Atatürk, Dr. Küçük ve Denktaş Meclis bahçesinde bir arada

12 Ocak 2023

Güncelleme: 13 Ocak 2023

A
A

Meclis bahçesinde, Atatürk, Dr. Küçük ve Denktaş’ın büstleri törenle açıldı. Büstler bu yıl bitmeden tamamlanacak yeni Cumhuriyet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi'ne taşınacak.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi binasının bahçesine, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) katkılarıyla yapılan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Kıbrıslı Türklerin varoluş mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük ve kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın büstlerinin açılışı bugün düzenlenen törenle yapıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Zorlu Topaloğlu yanında  bakanlar, milletvekilleri, muharip dernekler ve vatandaş da katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Lefkoşa Türk Lisesi (LTL) öğrenciler şiirler okudu. Açılış konuşmalarıyla süren törende, sinevizyon gösteriminin ardından büstlerin açılışı gerçekleştirildi.

"BÜSTLER ARALIK AYINDA YENİ CUMHURİYET MECLİS BİNASINA TAŞINACAK"

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, böyle bir açılış töreninde bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, açılıştan dolayı Meclis Başkanı Zorlu Töre’yi tebrik etti, anıtta emeği geçen herkese teşekkürler etti. 

Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin hediyesi olarak yapımına başlanan Cumhuriyet Meclisi binası, Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi ve 400 dönümlük Milli Park'ın bu yıl bitmeden, aralık ayında devreye gireceği bilgisini aldıklarını aktararak, büstlerin de oraya taşınacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkede demokrasi olduğunun altını çizerek, bunun en büyük örneğinin Yüce Meclis olduğuna dikkat çekti.

Atatürk’ün tarih sahnesine çıkması, silah arkadaşlarıyla kahramanlıkları ve Kıbrıs Türk halkının Türkiye’yi yakından izlemesini anlatan ve ardından Kıbrıs’ta Dr. Fazıl Küçük ve  dava arkadaşlarının, sahneye çıkması, bilahare kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın sahneye çıkmasıyla Kıbrıs Türk halkının mukavemetçi ruhla örgütlenmesine değinen Tatar, tüm yaşanan acılar sonucunda bir devlet ortaya çıktığını kaydetti.

“Aşama aşama, sabırla, itinayla, hiçbir zaman yılmadan yıkılmadan, bütün dünyanın bize yapmakta olduğu haksızlıklara karşı, devletimizin temellerini daha da güçlendirmek ve geleceğe umutla bakabilmek için hep birlikte verdiğimiz bu kutsal mücadelenin bir yerlere geldiğini görmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz.” diyen Tatar,  egemenlik, devlet ve bağımsızlıktan asla taviz verilmeyeceğini vurguladı.

"ANDIMIZ BÜYÜK ÖNDERLERİN İZİNDE SON NEFESİMİZE KADAR YÜRÜMEKTİR”

Törende konuşan Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ise Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun izinden yürüyen Dr. Küçük ve Denktaş’a işaret ederek, “Bizim bir andımız var, bu ant işte bu büyük önderlerin izinde son nefesimize kadar yürümektir.” dedi. 

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, üç liderin büstünü açma töreninde bulunmanın kendisi için bulunmaz bir onur olduğunu ifade etti.

Şüphesiz TC ve KKTC’nin ilelebet ve el ele payidar kalacağını vurgulayan Feyzioğlu sözlerini “Selam olsun Mehmetçiğe, selam olsun Mücahide, selam olsun TMT ruhuna” diyerek tamamladı.

"LİDERLERİMİZİ VE AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ UNUTURSAK GELECEĞİMİZ YİNE KARANLIĞA DÖNER"

Konuşmasında milli mücadele tarihine işaret eden Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, “Can verdik kan verdik bu topraklara. Liderlerimizi ve aziz şehitlerimizi unutursak geleceğimiz yine karanlığa döner.” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre konuşmasında Atatürk’ün “Kıbrıs’a dikkat ediniz, düşman eline geçmesin” dediğini vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar