"Endişemizde haklı çıktık" diyen Özersay'dan iki öneri

28 Aralık 2022

Güncelleme: 29 Aralık 2022

A
A

Özersay, belediye başkanlığı ve meclis üyeliği seçimlerde geçersiz oyların çokluğuna dikkat çekerek, seçmen iradesinin sandığa sağlıklı şekilde yansımasına engel olduğunu belirttiği bu durumun düzeltilmesi için iki öneride bulundu.

ZgotmplZ

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi'nde geçersiz sayılan oylar konusunda bir değerlendirme yaptı.

Özersay kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, karma oy ile ilgili endişelerini seçim öncesi dile getirdiğini anımsattı.

Belediye başkanlığı için kullanılan oyların yüzde 4.5'inin, meclis üyeliğinde ise yüzde 11'inin  geçersiz sayıldığını kaydeden HP lideri, bu orandaki iptallerin seçmen iradesinin sandığa sağlıklı şekilde yansımasına engel olduğunu vurguladı.

Bunu en aza indirmek için bir an önce adım atılması gerektiğine işaret eden Kudret Özersay, iki öneride bulundu. Özersay'ın önerileri şöyle:

1) Karma oy kullanım kuralları en erken zamanda basitleştirilmeli ("en az yarısı kadar, en çok tamamı kadar" manasına gelen ve her belediyeye göre de değişen rakamlar ve de hata dururmunda tüm oyun yanması kuralı kafa karıştırıcıdır),

2) Belediye başkanları seçiminde mühür kullanımında katı kurallar değiştirilmeli ve oy veren seçmenin iradesi bir adayı işaret ediyorsa, mühür birden fazla kere basılsa da geçerli kabul edilmeli.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar