Üstel'e sıcak mesajlar: 100 günlük protokol yerine hükümet programı...

10 Mayıs 2022

Güncelleme: 11 Mayıs 2022

A
A

YDP ile DP Sucuoğlu'ndan istediklerini Üstel'den istemeyecek. 100 günlük icraat planı için ayrı protokol yerine, hükümet programına girmesi yeterli olacak. İki partinin lideri de Üstel'e sıcak mesajlar gönderdi. İşte tüm ayrıntılar..

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından dün hükümeti kurmakla görevlendirilen İçişleri Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ünal Üstel siyasi partilerle görüşmek için, yarın toplanacak Parti Meclisi'ni (PM) bekliyor.

CTP İLE HP ÜSTEL'E KAPIYI KAPATTI

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), hükümeti kurmakla görevlendirilen Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ünal Üstel ile koalisyon görüşmesi yapmayacağını duyurdu.

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay da Üstel ile herhangi bir koalisyon görüşmesi yapmayacaklarını açıkladı.

DP İLE YDP, 100 GÜNLÜK PLANDA YÖNTEM DEĞİŞTİRDİ

Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanları, Faiz Sucuoğlu hükümetinin bitmesine neden olan 100 günde yapılacak icraatları içeren protokolün imzalanmasını şart koşuyordu.

İki parti de bu yüzden Sucuoğlu hükümetinden çekilmişti. Fakat bu defa ayrı bir protokol yerine sadece hükümet programında yer alması yönünde iki partide görüş birliğinde.

Geçtiğimiz günlerde Ataoğlu ile Arıklı birlikte yaptıkları basın toplantısında, YDP ile DP'nin bu süreçte birlikte hareket edeceklerini açıklamışlardı.

Ataoğlu bu akşam BRT'ye yaptığı açıklamada ayrı protokolden bahsetmedi ve söylemini de değiştirerek, ''100 günlük icraati içeren maddelerin hükümet programında olmasının öncelikleri'' olduğunu söyledi.

İKİ LİDERDEN ÜSTEL'E SICAK MESAJLAR

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı dün “DP ve YDP bu süreci birlikte yürütme konusunda kararlıdır. Biz icraat istiyoruz, Sayın Ünal Üstel ile kaldığımız yerden devam edeceğiz” açıklamsını yapmıştı.

Bugün ise Arıklı, Üstel’le telefon görüşmesi yaptıklarını hayırlısı olsun diyerek başarılar dilediğini de söyledi.

Üstel’in ise gerekli desteği aldıktan sonra temaslara başlayacağını kendisine ilettiğini kaydeden Arıklı, Sucuoğlu’nun da Üstel’e gerekli desteği vereceğini düşündüğünü belirtti.

Tatar'ı eleştiren CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman'ı eleştiren Erhan Arıklı, UBP’nin büyük bir parti olduğunu ve yaşanan sıkıntıları kendi içlerinde çözeceğine inandığını belirterek ''dışarıdan müdahil olmak kimsenin haddi değildir” dedi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu da,  Ünal Üstel ile telefoniyen görüştüklerini, parti meclisinden bir karar çıkmasının ardından da Üstel’in siyasi partileri ziyaret edeceğini kendisine aktardığını belirtti.

Ataoğlu, talep gelmesi durumunda heyetlerin görüşmeler yapacağını söyledi.

Fikri Ataoğlu, CTP ve HP ile aynı fikirde olmadığını, gailelerinin memleket ve ekonomiyi güçlendirmek olduğunu belirtti.

Ataoğlu, görüştükleri maddelerin hükümet programı içinde yer almasının öncelikli olduğunu da ifade ederek, mevcut durumlar göz önüne alındığında seçime gitmeyi çok doğru bulmadığını söyledi.

NEDEN ÇEKİLMİŞLERDİ?

Hükümeti oluşturan üç partiden ikisi olan DP ile YDP 29 Nisan gecesi hükümetten çekildi.

Gerekçe olarak da, ''100 gün içerisinde yapılmasını istedikleri bazı icraatları içeren protokolü imzalamaktan kaçtıkları için, UBP'ye güvenmediklerini ve bu nedenle hükümette yer almayacaklarını'' açıkladı.

SEÇİM SONUÇLARI...

23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimleri UBP yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirmişti. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 32,4, Demokrat Parti (DP) yüzde 7,41, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) yüzde 6,39, Halkın Partisi (HP) yüzde 6,68 oy almıştı.

Bu sonuçlara göre 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti.

NELER OLDU?

21 Şubat’ta kurulan, 3 Mart'ta güvenoyu alan 20 Nisan’da da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a istifası sunulan ikinci UBP-DP-YDP hükümeti 59 gün görev yapmıştı. Başbakan Faiz Sucuoğlu önce Maliye Bakanı Sunat Atun’un görevden alma yazısını, daha sonra da hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuş, Tatar da hükümetin istifasını kabul etmişti.

YENİ HÜKÜMET 5 GÜN SÜRDÜ

25 Nisan Pazartesi günü kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümetinin hükümet programı yine aynı gün Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda okunarak, perşembe günü de tartışılması için Meclis Genel Kurulu'nun gündemine getirildi. Fakat muhalefet partilerinin oturuma katılmamasından dolayı buna gerek kalmadı.

Kurulan yeni hükümetin 30 Nisan Cumartesi günü güven oyu almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Cuma gecesi hükümeti oluşturan iki parti olan Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi hükümette yer alamayacaklarını açıklamasıyla hükümet tekrar bozuldu. 

Cumartesi günü ise Başbakan Faiz Sucuoğlu hükümetin istifasını vererek süreci resmen sona erdirmek zorunda kaldı.

 

-

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar