DP Gençlik Kolları'ndan BM'ye sert tepki

22 Ocak 2023

Güncelleme: 22 Ocak 2023

A
A

Demokrat Parti (DP) Gençlik Kolları, Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs Türk halkının kültürel mirasına vermek istediği zararın hiçbir zaman unutulmayacağını kaydetti.

ZgotmplZ AA

DP Gençlik Kolları, Birleşmiş Milletler'in Taksim Sahası’nda yaptığı girişimlere ilişkin açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada, 1930’lu yıllardan itibaren faal olan Çetinkaya Spor Kulübü’ne 1958 de Taksim Sahası tahsis edildiği, 1974 yılından sonra yeşil hattın içinde kaldığı için kapatıldığı, 2009’da takımın antrenmanları ve hazırlık maçları için tekrar açıldığı ancak 2014 yılında iki toplum arasında düzenlenen Avrupa Ralli Şampiyonası’nın güzergahı üzerinde olması sebebiyle yıkıldığı ve kapatıldığı hatırlatıldı.

“SINIRLARI KORUMAK ADINA DÖKÜLEN BETON BARİYER KABUL EDİLEMEZDİR”

Dışişleri Bakanlığının girişimleri ile ekim ayında Birleşmiş Milletler'in sahanın tekrardan tahsisinin Çetinkaya TSK’ ya verilmesini kabul ettiğine ve sekiz yıllık durgunluk zamanından sonra sahanın tekrar faal olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu sürecin ardından Barış Gücü’nün sınırları korumak adına döktüğü beton bariyerin kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Bu duruma Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin de itirazda bulunarak tepki gösterdiğine işaret edilen açıklamada, “Gösterilen tepkiler üzerine beton bariyeri yıkan BM’nin Kıbrıs Türk halkının kültürel mirasına vermek istediği zararın hiçbir zaman unutulmayacağı bilinmelidir. Sınır korumak adına kültürel mirasa verilen zararı kınamaktayız” denildi.

NE OLMUŞTU?

Lefkoşa'da Yeşil Hat üzerinde bulunan ve kullanım hakkı Çetinkaya Türk Spor Kulübü (TSK) Futbol Takımı'na verilen tarihi Taksim Sahası, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle yenilenerek, 9 Ocak'ta hizmete sunulmuştu.

BM görevlileri 17 Ocak’ta KKTC makamlarına haber vermeden, Çetinkaya eski kulüp lokali önündeki surlardan ve Yiğitler Burcu’ndan sahaya inilen merdivenlerin çıkış noktalarını telleyerek, beton molozlarla kapatmıştı.

BM'nin yaptığı tahribata ve alana fizik erişim yollarına engelleyici tavırlarına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nden yapılan açıklamalarla tepki gösterilmişti. Verilen mesajlarda, BM'nin attığı adımdan geri dönmesi aksi halde gerekenin yapılacağı vurgulanmıştı.

BM Barış Gücü bugün ise, Taksim Sahası'na inen merdivenlerin çıkış noktasındaki beton molozları kaldırdıktan kısa süre sonra bu kez aynı yerlere dikenli tel çekmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar