"Casusluk"la suçlanan Rum'a ek tutukluluk: Dava, Askeri Mahkeme'de sürecek

7 Eylül 2022

Güncelleme: 7 Eylül 2022

A
A

"Casusluk" şüphesiyle tutuklu bulunan Andreas Soutzi adlı Rum hakkında bugün 8 günlük ek tutukluluk kararı verildi. Dava, Askeri Mahkeme’de görüşülmeye devam edecek.

ZgotmplZ

"Casusluk" şüphesiyle 1 Eylül günü Beyarmudu Sınır Kapısı'nda tutuklanan Andreas Soutzi adlı Rum, tutukluluk süresinin dolmasının ardından bugün yeniden yargıç huzuruna çıkarıldı.

Soutzi, "askeri yasak bölgenin fotoğraflanması ve 2 adet telsizin gerekli mercilerden izin alınmadan kullanılması" ile suçlanıyor.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada, zanlı hakkında 8 gün daha ek tutukluluk kararı verildi.

Tutuklanmadan önce kaldığı Karpaz bölgesindeki otelde "portatif telsiz" bulunan Soutzi, 1 Eylül'de yeniden ülkeye girerken Beyarmudu Sınır Kapısı'nda tutuklanmıştı.

Soutzi'nin aracında yapılan aramada ise KKTC'ye ait 9 harita bulunduğu, haritaların birinde KKTC'deki iki Türk askeri bölgesinin üzerinin işaretlendiğinin tespit edildiği belirtilmişti.

Güney Kıbrıs basınınca "aktivist" olduğu belirtilen Soutzi için Rum Dışişleri de serbest bırakılma çağrısı yapmıştı.

MAHKEMEDEN...

Mahkemede soruşturmaya ilişkin bilgileri aktaran tahkikat memuru Murat Ergün, zanlının cep telefonuyla askeri yasak bölgelerin fotoğraflarını çektiğini vurguladı. Ergün ayrıca zanlıya ait fotoğraf makinesi, GPS cihazı, ses kayıt cihazı ve ses kayıtlarıyla birlikte, hafıza kartlarında 21 klasörde 21 bin 775 verinin bulunarak incelemeye alındığını kaydetti.

Ergün, incelenmesi gerekli veriler, dinlenmesi gereken ses kayıtları ve aranan şahıslar olduğunu belirterek, ek tutukluluk talep etti.

5 YILA KADAR HAPİS 

Diğer yandan mahkeme savcısı Hasan Boşnak, öngörülen suçun cezasının Askeri Suçlar ve Cezalar Yasası kapsamında 5 yıla kadar hapislik öngördüğüne dikkat çekti. 

Boşnak, tahkikatın selameti açısından zanlının 8 gün daha tutuklu kalmasının uygun olacağı yönünde görüş bildirdi.

ZANLI AVUKATININ İDDİALARI...

Zanlı avukatı Öncel Polili ise bir dizi iddiada bulunarak, 8 gün tutukluluk talebini kabul etmedi.

Avukat Polili, soruşturma safhasında çiğnendiğini iddia ettiği hukuk kurallarını şöyle sıraladı:

  • Tahkikat zanlının tutuklu bulunduğu süre polis tarafından etkin ve verimli kullanılmadı
  • Veri ve data incelemeleri çok yavaş yapıldı
  • Mahkemenin emri olmasına karşın, zanlı tam teşekküllü bir hastanede sağlık kontrolünden geçirilmedi
  • Zanlı, avukatının hazır bulunmadığı bir ortamda sorgulandı
  • Mesele, Suç ve Suça İlişkin Konular Teknik Komitesi’nin alanına giriyor, ancak tahkikatı yapan memurlar, komitenin varlığından haberdar değil
YARGIÇ 8 GÜNLÜK EK TUTUKLULUK TALEBİNİ KABUL ETTİ

İddia ve savunma makamını dinledikten sonra kararını açıklayan yargıç Hazal Hacımulla, "kimlik tespiti yapılacak şahıslar, incelenecek emareler, yapılacak tutuklamalar ve sorgulanacak kişiler bulunduğunu, zanlının serbest kalması durumunda aranacak ve halen aranmakta olan şahıslara müdahale edebileceğinden ve incelenecek 21 bin 775 veri dosyası bulunduğundan" dolayı zanlının 8 gün daha tutuklu kalması emrini verdi.

Hacımulla ayrıca, zanlının derhal tam teşekküllü bir hastanede yapılacak sağlık kontrolünün ardından alınacak doktor raporunun davaya ilişkin dosyaya eklenmesine de hükmetti.

Zanlı ile ilgili dava, 15 Eylül Perşembe Askeri Mahkeme’de görüşülmeye devam edecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar