Falyalı soruşturmasında sona gelindi

5 Ağustos 2022

Güncelleme: 5 Ağustos 2022

A
A

Falyalı cinayetinin tutuklu zanlıları bugün yeniden mahkemeye çıkarılırken, duruşma, dosyanın tamamlanabilmesi için haftaya ertelendi.

ZgotmplZ

İş insanı Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş’ın öldürülmesiyle ilgili mahkeme süreci devam ediyor.

Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan zanlılar Ö.T. , M.Ç., ve V.S. bu sabah Girne Mahkemesi’ne çıkarıldı.

Savcı Ali Hidayet, dosyada sona gelindiğini, itham ve yargı sürecine başlanacağını söyledi.

Dava 12 Ağustos’a ertelendi.

10 Haziran'da görülen duruşmada, zanlılar Ö.T., V.S ve M.Ç. hakkında 17 ayrı dava dosyalandığı bildirilmişti.

"Taammüden adam öldürme", "kanunsuz ateşli silah ve patlayıcı madde kullanma, tasarruf, taşıma", "kasti hasar" ve "meskun mahalde ateş açma" ile suçlanan 3 zanlı da soruşturma tamamlandıktan sonra Ağır Ceza'da müebbet hapis istemiyle yargılanacak.

Falyalı'nın içinde bulunduğu araç, 8 Şubat akşamı Çatalköy'deki evine çok yakın bir noktada pusu kuran kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce otomatik silahlarla yaylım ateşine tutulmuştu.
SORUŞTURMA SÜRECİ

Zanlı Ö.T. saldırının gerçekleştiği 8 Şubat gecesinin sabahında tutuklanmıştı. 25 Ocak'ta adaya geldiği belirlenen zanlının, olay saatinde kiralık araçla bölgede olduğu tespit edilmişti.

İlk olarak 9 Şubat'ta mahkemeye çıkarılan zanlı hakkında 2 gün, ardından 11 Şubat'ta 6 gün, 18 Şubat'ta 7 gün ve 24 Şubat'ta da 8 gün ek tutukluluk kararı alınmıştı.

Zanlının, cinayetten önce, soruşturmanın İstanbul ayağında gözaltında bulunan "Söylemez Kardeşler" olarak anılan suç örgütünün lideri Mustafa Söylemez ile birlikte, bir otele giriş-çıkış yaptıklarına ilişkin kamera kayıtlarının bulunduğu da iddia edilmişti. 

Zanlı Ö.T,  ilk çıkarıldığı mahkemede, tutukluluk talebine itiraz ederek, meseleyle ilgisi olmadığı iddiasında bulunmuş, can güvenliğinden endişe ettiğini dile getirmişti.

Falyalı ailesi ile iş yaptığı öne sürülen ve Ö.T. ile birlikte adaya geldiği belirlenen Y.G. isimli kişi ise 10 Şubat'ta tutuklanmış, olayla bağlantısı olmadığı gerekçesiyle 15 Şubat'ta serbest bırakılmıştı.

Soruşturma kapsamında 12 Şubat’ta bu kez V.S ile M.Ç., Alsancak’ta bir evde tespit edilerek, tutuklanmışlardı. Zanlıların evinde banyo küveti altında naylona sarılı halde bir tabanca ve içerisinde 15 mermi bulunmuştu.

Polis, zanlıların Alanya’dan yasa dışı yollarla, tekneyle adaya giriş yaptığını ve hem adaya gelmelerinde, hem de Alsancak’taki eve yerleştirilmelerinde Mustafa Söylemez’in bağlantısının tespit edildiğini anlatmıştı.

V.S ile M.Ç. hakkında 13 Şubat 3, 18 Şubat 8 ve 24 Şubat'ta ise 8'er gün ek tutukluluk kararı verilmişti.

4 Mart’ta ise üç zanlı hükümsüz tutuklu olarak 3 aylığına cezaevine gönderilmişti.

Zanlılar tutukluluk süresi dolduktan sonra 3 Haziran'da yeniden mahkemeye çıkarılmıştı. Ardından haftalık ya da iki haftalık görülen duruşmalar yeni dosya ve emarelerin sunulması amacıyla ertelenmişti.

TÜRKİYE'DE 5 TUTUKLAMA

Suikaste ilişkin soruşturmanın İstanbul ayağında Mustafa ve Faysal Söylemez kardeşlerin aralarında bulunduğu 8 şüpheli gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden Mustafa ve Mehmet Faysal Söylemez, C.Ş., A.Ç. ve E.Y. tutuklanmış, A.N.M., M.S. ve C.B. ise adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmıştı.

SORUŞTURMA TAMAMLANDI, İSTENEN CEZALAR BELLİ OLDU

Türkiye'de Halil Falyalı ve şoförü Murat Demirtaş'ın öldürülmesine ilişkin soruşturma 4 Temmuz'da tamamlanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 4 Temmuz'da İstanbul 36'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

İddianamede, Mehmet Faysal Söylemez ve Mustafa Söylemez'in , "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" suçundan 5 yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Şüpheliler C.Ş., A.Ç., E.Y. ve M.S. hakkında ise "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" ve "suç işlemek için kurulan silahlı örgüte üye olmak" suçlarından 32 yıl altışar aydan 46'şar yıla kadar hapis cezaları isteniyor.

KORUMALARA HAPİS CEZASI

Olay sonrasında Falyalı’nın korumaları kanunsuz ateşli silah taşımak ve kullanmaktan yargılanmış, T.G’ye 4 yıl, H.I’ya 3 yıl hapis cezası verilmişti.

FALYALI CİNAYETİ

Halil Falyalı'nın içinde bulunduğu araç, 8 Şubat akşamı Çatalköy'deki evine çok yakın bir noktada pusu kuran kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce otomatik silahlarla yaylım ateşine tutulmuştu. Şoförü Murat Demirtaş olay yerinde, Falyalı kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Cinayetle ilgili 14 Şubat'ta yapılan aramalarda olay yerinin yaklaşık bir kilometre batısındaki dere yatağına atılmış iki kalaşnikof, bu silahlara ait 4 şarjör ve 39 mermi ile 9 mm çapında tabanca, tabancaya ait şarjör ve 13 mermi bulunmuştu. Balistik incelemelerde bu silahların suikastte kullanıldığı saptanmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar