Arıklı'nın "limanlar özelleştirecek" sözleri gündemde

6 Ağustos 2022

Güncelleme: 6 Ağustos 2022

A
A

Erhan Arıklı, yıllardır yatırım yapılmayan ve durumlarının kötü olduğunu söylediği KKTC limanlarının özelleştirilmesi amacıyla çalışmalara başladıklarını bildirdi.

ZgotmplZ MYK Haber

Özelleştirilmeleri konusu yıllardır tartışma konusu olan limanlar ile ilgili üçlü hükümet düğmeye bastı.

Limanların acil olarak kamu-özel ortaklığında özelleştirilmesi gerektiğini savunan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, bu nedenle Bakanlar Kurulu'nun bilgilendirilip kısa zamanda adım atılacağını açıkladı.

Arıklı, bu açıklamayı dün BRT’de katıldığı “Haber Kritik” programında yaptı.

"YILLARDIR YATIRIM YAPILMADI"

Erhan Arıklı konuşmasında, limanların KKTC’nin dışla açılan ikinci kapısı olduğunu ancak Girne ve Gazimağusa limanlarına, özelleştirilecekleri düşüncesiyle yıllardan beridir yatırım yapılmadığını ve iki limanın da çok kötü durumda olduğunu vurguladı.

"TÜRKİYE'DEN EKİPLER İNCELEME YAPTI"

Türkiye Limanlar Dairesi'nden bir ekibin bir gün arayla Gazimağusa ve Girne Limanlarında incelemede bulunduğunu, ardından izlenebilecek yol ile ilgili kendisini bilgilendireceklerini belirtti.

Bakan Arıklı, “Maliyenin yapısı limanlar konusunda bize katkı koyacak durumda değil. Keşke limanların ürettiği gelirin bir kısmı orada bırakılsa da zaruri ihtiyaçlar karşılanabilse. Bu aynı seyrüsefer harçlarına benziyor. Seyrüseferden 400 milyon alınırken bunun 40 milyonu yollara veriliyor. Geriye kalan maaşların ödenmesi veya başka şeyler için kullanılıyor. Vatandaş bize maaş ödeyelim diye seyrüsefer harcı ödemiyor ki...” şeklinde konuştu.

"LİMANI DEVLET DEĞİL İŞLETMİYOR"

Arıklı, “Dünyanın hiç bir yerinde devlet liman işletmiyor. Özele veriliyor ve devlet bunun üzerinden para kazanıyor. Teknik heyetin sunumunun ardından Bakanlar Kurulunu bilgilendireceğim ve çok acil bir şekilde düğmeye basılacak.” dedi.

"ÖNCE TIR TAŞIMACILIĞI MAĞUSA'YA TAŞINACAK"

Erhan Arıklı, özelleştirmenin hemen olmayacağını, limanlarda bazı düzenlemeler yapılması gerektiğini, bunlarda birinin de Girne Turizm Limanı üzerinden yapılan TIR taşımacılığının Gazimağusa Limanı’na kaydırılması olduğunu söyledi.

Arıklı, “TIR taşımacılığını Gazimağusa Limanı’na kaydıracağız. Turizme hizmet için yapılan Girne Turizm Limanı’nda TIR taşımacılığı yapılması doğru değil.” ifadelerini kullandı.

"YENİ HAVA YOLU ŞİRKETİNDE SERMAYE KOYMADAN YÜZDE 25 HİSSE"

Bakan Arıklı programda ayrıca yeni havayolu şirketi için de iki firma ile ayrı ayrı görüştüklerini belirterek, “Protokol haftaya imzalanabilir.” dedi. Arıklı, şirkette KKTC’nin herhangi bir sermaye ortaya koymadan yüzde 25 hisseye sahip olacağını da söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar