Arıklı'dan Meclis'te izahat: Sorun UBP'deydi

9 Mayıs 2022

Güncelleme: 10 Mayıs 2022

A
A

YDP lideri Arıklı, Meclis kürsüsünden hükümetin neden kurulamadığını anlattı, muhalefetin eleştirilerini yanıtladı.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, hükümetin dağılmasına ilişkin muhalefetten gelen eleştirileri yanıtladı.

Yaptığı konuşmada, “Gelinen nokta kimsenin memnun olduğu nokta değil.” diyen Arıklı, ülkede ciddi sıkıntılar yaşanırken hükümet sorunu yaşanmasının kimsenin isteği olmadığını anlattı.

Bu noktada kendilerine yersiz eleştiriler yapılmasının da doğru olmadığını söyleyen Arıklı, hükümet kurma sürecinde YDP ve Demokrat Partisi’nin (DP) uzun saatler süren beyin fırtınaları yaptığını, Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) kendi iç sorunlarının hükümet icraatlarını engellediği sonucuna vardıklarını belirtti.

“EYLEM PLANI İMZALANSA HÜKÜMET KURULMUŞ OLACAKTI”

Arıklı bunun üzerine bir eylem planı hazırlayarak Sucuoğlu’na 100 günlük icraat süresi tanıma kararı aldıklarını dile getirdi.

Sucuoğlu’nun bu eylem planını ilgili bakanlara ilettiğini ve planın bir basın toplantısı yapmak olduğunu söyleyen Arıklı, cumartesi günü eylem planı hakkında basın toplantısı düzenlenmesi planlanırken, perşembe günü Sucuoğlu’nun grupta sıkıntı yaşandığını, UBP’lilerin “İki küçük parti bize bir şey dayatamaz.” dediğini anlattı.

Bunun üzerine hükümete girmeme kararı aldıklarını dile getiren Arıklı, “Eylem planı imzalansa bu hükümet kurulmuş olacaktı.” dedi.

CTP GRUBU İLE TARTIŞMA

Arıklı’nın “Geçmişte kimlerin talimatla hareket ettiğini biliyoruz.” demesi üzerine CTP Milletvekili Doğuş Derya ve Arıklı arasında sözlü tartışma yaşandı.

KKTC’deki hükûmetlerin TC ile iyi ilişkiler kurması son derece normaldir diyen Arıklı, CTP’ye “Aynaya bakın.” dedi.

"AYNI ŞARTLAR KABUL EDİLİRSE..."

Bunun üzerine yerinden söz alan HP Genel Başkanı Kudret Özersay, “Arıklı’nın dediği gibiyse, bu üç parti yeniden hükümet kuracaksa, aynı şartlar kabul edilecek mi?” diye sordu.

Arıklı da aynı şartları yeniden sunacaklarını dile getirerek, bu şartların Türkiye ile imzalanan protokolde de yer aldığını belirtti.

Arıklı “Küçük ortaklar bize bir şey dayatamaz anlayışı doğru değildir” dedi.

TAKVİM MESELESİ

CTP Milletvekili Erkut Şahali ise yerinden söz alarak “Eğer size güven verecek şey takvimse bunu neden hükümet programında yer almadı.” diye sordu.

Arıklı ise “Hükümet programında takvim yer almaz.” dedi.

DP VE YDP GÜVEN OYLAMASI ÖNCESİ HÜKÜMETTEN ÇEKİLMİŞTİ

KKTC’nin 27’nci hükümeti UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin Bakanlar Kurulu listesi 25 Nisan’da Cumhuriyet Meclisi’nin bilgisine getirilmiş, hükümet programı aynı gün Cumhuriyet Meclisi’nde okunmuştu. 

29 Nisan'da toplanan YDP ile DP kurulları, 30 Nisan'da yapılması planlanan güven oylamasında, güvenoyu vermeme ve hükümetten çekilme kararı almıştı. Partilerden yapılan açıklamada, güvenoyu vermeme gerekçesi olarak, DP ve YDP’nin birlikte hazırladığı 100 günlük eylem planının UBP tarafından imzalanmaması gösterilmişti. 

Bunun üzerine Başbakan Faiz Sucuoğlu, 30 Nisan günü hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuştu. Hükümetin istifasını kabul eden Cumhurbaşkanı Tatar, yeni hükümet kurulana kadar mevcut hükümetin göreve devam etmesini istemişti.

UBP-DP-YDP Hükümeti, Faiz Sucuoğlu’nun başbakanlığında kurulan üçüncü hükümetti.

SEÇİM SONUÇLARI

23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimleri UBP yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirmişti.

CTP yüzde 32,4, DP yüzde 7,41, YDP yüzde 6,39, HP yüzde 6,68 oy almıştı.

Bu sonuçlara göre 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar