Asil Nadir, Geçitkale'deki sözleşme feshini yargıya taşıyacak

19 Ocak 2023

Güncelleme: 19 Ocak 2023

A
A

Asil Nadir, Geçitkale Havaalanı'nın kira anlaşmasının feshedilmesi kararını yargıya taşıyacağını duyurdu.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

İş insanı Asil Nadir, Geçitkale Askeri Havaalanı'nın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'na (KTBK) tahsis edilmesi amacıyla, sahibi olduğu Resource Consulting Ltd. ile kira sözleşmesinin feshedilmesi kararı için yargıya gitme kararı aldı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Asil Nadir, “Bu açıklamayı yapmadan önce çok düşündüm.” dedi ve yaşamı boyunca “Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesine asla ihanet etmediğini, politikacı olmadığını, siyasi hedeflerinin bulunmadığını, Kıbrıs Türk halkının bir evladı olarak, büyük ve toplumsal değişim sağlayacak başarılar için, yerel olanakları, dünya ile bütünlüklü düşünmenin önemini ve gerekliliğini hep gözünün ve aklının ön tarafında tuttuğunu” kaydetti.

2010 yılında, kullanılmayan Geçitkale Havalanı’nın işletme haklarını ihaleyle “Resorce Consulting Services Ltd.” olarak kazandıklarını ifade eden Nadir, ihale sonucunun hayat bulması için yüksek gerilim hatları sorununun aşılması gerektiğini, ancak uğraşlara rağmen gerilim hatlarına çare üretilmeyince karşılıklı uzlaşıyla sözleşme sürelerinin uzatıldığını dile getirdi.

Dünyadaki örnekleri gibi Geçitkale Havaalanı'nın da, sivil kullanım yanında, askeri maksatlarla da kullanılabileceğini kaydeden Asil Nadir, on binlerce insana doğrudan veya dolaylı iş imkanı sunacağını belirttiği Geçitkale Havaalanı projelerinin derinlikten yoksun olduğunu savunduğu bir kararla adeta çöpe atıldığı görüşünü ifade etti.

Kendileriyle istişarede bulunmadan “İHA’lar kullanılacağı için” haklarının askıya alındığını belirten Asil Nadir,  bunun “hukuk tanımazlıktır” olduğunu savundu ve hukuk yoluna başvuracağını bildirdi. 

Nadir, “Geçitkale Havaalanı projemizin çöpe atılmasını kabul etmemi, susup oturmamı kimse beklemesin. Mücadelem kendim için değil, halkımız ve KKTC içindir.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Türk silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına (SİHA-İHA) sürekli konuşlanacağı daimi hava üssü olması planlanan Geçitkale Askeri Havaalanı'nın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'na (KTBK) tahsis edilmesine ilişkin protokol imzalanması kararı alınmıştı.

Bu sebeple, 2019 yılında sözleşmesi askıya alınan iş insanı Asil Nadir'e ait Resource Consulting Ltd. ile kira sözleşmesi feshedilmişti.

Fesih kararına gerekçede olarak "işletme için ödemesi gereken meblağların ödenmemesi", "sözleşme şartlarına uyulmaması" ve daha önce sözleşmenin askıya alınmasına neden "mücbir sebeplerin devam etmesi" gösterilmişti.

Her iki konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı, 16 Ocak tarihli Resmi Gazete'de ilan edilmişti.

Bakanlar Kurulu, 13 Aralık 2019 tarihinde Geçitkale Havaalanı'nın İHA'larla yürütülecek faaliyetler için kullanılması kararı almıştı. Türkiye'nin talebi üzerine Geçitkale Havaalanı'nın Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'na tahsis edilmesine onay verilmişti.

Havaalanı, 1 Temmuz 2010 tarihinde Asil Nadir’e kargo uçaklarının kullanımı için kiralanmış, 19 Eylül 2016'da ek sözleşme ile kira süresi 15 yıla çıkarılmıştı.

Bakanlar Kurulu, kira sözleşmesinde yer alan ve hukukta "mücbir sebep" diye adlandırılan güvenlik ihtiyacını gerekçe göstererek, 12 Aralık 2019 tarihinde sözleşmeyi askıya almıştı.

Mücbir sebepler ise şöyle sıralanmıştı:

"Doğu Akdeniz'de meydana gelen gelişmeler, hidrokarbon arama faaliyetlerinin Türk bayraklı sondaj ve sismik araştırma gemileri ile yürütülmesine engel olan ve/veya olacak olan ve KKTC halkının ve Anavatan Türkiye'nin en doğal hakkı olan hidrokarbon yataklarından yararlanmasını engellemeye çalışan veya çalışacak olan yabancı unsurların yarattıkları gerginlik, kriz ve tehditleri bertaraf edebilmek için, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin İHA veya SİHA temin edinmek için attığı adımlar, GKRY'nin kıta sahanlığı hususunda Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin haklarını gasp edici iddiaları , Münhasır Ekonomik Bölge hususundaki Türk tarafını dışlayıcı iddiaları ve en önemlisi Amerika Birleşik Devletleri'nin takriben 12 Aralık 2019 tarihinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik silah ambargosunu kaldırma yönündeki gelişmeler...

Havaalanına ilk İHA, 16 Aralık 2019 tarihinde inmişti.
SİHA ÜSSÜ OLACAK

Geçitkale Askeri Havaalanı'nın Türk silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına (SİHA-İHA) sürekli konuşlanacağı daimi hava üssü olması planlıyor.

Havaalanına ilk İHA, 16 Aralık 2019 tarihinde inmişti.

Geçen sürede çok sayıda İHA/SİHA Geçitkale’yi iniş noktası olarak kullandı.

1982 yılında Türk savaş uçaklarının inebilmesi amacıyla yapılan Geçitkale Havaalanı, KKTC'nin tek sivil havaalanı Ercan’ın 40 kilometre doğusunda yer alıyor.

Bugüne kadar askeri amaçlarla kullanılmayan havaalanında, Hava Sporları Federasyonu'nun küçük uçakları faaliyet gösteriyordu.

Türkiye Genelkurmay Başkanlığı’nın incelediği havaalanında, uzun bir pist, savaş uçakları için yapılmış ancak İHA’lar tarafından da kullanılabilecek büyük hangarlar ve kontrol kulesi bulunuyor.

Geçitkale’nin, bakım ve yenileme çalışmalarıyla kısa sürede F-16’ların da konuşlanabileceği bir üs haline gelebileceği belirtiliyor.

1982 yılında Türk savaş uçaklarının inebilmesi amacıyla yapılan Geçitkale Havaalanı, KKTC'nin tek sivil havaalanı Ercan’ın 40 kilometre doğusunda yer alıyor.
ENERJİ NAKİL HATLARININ YER DEĞİŞTİRMESİ PROTOKOLÜ DE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

Bu karardan önce Türkiye ile KKTC arasında imzalanan "Türkiye ile KKTC Arasında Geçitkale Hava Meydanı Enerji Nakil Hatlarının Deplase Edilmesine İlişkin Protokol" de yürürlüğe sokulmuştu.

Söz konusu anlaşma, 17 Ekim 2022'de Ankara'da imzalanmıştı.

Bakanlar Kurulu'nun 30 Kasım 2022 tarihinde onayladığı ve aynı gün Resmi Gazete'de ilan edilen, protokol, 6 Ocak 2023 tarihinde de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Türkiye Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Anlaşma,  Geçitkale Deniz Hava Üs Komutanlığı kullanımında olan Geçitkale Hava Meydanı Enerji Nakil Hatları Deplase işlemine yönelik, Türkiye'den Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile KKTC'den Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) tarafından proje hazırlanmasını, onay ve yapım faaliyetlerinin ortak gerçekleştirilmesini içeriyor.

Protokolle söz konusu enerji nakil hatlarının hava alanı trafiğini engellemeyecek şekilde deplase (yer değiştirme) işleminin yapılması amaçlanıyor.

Enerji Nakil Hatları Deplase işlemi, MSB’nin koordinasyonunda ve Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından yapılacak.

Projenin finansmanı, 14 Nisan 2022 tarihli 2022 Yılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanacak. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar