Zeki Çeler Girne'de işe trafikten başlayacak

23 Eylül 2022

Güncelleme: 23 Eylül 2022

A
A

Girne Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Zeki Çeler, şehrin en büyük probleminin trafik olduğunu belirterek, çözüm önerilerini ve projelerini anlattı.

ZgotmplZ

25 Aralık'ta gerçekleşecek yerel seçimlerde Girne'den adaylığı netleşen iki isimden biri olan Girne Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Zeki Çeler, şehrin en büyük probleminin trafik olduğunu vurguladı.

"MYK 2022 Yerel Seçim Özel" yayınında Ramazan Adnan'ın sorularını yanıtlayan Çeler, uzmanların görüşleri ışığında hazırlanan kısa, orta ve uzun vadeye yayılacak çözümlerle, trafik sorununu ortadan kaldıracaklarını söyledi.

Girne yollarında aktif bir scooter kullanıcısı olan Çeler, trafikte scooter ve bisiklet kullanımı ile toplu taşıma gibi konulara ilişkin projelerinin de olduğunu ve bunları aralıklarla açıklayacağını belirterek, bazı çözüm önerilerini paylaştı.

"ŞEHRİN EN BÜYÜK PROBLEMİ TRAFİK"

Girne Barış Parkı'nda gerçekleşen yayında konuşan Çeler, "Şehrin en büyük problemi, yaptığımız anketlerde de, aslında bu şehirde yaşarken, şimdi bu röportajı verirken bile yanı başımızda duran trafik sorunudur." vurgusu yaparak, şöyle devam etti:

"En büyük sorun herkesi bire bir etkileyen trafik. Sabahtan işinize giderken veya çocukları okula götürürken yaşadığınız o sıkışıklık ve trafikteki bunalım bütün gününüzü etkiliyor, bu ayrı mesele. Trafikle ilgili hangi sorunun nasıl çözüleceğini, şehir planlamacı ve trafik uzmanı arkadaşlarımızla hazırladık. Şimdiden anlatmaya da başladık. Bunların finansmanı da aslında çok pahalıya ya da çok zora gelecek şeyler değil. Bunlar kısa, uzun ve orta vadede yapılacak çözümlerdir. Çünkü şu anda trafiğin akmadığı, akışkanlığın durduğu ve maalesef sıkışıklık yüzünden de ambulans, itfaiye ve acil durum araçlarının bir türlü bir yerden bir yere gitmesinin mümkün olmadığı bir hale dönüştü Girne."    

Girne Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Zeki Çeler, "MYK 2022 Yerel Seçim Özel" yayınında Ramazan Adnan'ın sorularını yanıtladı.
KISA VE ORTA VADELİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Zeki Çeler, kısa ve orta vadeli çözüm önerilerini şu şekilde detaylandırdı:

"Şimdi kısa ve orta vadeli çözümleri belediye olarak bizim yapmamız çok kolay olacak. Çünkü bunların bir kısmı 'tek yön güzergahlarının belirlenmesi', diğeri 'araçların akışkanlığını sağlayacak ve onların önündeki engelleri ortadan kaldıracak' yöntemler. Ve bunlar hiç para gerektirmeyen şeylerdir. Güzergahlar zaten 2015 yılında Girne Trafik Master Planı'nda hazırlanmıştı. 2016-2017 yıllarında bir kısmı uygulanmaya başlandı, sonra devamı getirilmedi.

Örneğin, okullar açıldıktan sonra Semih Sancar Caddesi üzerinde yapılan bordürleme ve iki gidiş, tek geliş halinde yolu üç şeride çıkarma çalışması ortada, ama o da plana göre yapılmıyor. Bir de zamanında yapılmadı ve tam okullar açıldıktan sonra alelacele 'iş yaptık' algısıyla yapılınca hal ortada.

Şimdi bizim yapacağımız tüm çalışmalar şehir planlamacı ve trafik uzmanı arkadaşlarla olacak. Ve dediğim gibi bunlar finansman da istemezler. Çünkü doğru güzergahları hazırladığınızda otomatik olarak bir hafifleme gelecek trafiğe.

Bir diğer orta vadede olan da finansman kaynağı gerektirecek. Aslında bu finansman da devlet katkısının doğru oranda Girne’ye verilmesinin önü açılarak sağlanacak -gerekirse hukuk yoluna başvurulacak, gerekirse bununla ilgili merkezi hükümetle mücadele edilecek ki, o mücadelenin tecrübesini zaten Meclis’te, bakanlıkta yaşadım ben-. Orta vadede ara yolların, çıkış yollarının, kaçış yollarının yenilenmesi, bunların artırılması planlanıyor. Örneğin Lefkoşa’ya bağlanacak Bellapais yolunun, Boğaz içinden geçecek, şu an kullanımda olmayan Boğaz Piknik Alanı içinden geçirilebilecek olan yolun kullanıma açılması da orta vadede bu şehrin trafiğini büyük oranda hafifletecek olaylardır. Bunlar çok büyük bütçeler istemez, kaynakları rahatça aktarılabilir. Bir diğeri de aslında merkezi hükümeti Doğu Çevre Yolu’nun yapımının inşasının başlaması açısından bastırmak olacak."

SCOOTER VE BİSİKLET

Girne Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Zeki Çeler, araç trafiğine alternatif bireysel taşıma araçları için yollar açılması, şehir içinde bu araçların kullanımın artmasının da hedefleri arasında olduğunu kaydetti. Çeler, scooter kullanırken yaşadıklarını da paylaşarak, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Bugün hemen Girne’nin içine scooter dolduralım mümkün değil, böyle bir durumda insanların hayatıyla oynarız. Ben bile scooter'ı sürerken başımda kasketim, ne saat gideceğim korkusuyla, ne kadar ara sokak, trafiğin olmadığı ne kadar mahalle arası varsa oralardan giderim. Mümkün mertebe ana yol üzerinde hareket etmem. Gerek scooter gerekse bisikletle. Scooterlerla ilgili şu anda yasal boşluk da var. Bu da göz ününde bulundurulmalı. Yasal çerçevede Girne’de insanların artık toplu taşımacılığa veya bireysel taşımacılıkta; motorlu araçlardan çok bisiklet, scooter kullanımı gibi araçlara geçebilmelerine olanak sağlayacak; trafik düzenlemesi, yol rahatlığı, yol kullanımı, kaliteli yollar, güvenlik yollar düzenlemek de tabii bizim boynumuzun borcu olacaktır."

DOLMUŞ SORUNU

Zeki Çeler, trafikteki sorunlardan birinin dolmuşlar olduğunu ve çözmek için yapılacakları da şu şekilde paylaştı:

"Dolmuşlar her yerde duruyor. Sağolsunlar, ekmek parası kazanırlar, hayatlarını geçindirmek için bu işi yaparlar ama hem kendi hayatlarını hem o minibüslerin içinde bulunan insanların hayatlarını, hem onları takip eden ve karşıdan gelen araçların da maalesef hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Buna bir düzen getirmek lazım. Oturup tabii ki doğru yöntemle her beraber konuşacağız; işverenlerle ve kendileriyle... Şu anda dolmuşların daha kaliteli hizmet verebileceği, vatandaşın da daha kaliteli ve daha hızlı hizmet alabileceği yapının oluşturulması için projemiz var. Bunu da ilerleyen günlerde paylaşacağız. Tüm kesimleri toplu taşımaya teşvik etmek bizim önceliğimiz olmalı. Bu şehir trafiğini de rahatlama getirecektir."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar