26. hükümet resmen sona erdi: Kaç gün sürdü, neler yaşandı?

20 Nisan 2022

Güncelleme: 21 Nisan 2022

A
A

21 Şubat'ta kurulan 3 Mart'ta güven oyu alan KKTC’nin 26. hükümeti olan UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti resmen sona erdi. İşte tüm ayrıntılar...

ZgotmplZ

Bir bakanın görevden alınma talebiyle başlayan ve ülkeyi meşgul eden siyasi kriz Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın hükümetin istifasını kabul etmesiyle son buldu.

UBP - DP-YDP koalisyon hükümeti Maliye Bakanı Sunat Atun'un görevden alarak Cumhurbaşkanı Tatar'dan onaylamasını talep etmişti.

Tatar ise zaman isteyerek görevden almamıştı. Bunun üzerine hükümet tepki olarak istifasını sunmuştu.

Koalisyon ortakları YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ve Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu da Sucuoğlu'na destek vermişti.

RESMEN SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Hükümetin istifasını kabul etmesi resmiyet kazandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan istifa yazısında Başbakan Faiz Sucuoğlu, ''21 Şubat 2022 tarihinde kurulan UBP-DP-YDP Koalisyon Hükümeti'nin istifasını saygılarımla arz ederim'' dedi. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise ''19 Nisan 2022 tarihinde ilgide kayıtlı yazınız ile sunduğunuz istifanızın tarafımdan kabul edildiğini bildirir, Anayasamızın 106'ncı madde 6'ncı fıkra hükmü gereğince yeni Bakanlar Kurulu atanıncaya kadar mevcut Bakanlar Kurulu'nun görevine devam etmesini rica ederim'' yazısıyla görevden aldığını resmen duyurdu.

26. HÜKÜMETTİ...

KKTC’nin ilanından sonra kurulan 26’ncı hükümet olan Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Koalisyon Hükümeti, 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nin 29 sandalyesine sahipti.

Başbakanlık dahil 9 bakanlık UBP’de, 1 bakanlık DP’de, 1 bakanlık ise YDP’de bulunuyordu.

2. SUCUOĞLU HÜKÜMETİ 

UBP-DP-YDP Hükümeti, KKTC’nin 15’inci Başbakanı unvanına sahip olan ve ilk başbakanlık görevini 5 Kasım 2021’de kurulan UBP-DP hükümetinde üstlenen UBP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu başkanlığında 23 Ocak 2022 seçimlerinden sonra 21 Şubat'ta kurulan ve 3 Mart'ta güven oyu alan ikinci hükümet oldu.

NELER YAŞANDI?

Elektrik ile alkollü içeceklere yapılan zam tepkiye neden olmuştu. 

Bunun üzerine Başbakan Sucuoğlu indirime gidildiğini açıkladı. Fakat bu açıklama bir türlü uygulamaya geçmiyordu. Maliye Bakanı Sunat Atun'un zamların geri alınmasına direndiği konuşuluyordu. Ayrıca Maliye Bakanlığı başta üreticeler olmak üzere bazı kalemlerdeki ödemeleri gerçekleştirmiyordu.

Bu olayların üzerine Ankara'ya Mali İş birliği Protokolü'nü imzalamak için gidildi. Başbakan Sucuoğlu Ankara dönüşünde El-Sen ile eylemlerin sonlanması için bir anlaşma imzaladı. Fakat Kıb-Tek'in bağlı olduğu Maliye Bakanı Sunat Atun anlaşmaya imza atmayarak Faiz Sucuoğlu'nu suçlayan açıklamalar yaptı. 

 2. BAKAN KRİZİ ÇIKTI

Böylelikle UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin Bakanlar Kurulu'nda 2. bir bakan krizi yaşandı.

Başbakan Faiz Sucuoğlu, Maliye Bakanı Sunat Atun'un görevden alınmasını kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a rest çekti.

Bunun üzerine Başbakan, “ya Maliye Bakanı Atun’un görevden alınması ya da hükümetin istifasının kabul edilmesi” yönünde talepte bulundu.

Koalisyon ortakları YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ve Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu da Sucuoğlu'na destek verdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da hükümetin istifasını kabul etti.

2 AY ÖNCE KURULMUŞTU

UBP-DP-YDP hükümeti 21 Şubat'ta kurulmuş, 3 Mart’ta da Cumhuriyet Meclisi’nde yapılan oylama sonucunda 29’u kabul, 20’si ret oyuyla güven oyunu alarak resmen göreve başlamıştı.

1. BAKAN KRİZİ: HASİPOĞLU, TAÇOY, ERTUĞRULOĞLU...

Daha 2. haftasını yaşayan Bakanlar Kurulu'nda eski Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun yerine Hasan Taçoy'un getirilmesi, ayrıca Oğuzhan Hasipoğlu'nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olması, Türkiye ile yeni bir kriz yaşandığı yönünde yorumlanmıştı.

Tartışmaların ardından 9 Mart tarihinde Oğuzhan Hasipoğlu bakanlık görevinden istifa etmişti. Hasipoğlu’ndan boşalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna Hasan Taçoy atanmıştı. Taçoy’dan boşalan Dışişleri Bakanlığı'na ise Tahsin Ertuğruloğlu getirilmişti.

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar