15 Kasım geldi, Ercan'daki beklenen açılış bu kez de şubata sarktı

15 Kasım 2022

Güncelleme: 15 Kasım 2022

A
A

Ercan'ın yeni terminalinin açılışı yine söz verilen tarihe yetişmedi. Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoğlu'nun açıklamasına göre, açılış bu kez ocak sonu şubat başına kaldı.

ZgotmplZ

Ercan Havalimanı'nın yeni terminalinin açılışını KKTC’nin kuruluş yıl dönümü olan 15 Kasım’da yapmayı planlayan hükümet, bu kez de başarılı olamadı.

Açılış bu kez ocak sonu şubat başına kaldı.

Açıklamayı bu sabah Fox TV ekranlarında katıldığı "İlker Karagöz ile Çalar Saat" programında Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu yaptı. Amcaoğlu, "Ocak ayının sonu şubat ayının ilk haftaları kısmetse enerjiyle ilgili altyapılar tamamlanıp dünyayla kucaklaşma adına kapılarını açacaktır, diye planlanıyor." ifadelerini kullandı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yeni terminalin açılışı için bu yıl önce 20 Temmuz tarihini vermiş, ardından 15 Kasım'ı hedeflediklerini açıklamıştı.

Arıklı, son olarak 2 Kasım'da yeni terminalde düzenlenen basın toplantısında, yeni havalimanının KKTC’nin kuruluş yıl dönümü olan 15 Kasım’da açılmasının öngörüldüğünü ancak kısmi değil tam bir açılış gerçekleştirmek istedikleri için cihazların ülkeye getirilmesini bekleyeceklerini belirtmişti.

YAPIMINA 9 YIL ÖNCE BAŞLANDI, AÇILIŞ İÇİN 4.5 YILDIR BEKLİYOR

2013 yılında mevcut Ercan Havalimanı işletmeciliği ve aynı zamanda yeni Ercan Havalimanı’nın inşaat ve işletmesi, Türkiye'de faaliyet gösteren ve Emrullah Turanlı'nın sahibi olduğu Taş Yapı firması olan TT Airport’a özel izinle verilmişti.

Yeni terminalin 2018’in ikinci yarısında tamamlanması öngörülüyordu. 

YENİ TERMİNALİN ÖZELLİKLERİ NELER?
  • 128 bin metrekarelik terminal alanına sahip, toplam 85 bin metrekarelik açık ve kapalı otoparkı olacak, yeni VIP binası olacak.
  • Girişler, 4 sağda ve 4 solda olmak üzere x-ray cihazlarıyla sağlanacak. Ardından geçilecek alanda yolcuları 60 adet check-in noktası karşılayacak. Burada verilen bagajlar, elektronik sistemler ve güvenlik tarama cihazlarıyla el değmeden 15 metre aşağıya indirilecek, uçağa güvenli bir şekilde taşınacak.
  • 4.5 kilometrelik de bir bagaj ray hattına sahip olacak.
  • Terminal, ilk aşamada 10 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak, ileride olabilecek gelişmelere göre büyütülebilecek.
  • Giden yolcu için 24 adet, gelen yolcu için 20 olmak üzere 44 pasaport kontrol noktası, engelli ve özel geçişler yer alacak.
  • Güvenliğin sağlanması için, servis araçları ve yolcu araçları ayrı bölmelerden alana giriş yapacak.
  • Pist uzunluğu 3 bin 200 metre. Şu anda kullanılan pist ve taksi yolları da sökülerek, tekrardan yeni teknolojilere uygun olarak yapılacak. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar