Cumhurbaşkanı Tatar, Londra'da soydaşlarına seslendi

7 Kasım 2022

Güncelleme: 7 Kasım 2022

A
A

İngiltere’nin Kuzey Kıbrıslı Türklere karşı sorumluluğu olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, “İngilizlere garantörlüğünü hatırlatmak bizim görevimizdir.“ diyerek, yurt dışındaki soydaşlarının seçimlerde oy kullanmasını istediğini de belirtti.

ZgotmplZ

Mihrişah Safa - Londra

Bir dizi görüşme yapmak üzere Londra’da bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yurttaşlarıyla bir araya geldiği toplantıda, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin de seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olmasına inandığını belirterek, çok gecikmeden bunun gerçekleşmesine çalıştıklarını söyledi.

Eşi Sibel Tatar ile Londra’ya gelen ve gelir gelmez görüşmelere başlayan Cumhurbaşkanı, pazar günü de Kuzey Londra’daki Grand Palace salonunda yurttaşlarıyla bir araya geldi. Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve şehitler için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinden sonra KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin, Cumhurbaşkanı ve eşine "Hoş geldiniz" diyerek, mikrofonu Tatar’a verdi.

Etkinlikte, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu.

Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC bayraklarının asılı olduğu salonu dolduran, sivil toplum kuruluşu başkan ve temsilcileri, iş insanları, akademisyenler, çeşitli meslek sahiplerinden oluşan onlarca izleyici Cumhurbaşkanı ve eşini alkışlarla karşıladı.

Katılımcılar, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın konuşmasını ilgiyle takip etti.

Uzun yıllar yaşadığı, öğrencilik yıllarını geçirdiği Londra’ya pandemi nedeniyle 3 yıldır gelemediğini söyleyen Cumhurbaşkanı, Kuzey Kıbrıs’la gurbetteki soydaşlarını bir arada gönül birliği içinde taşıyan olgunun milliyetçilik duygusu olduğunu belirtti. KKTC’nin gelişmesi konusunda bu mücadelede her zaman destek olan yurt dışındaki soydaşlarını kutladığını kaydeden Tatar, aralarında bulunmayanları da rahmetle andı. 1940-50’lerde Londra’ya gelenlerin her zaman kendilerine destek olduğunu kaydeden cumhurbaşkanı, İngiltere’nin Kıbrıslı Türklerin en yoğun yaşadığı ülke olduğunu kaydetti, gelinen son durumu şöyle özetledi:

“Varlığımızı kanalların artırımıyla güç birliği sağlayarak artırabiliriz. Mücadelemiz devam ederken, siyaset de değişmiştir. Kıbrıs yok olma noktasındaydı. Türkiye müdahale etmeseydi Kıbrıs Türkleri yok olma noktasına gelecek, büyük olasılıkla Yunan adası olacaktı. Türkiye’nin müdahalesiyle hem Türklere, hem Rumlara barış götürmüştür. Yıllarca süren gelişmeler boşa çıkmıştır. Bizi Kıbrıs cumhuriyetine yamalatma gayretleri , şehitler vererek, gazilerimizle ve Türkiye’Nin desteği, bizlerin gayreti  ile gerçekleşmemiştir.

Ancak iki egemen eşit  devletin varlığıyla adada anlaşma olabilir. Yeni siyasetimiz güçlenmektedir. Bizim bunları tüm dünyaya anlatmaya gücümüz yetmez. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada, bizim tanınmamızın zamanı geldiğine ilişkin mesajı kuvvetli bir mesaj olmuştur. Türkiye önemli bir devlettir. Bizlerin kökleşmesi, kabul görmesi için elinden geleni yapmaktadır. Kıbrıs’ın güvenliğinin Avrupa Birliği tarafından yönetilmesi eğilimi vardır. Garantörlerden Türkiye ve Birleşik Krallık Avrupa Birliği dışındadır. Geçmişimizin bilinmesi gerekmektedir.

Londra bugün önemli bir merkezdir. İngiltere’nin bize karşı sorumluluğu vardır. Garantörlüğünü İngiltere’ye hatırlatmak bizim görevimizdir.  Brexit sonrası İngiltere’nin belki Kıbrıs’a farklı bakması gerekmektedir. Senin Rum tarafında üslerin varsa, Kuzey’de de Türk toplumu vardır. Bunların hatırlatılması gerekir.“

Hayal denilen bir çok projenin, su projesinde olduğu gibi Türkiye’nin desteğiyle adaya getirildiğini de kaydeden Cumhurbaşkanı, pandemiden önceki sıkıntıların Türkiye’nin gayreti ile pandemi öncesi rakamlara getirildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra’da soydaşlara seslendi.

DOĞU AKDENİZ’İN YENİ DESTİNASYONU

KKTC’nin Maraş açılımıyla, Doğu Akdeniz’in yeni destinasyonu olduğuna da vurgu yapan Cumhurbaşkanı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gerek turist, gerek öğrencilerin gelebileceği ortak yaratılmıştır. Ben her zaman geleceğe olumlu baktım. KKTC’ye inandım. KKTC’ne her zaman sahip çıkalım. Yatırım yapalım, oradan gelenlere de yardımcı olalım. Burayla sık sık böyle toplantılar yapmamız gerek. Ticaret Odamız burada temsilcilik açmıştır. Burada 500 iş insanımız olduğunu saptadık. Vakıflar binası konusuna gelince.. Oradan elde edilecek kiranın bir bölümünün burada hayır işlerine, artan okul kiralarının kullanımına aktarılması konusunu adaya dönünce gündeme getireceğiz.“

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, etkinlikte konuştu.

YURT DIŞINDAKİ SOYDAŞLARIMIZIN DA OY VERME HAKKINA İNANIYORUM

“Oy verme konusunu da dönünce görüşeceğim. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın da oy hakkı  olmasına inanıyorum. Benim vatandaşım oyunu kullanmalıdır. Çok gecikmeden bunun gerçekleşmesine çalışıyoruz. Görüşmeler devam ediyor.”

Soru cevap kısmında, Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de jeo-politik, kıta sahanlığı konusunda öneminin arttığına dikkati çeken Ersin Tatar, KKTC’nin önem kazandığını, denge unsuru olduğunu, kilit noktada bir devlet olduğuna, anlam kazandığına da dikkati çekti. Kıbrıs’ta nereden nereye gelindiğinin her gün takdirle düşünülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar ve eşi, soydaşlarla fotoğraf çektirdi.

Dinleyiciler tarafından sevgi çemberine alınan Cumhurbaşkanı Tatar ve eşi Sibel Tatar , soydaşlarıyla sohbet ederek, fotoğraf çektirdiler.

MYK Haber Londra Temsilcisi Mihrişah Safa, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Londra temaslarını yakından takip etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar