Derya'dan "kabine değişikliği yaşanabilir" iddiası

14 Mart 2023

Güncelleme: 14 Mart 2023

A
A

CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, devletten AKSA’ya yıllık 28 milyon dolar ödeme yapıldığını belirterek, Kamu İhale Yasası’nda yapılmak istenen değişikliğe karşı çıkan bakanların da görevden alınmak istendiğini savundu.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi milletvekillerinin güncel konuşmalarıyla devam etti. 

CTP Milletvekili Devrim Barçın, “Gerileyen alım gücü ve bunu seyreden sözde hükümet” konulu güncel konuşma yaptı.

Anayasa’nın çok net olduğunu dile getiren Barçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından imzalanan  Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet Alanında İşbirliği Yapılmasına Dair Anlaşmanın Meclis’e bilgiye sunuşta değil yasa ile getirilebilmesi gerektiğini kaydetti.

"Bu işi Anayasa’nın temizleyeceğini" dile getiren Barçın, bu protokolün yasal hale gelmemesinden dolayı çıkacak mali mükellefiyetlerin ödenmesi halinde suç işleneceğini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önemine dikkat çeken Barçın, İş Gücü Planlama ve Geliştirme Merkezi’ne kaç kişi alındığını sordu ve ilgili Bakanın damadının da buraya alındığını söyledi.

Ülkede istenilen veriye ulaşabileceğini dile getiren Barçın, bazı yerlerde personel sayısının fazla olduğunu kaydetti.

Ülkenin özel sektör çalışanlarının primlerinin gerçek maaşlardan uzaklaştırıldığını dile getiren Barçın, “siz özel sektör çalışanı düşmanısınız.” ifadelerini kullandı.

"UBP’nin ülke ekonomisini kayıt dışına ittiğini" söyleyen Barçın, CTP döneminde ithalattan alının KDV gelirinin 798 milyon TL, dahiliden alınan KDV gelirinin 573 milyon TL olduğunu söyleyerek, aradaki farkın kendi dönemlerde yüzde 39 olduğunu, şuanda ithalattan 4 milyar 39 milyon TL KDV ödendiğini,  dahiliden ise 1 milyar 189 milyon TL ödeme yapıldığını kaydetti ve  aradaki farkın yüzde 239 olduğunu söyleyerek, “siz napıyorsunuz? Nerededir bu fark?” diye sordu.

Kamu maliyesinin yüzde 1 iade mükellefiyetinin kaç TL olduğunu soran Barçın, sorduğu soruların cevabını istediklerini söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da yerinden, "CTP’nin göç yasası adı altındaki yasayı geçiremezken kendi Maliye Bakanı Ahmet Uzun’un hükümete 700 milyon nakit bütçe açığı bıraktığını" söyledi.

MALİYE BAKANI ALİŞAN ŞAN

Maliye Bakanı Alişan Şan da, halkı doğru bilgilendirmek gerektiğini söyleyerek, protokollerin bütününün okunması gerektiğini ifade etti.

Protokolde, Türkiye  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının katkılarının belirtildiğini dile getiren Şan, ne zaman bir nefese ihtiyaç olunduğu zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin yanlarında olduğunu ve protokolde de bunun belirtildiğini kaydetti.

Protokolde finansmanın karşılanacağının söylendiğini dile getiren Şan, yapılacak projenin kaynağının da Türkiye olacağını belirtti. Her dönemin kendi koşulları içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Şan, 2018 yılından beri hükümetlerin krizlerle boğuştuğunu kaydetti.

Pandemi, Rusya Ukrayna savaşının ardından 6 Şubat depreminin de üstüne geldiğini dile getiren Şan, dünyada ve ülkede arka arkaya sürekli felaketlerin yaşandığını söyledi ve her şeyi Türkiye’ye bağlamanın yanlış olduğunu belirtti.

İyi günlerin kendilerinin olmasını temenni eden Şan, 2022 yılı sonunda KDV’lerin geri ödendiğini dile getirerek, bu ödemelerin keyiften yapılmadığını, şartların belli olduğunu kaydetti.

Şan, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen hükümetin az alandan az, çok alandan çok kesinti yaparak özel sektörün de canlanması için çalışmaların yapıldığını belirtti.

EKONOMİ VE ENERJİ BAKANI OLGUN AMCAOĞLU

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da,  bugün muhalefetin konuşma ve eleştiri günü olduğunu söyleyerek, “lütfen kantarın topuzunu kaçırmayın.” dedi.

Geçmişte yapılan istihdamlar veya yanlışları bildiğini dile getiren Amcaoğlu, artık hırpalamak değil yanlışları konuşarak doğruların yapılması gerektiğini söyleyerek, yaşanan sıkıntılı dönemlerin resesyona girmeden alım gücünün korunarak bu süreçten çıkılması gerektiğini kaydetti.

Amcaoğlu, bugün için çare üretmenin koşullarını hazırlamak gerektiğini vurguladı.

BARÇIN: GERÇEKÇİ OLUN

CTP Milletvekili Devrim Barçın tekrar söz alarak, bu dönemin yanlışını söylemekle mükellef olduğunu kaydetti.

Kamu görevlilerine verilen eşelmobilin lütuf olmadığını, özel sektör emekçisinin yaşadıklarını ve alım gücünün azaltıldığını dile getiren Barçın, dört yıldır bir sistemin neden kurulmadığını sordu ve “gerçekçi olun” dedi.

CTP MİLLETVEKİLİ SALAHİ ŞAHİNER

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, “Ercan Havaalanı işletme hakkına sahip görevli şirkete özel vergi affı çalışması” konulu güncel konuşma yaptı.

Bu yıl zor bir mali yıl olacağını dile getiren Şahiner, hükümet için de önemli olması gerekenin işletmelere eşit mesafede olması olacağını kaydetti.

Yerel ve mahalli gelirlere özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren Şahiner, "Ercan Havaalanına sağlanmaya çalışılan rant yeni değil ve artık mide bulandırıyor" ifadelerini kullandı.

500 milyon TL’ye gelen bir vergi affının gündemde olduğunu dile getiren Şahiner, hükümetin çalışanlardan kesintiler yaparak ilgili şirkete “peşkeş çekilmeye çalışıldığını” söyledi.

İşletme ile 2016 yılında imzalanan anlaşmanın içeriğini okuyan Şahiner, alınan kararların ve yapılan işlerin yanlışları olduğunu söyledi ve vergi affının yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

ŞAN: TEKNİK BİRİMLER İNCELİYOR

Maliye Bakanı Alişan Şan söz alarak, İyi İdare Yasası diye bir yasa olduğunu söyledi. İlgili şirketin talebinin değerlendirildiğini  söyleyen Şan, bu hususun teknik birimler tarafından incelendiğini kaydetti.

Şartnamenin bugüne gelinene kadar bazı değişiklikleri olabileceğini, ihtiyaç olması halinde de değerlendirileceğini dile getiren Şan, bu konuda bir şey söylemenin doğu olmadığını belirtti.

Bir vergi affının söz konusu olmadığını dile getiren Şan, gerekli adımların halkın bilgisine getirilerek yapılabileceğini kaydetti.

Devletin yasalarla halka verdiği hakları lütuf gibi göstermediklerini dile getiren Şan, çalışanların hayat pahalılığı ile ilgili düzenlemelerin lütuf gibi gösterilmediğini belirtti.

Yapılamayan ödemeleri güncele aldıklarını dile getiren Şan, "bu ülkenin her karışının KKTC toprağı olduğunu ve bu meclisin de KKTC meclisi olduğunu hatırlatmak isterim" dedi.

DERYA: KABİNEDE DEĞİŞİKLİK YAŞANABİLİR

“Ülkedeki ‘Egemenlik’ Manzaraları” konulu güncel konuşma istemi ile söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, hükümetin muhalefetin eleştiri ve uyarılarını kaale almadığını, kayıtlara geçmesi amacıyla konuşma yaptıklarını belirterek sözlerine başladı.

Hükümet partileri UBP, DP ve YDP ile “egemenlik” anlayışlarının da farklı olduğunu kaydeden Derya, “Biz egemenlik dediğimizde bu ülkeyi yurt bilen herkesin toplumsal iradesinden bahsediyoruz” diyerek, hükümet ortaklarının ise iradeyi dışarıya veren, toplumsal iradenin devreden, kurumları gündelik menfaatlerin “mezesi” yapan bir egemenlik anlayışı olduğunu savundu.

İmzalanan uluslararası protokollerle yetkilerin devredildiğini ifade eden Derya, ülkedeki Vakıflar İdaresi’nin çalışmalarını da eleştirdi.

İhalesiz yakıt alımı konusuna da değinerek devletten AKSA’ya yıllık 28 milyon dolar ödeme yapıldığını söyleyen Doğuş Derya, Kamu İhale Yasası’nda yapılmak istenen değişikliğe karşı çıkan bakanların da görevden alınmak istendiğini savundu. Derya, önümüzdeki günlerde bu sebepten dolayı kabinede değişiklik yaşanabileceğini de ifade etti.

Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın hâlâ görevden alınmamasına da tepki gösteren Derya, “Din İşleri Başkanı ‘hadsiz’ Ahmet Ünsal’ı görevden alamayacak kadar basiretsizsiniz sevgili eşit egemenler” ifadelerini kullandı ve “Araya deprem girdi diye unutacağız mı zannettiniz? Ne zaman görevden alacaksınız?” diye sordu.

“ERSİN TATAR’IN YILLIK BENZİN MASRAFI 900 BİN TL”

Ülkede olası bir depremde ihtiyaçlara yapılacak harcamaların planlanması gerektiğini vurgulayan Doğuş Derya, bu yapılmazken izaz-ikram, istihdam, vergi bağışları ve gezilere ara verilmediğini, tasarruf yapılmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yurt dışı temasları ve yurt içi benzin harcaması konularında da eleştirilerde bulunan Derya, 3 haftada 2 kere yurt dışına çıkan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yıllık benzin masrafının ise 900 bin TL olduğunu söyledi.

Maaşlardan kesinti yapılmasını öngören yasa önerisine de değinen Derya, kesinti yapılmaması için başvuru yapmak üzere 15 gün süre tanındığını aktararak, “Sizden haraç almalarına izin vermeyin” dedi ve halkı dilekçelerini hazır etmeye çağırdı.

Derya, külliye inşaatının depremden sonra daha da hızlandığını kaydederek, Cumhurbaşkanı Tatar’ın “külliye elzem mi” ve “Din İşleri Başkanı'nı neden görevden almadınız” diye soran çocukları azarladığını savunarak eleştirdi. Külliyenin devlet hastanesi projesine çevrilmesi çağrısında bulunan Derya, çocukların çadırlarda eğitim görmesine de tepki gösterdi.

ŞAHALİ: BAŞBAKAN GÖZ SORUNUNU İSTİSMAR EDEREK BİZDEN KAÇIYOR

CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali ise “Bürokraside Yap-Boz Manevraları Ekseninde Erhan Arıklı’nın Namus ve Şeref Anlayışı” konulu güncel konuşma istemi ile söz aldı ancak konuşmasının muhatabı olan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı Meclis salonunda olmadığı için konuşmasını kısa tutarak önümüzdeki hafta yapmak istediğini söyledi.

Erhan Arıklı’nın, Ercan Havalimanı'nı yapan şirkete vergi bağışında bulunduğunu söyleyen ve Karayolları Dairesi’ndeki görevden alma ve atamaların bununla ilgili olduğu iddiasını ortaya koyduğunu anımsatan Şahali, Arıklı’nın kendisinden ispat istediği için bu konuşmayı yapmak istediğini iletti.

Şahali konuşmasında, Başbakan Ünal Üstel’i de “göz sorununu istismar ederek Meclis’te karşılarına çıkmaktan kaçtığı” gerekçesiyle eleştirdi.

GARDİYANOĞLU: OLAYLAR HAKKINDA BİLGİSİ OLANLARI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNSUN

Meclis'te daha sonra Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Sadık Gardiyanoğlu, “Yolsuzluk Algısını Kaldırmak” konulu güncel konuşma yaptı.

Bu konuşmayı geçen hafta yapmayı planladığını söyleyen Gardiyanoğlu, geçen ay özel bir kuruluşun yaptığı yolsuzluk algısı raporu sonuçlarına işaret etti.

Rapora dair diğer detaylara değinen Gardiyanoğlu, araştırmanın gerçekleri yansıttığını düşünmediğini dile getirdi.

Eğer toplumun siyaset kurumuna ve kontrol mekanizmalarına güveni kalmadıysa bu konu üzerine hep birlikte düşünmek gerektiğini kaydeden Gardiyanoğlu, ankete katılanlara açık çağrı yaparak bu gibi olaylar hakkında bilgisi olanları suç duyurusunda bulunmaya çağırdı.

Gardiyanoğlu “toplumu depreme hazırlamak” konusuna da değinerek, okulların deprem analizlerine başlandığını söyleyerek kurulan çadırlara yapılan eleştirilere işaret etti.

“Bu sorun hepimizindir, bu sorunu birlikte aşmalıyız” diyen Gardiyanoğlu, maaş kesintileri konusunda ise toplumsal bir seferberliğe ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Konuyla ilgili komite çalışmalarına katılarak görüş bildirdiğini kaydeden Gardiyanoğlu, maaş kesintilerinden toplanacak paranın başka yerlere kullanılacağına dair haberler çıktığını ancak toplanan kaynağın izleme komitesinin gözetiminde harcanacağını ifade eti.

İNCİRLİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SORUNLARINI ANLATTI

CTP Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli, “14 Mart ve Asistan Hekimlerin Sorunları” konulu güncel konuşma yaptı.

Olası bir depremde her şey yıkılsa bile hastanelerin ayakta kalması gerektiğine işaret eden İncirli, hekimler ve sağlık çalışanlarının hastanelerin ne durumda olduğunu ve olası bir acil durumda ne gibi bir planlama yapıldığını bilmek istediğini söyledi.

Hastanelerde hekim, hemşire, sağlık personeli eksikliği olduğunu ancak kendisinin bu konuşma merceğine geleceğin hekimleri almak istediğini belirten İncirli, halkın gelecekteki sağlığının şu andaki genç hekimlerin omuzları üzerinde olduğunu vurguladı.

Devlet hastanesinde çok branşta hekim eksikliği olduğunu ifade eden İncirli, ülkede iyi ve yetişmiş hekimlerin kendilerine bir yaşam alanı bulmasının zor olduğunu kaydetti.

İncirli, şu anda ülkede 20 üzerinde asistan hekim bulunduğunu belirterek, Türkiye’de ihtisas yapan asistan hekimler de olduğunu, her iki ülkede ihtisas yapanların ayrı sorunları bulunduğunu söyledi.

KKTC’de ihtisas yapanların en büyük sorununun eğitim olduğunu belirten İncirli, gün aşırı nöbet tutan asistan hekimlerin, nöbet ücreti de almadıklarını anlattı.

Acil servislerin 7/24 esasına göre çalıştığını, burada nöbet tutan asistanların diğer hekimlerden çok daha düşük ücret aldığını söyleyen İncirli bunun kabul edilebilir olmadığını belirtti.

İncirli, Türkiye’de ihtisas yapan asistan hekimlerin ise sosyal güvenlik yatırımlarıyla ilgili sorunları olduğunu kaydetti ve Türkiye ile yapılan protokollere bu konuda da maddeler konması gerektiğini ifade etti.

Sağlıkta şiddet konusuna da değinen İncirli, sağlıkta şiddete sıfır tolerans kuralının hem mevzuatta hem de zihinlerde oturtulması gerektiğini dile getirdi.

KÜÇÜK'TEN DEPREM VURGUSU

Ardından Ulusal Birlik Partisi Girne Milletvekili Hasan Küçük’ün, “Deprem ve Doğal Afetler ile İlgili Çalışmalar” konulu güncel konuşma yaptı.

“6 Şubat’ta hepimiz karanlık bir güne uyandık” diyen Küçük, siyasilere düşen görevin yarınlara hazırlık olduğunu dile getirdi.

Yükseköğretim, turizm ve inşaat alanında, yabancı yatırımcılar açısından ülkeye güvenin önemine işaret eden Küçük, yapılacak çalışmalarda bunun da dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Deprem hazırlığı konusunda Şili’de yapılan uygulamaları örnek veren Küçük, bu uygulamalarda yerel yönetimlere tam yetki verildiğini kaydetti.

Yapılan yasal düzenlemeyle toplanacak 1,2 milyar TL’ye işaret eden Küçük, geleceğe hazırlanmak gerektiğini ifade etti.

Küçük, “Bizim kendimize güvenmeye ihtiyacımız var” diyerek, depremin siyaset üstü bir konu olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı sona erdi.

Meclis Genel Kurulu bir sonraki toplantısını 20 Mart Pazartesi 10.00’da yapacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar