Vatandaş bozulup kurulan hükümet için sözünü sakınmadı: Oyun, şike, kontrat...

27 Nisan 2022

Güncelleme: 27 Nisan 2022

A
A

Sokaktaki vatandaş, Sunat Atun'un kabine dışı bırakılması için hükümetin bozulup yeniden kurulmasını "oyun, şike" olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Tatar, Başbakan Sucuoğlu ve Maliye eski Bakanı Atun eleştirilerin hedefindeki isimler oldu.

ZgotmplZ

Haber: Ramazan Adnan - Muhabir: Kardelen Göksu

21 Şubat’ta kurulan ve 20 Nisan’da istifasının Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edilmesiyle sona eren 59 günlük Ulusal Birlik Partisi (UBP) - Demokrat Parti (DP) - Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümeti, KKTC’nin en kısa ömürlü hükümeti olarak kayıtlara geçti.

25 Nisan'da ise UBP-DP-YDP hükümeti tek bir değişiklikle yeniden kuruldu.

Hükümeti istifaya götüren krizin mimarı Maliye Bakanlığı Sunat Atun doğal olarak yeni kabinede yer almadı. Yerine Olgun Amcaoğlu atandı. 

Atun'un kabine dışı bırakılması için hükümetin bozulup yeniden kurulması ise tüm kesimlerde haliyle büyük tepkiye neden oldu.

Vatandaş da faturayı; Atun'un görevden alınması seçeneğini dışlayarak hükümetin istifasına onay veren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Atun'un görevden alınmasını beklemeden istifa restiyle hükümetin sonunu getiren Başbakan Faiz Sucuoğlu ve kabinede istenilmediği halde istifa etmek yerine hükümetin yıkılmasını bekleyen Maliye eski Bakanı Sunat Atun'a kesti.

MYK Haber'in görüşlerini aldığı Girne sakinleri tüm bu yaşananları "oyun, şike" olarak nitelendirdi...

Ahmet Yüksek 
“İNSANLARLA OYUN OYNANIYOR” 

“Bu gibi şeyler boşu boşuna zaman alan şeylerdir. Normalde Cumhurbaşkanı bir bakanı görevden alabilir, ama cesareti olmadığı ve alamadığı için aynı insanları aynı şekilde aynı pozisyonlara geri getirdi. Değişen bir tek maliye bakanı oldu. Belki bütün hesaplar bir tek bunun üzerine yapıldı, ama Cumhurbaşkanı korktu ve bakanı görevden alamadı. Boşu boşuna bir zaman kaybı, mesaiden kaybediyoruz. Oysaki değişen hiçbir şey yok, sistem bu şekilde çalışıyor. Bu durumu ilk duyduğumda gülümsedim, bu durum dünyanın hiçbir yerinde duymadığımız şeyler. Cumhurbaşkanı ve Başbakan bir kişiyi görevden alamıyor ve bütün sistem bir kişi üzerine kurulduysa o sistem üzerine hükümet bozuluyor tekrar kuruluyorsa ve aynı isimler göreve getiriliyorsa bu insanlarla oyun oynuyorlar demektir. Bu oyunu oynadıkları için de olan vatandaşa oluyor. Kimsenin pahalılık, işsizlik umurunda değil.”

Bostan Uslu 
“HEPSİ DANIŞIKLI DÖVÜŞ, HEPSİ ŞİKE” 

“Zaten sakat doğmuştu hükümet, birkaç gün sonra aynı problemler tekrardan yaşanacak. Geçmişin devamı. Bunların hepsi danışıklı dövüş, hepsi şike. İnsanları aldatıp kandırmasınlar artık. Artık insanlar bu yapılanlara güler, çok saçma şeyler yapılıyor. Çocuk oyuncağı. Geçtiğimiz dönemle şimdiki dönem isimlerinin hepsi aynı, al birini vur ötekine.”

İsmi vermek istemeyen vatandaş
“BİR BAKAN KUZEY KIBRIS’IN VARLIĞINDAN DAHA MI ÜSTÜN?” 

“Bakanın istifa etmesi gerekiyordu, hükümet istifa etti. Bir bakan hükümetten, Kuzey Kıbrıs’ın varlığından daha mı üstün? O kadar zor muydu ki bakan istifa etmesin de hükümet istifa etsin? Daha çok yanlışlıklar olur, bu yüzden ilk duyduğumda bu durumu normal karşıladım. Bundan sonra yapılacak olan herhangi bir durumun değişeceğini düşünmüyorum. Her şey alışkanlık haline geldi artık. Geleneksel bir düzen var kişiler o düzenin dışına çıkmıyor. Çünkü bu kişiler devamlı hükümettedirler sanki de kontrat yapmışlar gibi. Kendi beyinlerini kullanmıyorlar, ne istediklerini biliyorlar ama başkalarının aklı ile hareket ediyorlar.”  

 

Cumhurbaşkanı’nın Anayasal görev, yetki ve sorumlulukları arasında "Başbakanı ve Başbakanın önerisi üzerine bakanları atamak, Başbakanın istemi üzerine, bakanlardan herhangi birinin görevine son vermek" yer alıyor. (Madde-106/3)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar