CTP dava dosyaladı: Belediyelerin birleştirilmesinde son söz AYM'de

19 Eylül 2022

Güncelleme: 19 Eylül 2022

A
A

CTP, yerel seçimlerin ertelenmesine ilişkin yasanın ardından "Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa"yı da AYM'ye taşıdı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Meclis Genel Kurulu’nda oyçokluğu ile onaylanan Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nde dava dosyaladı.

CTP daha önce, yerel seçim tarihinin kasıma ertelenmesi ve yenisi seçilene kadar mevcut belediye başkanlarının görevlerine devam etmesi kararlarını da Anayasa Mahkemesi'na taşımış, AYM yasayı Anayasa’ya aykırı bulmuştu.

Bu kararın ardından Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile yeni seçim tarihini 25 Aralık olarak belirleyen CTP,  belediyelerin birleştirilmesinin de Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle AYM'ye gideceğini açıklamıştı. Meclis'te yeni seçim tarihinin belirlendiği kararda da bu detaya yer verilerek, "Bu karar ana muhalefet partisinin 'Belediyelerin Birleştirilmesi' ile ilgili yasaya karşı açacağı iptal davasına ve onun hukuki sonuçlarına halel getirmez." notu düşülmüştü.

CTP Genel Sekreteri ve Milletvekili Asım Akansoy (ortada) CTP Milletvekili Ürün Solyalı, avukat Ayşen Özdenefe.

İlgili yasanın iptali için bu sabah Yüksek Mahkeme Mukayyitliği’ne giden CTP Genel Sekreteri ve Milletvekili Asım Akansoy ile Milletvekili Ürün Solyalı; avukat Ayşen Özdenefe ile birlikte dava dosyaladı.

Yüksek Mahkeme Mukayyitliği önünde açıklama yapan CTP Genel Sekreteri ve Milletvekili Asım Akansoy, “Bugün itibarı ile yeni bir süreç başladı. Daha önce Meclis kararı ile birlikte seçimlerin 25 Aralık tarihinde yapılması için bir karara vardık. O ayrı bir konudur, belediyelerin birleştirilmesi konusu ayrı bir konudur.”

Akansoy, bu başvuru ile "25 Aralık tarihinde yapılacak yerel seçimlere 18 belediye ile mi 28 belediye ile mi gidileceğine" yargının karar vereceğini vurguladı.

Akansoy, yasanın hem kamu yararı hem de Anayasal açıdan sıkıntılar içerdiğini söyleyerek, UBP'yi “vurdumduymazlıkla” suçladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar