Yerel seçim tarihi Resmi Gazete'de ilan edildi: Kararda dikkat çeken CTP detayı

16 Eylül 2022

Güncelleme: 17 Eylül 2022

A
A

Yerel seçimlerin 25 Aralık’ta yapılmasını öngören Meclis kararı, Cumhurbaşkanı Tatar'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin dün oy birliğiyle Meclis'ten geçirdiği yerel seçimlerin 25 Aralık 2022 tarihinde yapılmasına ilişkin karar, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından onaylandı.

Karar, Tatar'ın onayının ardından bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak, ilan edildi.

Kararda, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) başvurusu üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin, 27 Haziran'da alınan, yerel seçim tarihinin kasıma ertelenmesi ve yenisi seçilene kadar mevcut belediye başkanlarının görevlerine devam etmesi kararlarını Anayasa’ya aykırı bulması hatırlatıldı.

"Bu şartlar altında maalesef artık yerel yönetim seçimlerinin Anayasa'ya uygun biçimde Haziran 2022'de yapılması imkansız hale gelmiştir." saptaması yapılan kararda, "Meclis'in, oluşan olağandışı durumda, Anayasaya saygı, yerel demokrasi ve asgari yerel yönetim hizmetlerinin sürdürülebilmesi ilkeleri çerçevesinde bir karar üretmesi zaruret haline gelmiştir." denildi.

Kararda, seçim tarihinin 25 Aralık olarak belirlendiği ve seçilecek yerel yönetim organlarının göreve başlamasına kadar, yerel yönetimlerin yetkilerinin devam edeceği, çalışanların emeklerinin karşılığını alacağı vurgulandı.

Kararın son cümlesinde ise CTP'nin "Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa"yı AYM'ye taşıyacağına vurgu yapılarak, şu not düşüldü: 

"Bu karar ana muhalefet partisinin 'Belediyelerin Birleştirilmesi' ile ilgili yasaya karşı açacağı iptal davasına ve onun hukuki sonuçlarına halel getirmez."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar