13 sendikadan hükümete ültimatom: Maaş kesintisi yasallaşırsa...

23 Temmuz 2022

Güncelleme: 24 Temmuz 2022

A
A

Güç birliği yapan 13 sendika, hükümetin aldığı 15 bin TL üzeri maaş alan kamu çalışanı ve emeklilerinden yüzde 20 kesinti kararının Resmi Gazete'de yayımlanması durumunda, tepkilerini üç adımda ortaya koyma kararı aldı.

ZgotmplZ

Hükümetin, kamu kesiminde net 15 bin TL üzeri maaş alanlardan yüzde 20 kesinti kararı sendikaları ayaklandırdı.

Ortak hareket etme kararı alan 13 sendika, Bakanlar Kurulu'nun hazırladığı yasa hükmünde kararnamenin geri çekilmesini talep etti.

Kararnamenin Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdiği takdirde ise üç başlıkta toplanan eylemlerin hayata geçirileceği açıklandı.

Bunlar; "dava açma", "sivil itaatsizlik ve iş bırakma eylemi" ile "özel sektör için büyütülecek mücadele" olarak sıralandı.

Güç birliğine giden sendikalar ise şunlar oldu:

KTAMS, Kamu-Sen, KTÖS, KTOEÖS, Tıp-İş, BES, Koop-Sen, Vergi-Sen, Güç-Sen, Maliye-Sen, Basın-Sen, Dev-İş ve Türk-Sen

ORTAK AÇIKLAMA

13 sendika adına ortak açıklamayı Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan yaptı. Açıklamadan öne çıkanlar şöyle:

  • Bu karar, faşizan ve anti-demokratik bir anlayışın ürünüdür.
  • Zamları engelleyici hiçbir tedbir almadıkları gibi, yüzde 300 kârla satış yapan tüccarlara da denetim yapmadılar.
  • Hükümetin, böylesine bir pahalılık sürecinden geçerken, çalışanların alım gücünü koruyucu bir unsur olan HP ödeneğinden yüzde 20 kesinti yapmaya kalkması yasaya aykırı olduğu kadar aynı zamanda büyük bir vicdansızlıktır. Vicdanı olan yöneticilerin yapabileceği bir şey değildir.
  • Bu ülkede hükümet tasarruf tedbirleri kapsamında hiçbir adım atmazken, kamu çalışanı ve emeklilerden rızası dışında kesinti yapılması, halk düşmanı bir zihniyetinin ürünüdür.
  • Bizler aşağıda belirtilen sendikalar olarak bu toplantıda 3 maddelik bir karar aldık. Buna göre, maaş ve ücretlerden yüzde 20'lik bir kesinti yapılması konusunda Resmi Gazete'de yayınladığı takdirde;
  1. Kararın iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava açacağız,
  2. Ülke genelinde örgütlü olduğumuz tüm iş yerlerinde, sivil itaatsizlik ve iş bırakma eylemi başlatacağız,
  3. Sosyal adaletin sağlanması adına, özel sektör emekçilerinin de yüzde 56.76’lık HP’yi alması için mücadeleyi büyüteceğiz.
  • Buradan çağrı yapıyoruz; yukarı bahsettiğimiz konularla ilgili hükümetin geri adım atmaması durumunda eylemlerimizin sokakta şiddetlenerek devam edeceğimizi vurgularız.
MAAŞ KESİNTİSİ UYGULAMASI

Hükümet, kamuda çalışan ve emekli, net 15 bin TL üzeri maaş alan herkesten yüzde 20 kesinti yapılması kararı almıştı.

Henüz Resmi Gazete'de yayımlanmayan Bakanlar Kurulu'nun hazırladığı yasa hükmünde kararname, kamu çalışanları ile birlikte kamudan emekli olanları da kapsayacak.

Üstelik 13'üncü maaşlar da bu kesintiye dahil edildi.

30 Temmuz tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği açıklanan uygulama 31 Aralık 2022'ye kadar geçerli olacak ancak Başbakan Ünal Üstel, "hızlı adımlar" atılmaya devam edilirse, uygulamanın 31 Aralık tarihinden önce de yürürlükten kalkabileceğini kaydetti.

Yapılacak kesintilerin ise Aralık 2023 ayı sonuna kadar ödeneceği vurgulandı.

Üstel, ülke gerçeklerini işaret ederek, bu uygulamanın siyasi malzeme konusu yapılmamasını isterken, toplumdan da sağduyulu ve anlayışlı olmasını talep etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar