylarına rağmen 400-450 kg/dekar verim alındı.

ZgotmplZ

Reşat Bey’in Beşparmak’a göre daha erkenci olduğu gözlemlendi. 5 yıl süren  deneme ve melezleme çalışmaları sonucu geliştirilen Reşat Bey ve Beşparmak arpa çeşitleri bu yıl tohumluk üretimi amaçlı üreticiye de verilecek.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Türkmenköy’deki Beşparmak tarlasının hasadını görmek, ürün ve ürün geliştirme hakkında bilgi almak maksadıyla Türkmenköy Tarımsal Araştırmalar Merkezini ziyaret etti.

Reşat Bey ve Beşparmak çeşitleri, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü iş birliğinde, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ) destekleriyle yürütülen ve 5 yıldan üzün süren deneme ve melezleme çalışmalarının sonucunda geliştirilmişti.

TOHUMLUK ARPA İÇİN ALIM GARANTİLİ SÖZLEŞME

Bakan Dursun Oğuz, ilk etapta hedeflerinin tohumluk arpanın içten karşılanması olduğunu, Reşat Bey ve Beşparmak hasadının, belli koşulları sağlayabilecek üreticilere dağıtılacağını kaydetti.

Beşparmak ve Reşat Bey ekilecek tarlaların o yıl arpa ekilmiş olmaması ve tarlanın sulanabilir olması gerektiğini ifade eden Oğuz, tohumluk üretim için üreticilerle alım garantili bir anlaşma yapılacağını da kaydetti.

Tohumluk arpa ihtiyacının 14-15 bin ton civarında olduğunu kaydeden Oğuz, 2-3 yıl içerisinde ülkenin ihtiyacı olan verimi yüksek dayanıklı tohumluk arpayı üretmeyi öngördüklerini belirtti.

BUĞDAY İÇİN DE DENEMELER BAŞLADI

TAGEM ile arpa ve buğday çeşitleri üzerinde çalışmaların devamının çok önemli olduğunu, bu çalışmaların devam edeceğini belirten Oğuz, ülkede buğday tüketiminin üretime göre çok yüksek olduğunu, bir çeşidin tescili için 12 yıl gerekli olduğunu, ancak TAGEM’le iş birliği ve TAGEM’in buğday üzerinde önceden yaptığı denemelerden dolayı 5-6 yıl içerisinde ilk buğdayın tescilini de beklediklerini ifade etti.

Tohumluk buğday ihtiyacının da 1500 ton olduğunu belirten Oğuz, “amacımız sert buğdayın üretimini arttırmak” dedi

100 BİN TON DAHA İHTİYAÇ VAR

Don ve kuraklıktan  arpa hasadının olumsuz etkilendiğini belirten Oğuz, ayrıca bu yılki arpa rekoltesinin 50 bin ton civarında olduğunu bunun iki aylık ihtiyacı karşılayabileceğini, rekoltenin üzerine 100 bin ton daha arpa ihtiyacı olduğunu, ayırca bu yıl 30 bin dönüm tarlanın doludan etkilendiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar