Ünsal'ın vatandaşlığının iptali için eylem: Sonraki adres Cumhurbaşkanlığı önü

3 Şubat 2023

Güncelleme: 3 Şubat 2023

A
A

İçişleri Bakanlığı önünde eylem yapan 42 örgüt, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın vatandaşlığının iptalini talep etti. Bakan Öztürkler’e bu amaçla dilekçe sunulacağı açıklandı. Eylemlerin bir sonraki adresi ise 7 Şubat'ta Cumhurbaşkanlığı önü olacak.

ZgotmplZ

Bazı sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin arasında bulunduğu 42 örgüt, İçişleri Bakanlığı önünde “Dayatılan muhafazakârlaştırma politikalarına dur demek” için eylem yaptı ve bir dizi talepte bulundu.

42 örgüt tarafından temsilciler düzeyinde yapılan eylemde, “Kadınlar gericiliği geçit vermiyor” pankartı açıldı; “İcabet etmiyoruz”, “Din sömürüsü istemeyik”, “Ünsal evine, Kıbrıs neyine?”, “Ezdirmem sana kendimi”, Hükümetim diyorsan Ahmetleri değil, Helinleri koru” dövizleri taşındı.

Eylem sırasında dövizler taşındı.

Örgütler, İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler’i Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın vatandaşlığının iptali için girişim başlatmaya çağırdı.

Din İşleri Başkanlığı görevine 20 Temmuz 2021’de başlayan Prof. Dr. Ahmet Ünsal, 21 Kasım 2012’den bu yana ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ yurttaşı. 25/1993 sayılı Yurttaşlık Yasası'nın "İstisnai olarak yurttaşlığa alınma" başlığıyla düzenlenen 9'uncu maddesinin 1'inci fıkrasının C bendi (Yurttaşlığa alınması Bakanlar Kurulunca zorunlu görülenler) uyarınca vatandaş yapıldı.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bürosu Başkanı Ülfet Kral'ın okuduğu ortak açıklamada, talepler ise şu şekilde sıralandı:

  • Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal derhal görevden alınmalı, anayasal düzenimizi tehdit eden faaliyetlerinden ötürü, kendisine verilen istisnai vatandaşlık iptal edilmelidir.
  • Eğitim Bakanlığı gereken denetimleri yaparak çocukların maruz bırakıldığı istismarı engellemeli ve Milli Eğitim Yasası’na aykırı faaliyet gösteren yapılanmalara müdahale etmelidir.
  • Okullardaki din dersleri, çocukların soyut düşünce yeteneklerinin geliştiği çağlarda, zorunlu değil seçmeli şekilde müfredata dâhil edilmelidir. Daha küçük yaştaki çocuklar için uygulanmamalıdır.
  • Din dersi kitapları, farklı din ve inançları içermeli, felsefi ve bilimsel şekilde hazırlanmalıdır. Bu dersler okullarda sosyoloji ve felsefe öğretmenleri tarafından verilmelidir.
  • İnsan haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair dersler müfredata dâhil edilmelidir.
  • Hem Vakıflar İdaresi'nin hem de Din İşleri Başkanlığı'nın yapısı ve yasal dayanağı yeniden gözden geçirilerek devlet eliyle topluma tek bir din ve inanç dayatılmamalıdır.
  • Sağlıkta, eğitimde ve sosyal hizmetlerde yaşanan sorunlar ortada iken Din İşlerine ayrılan bütçenin büyük bir kısmı söz konusu alanlardaki sorunları çözmek için kullanılmalıdır.

Eylemde konuşma yapan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü Başkanı ve Milletvekili Doğuş Derya, "Ahmet Ünsal'ın istisnai yurttaşlığının iptal edilmesi ve yurttaşlık politikasının istismarına son verilmesi talebiyle bugün buraya geldik.” diye konuştu.

Derya, önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler’e Ahmet Ünsal’ın istisnai yurttaşlığının iptal edilmesi için dilekçe sunacaklarını söyledi.

Doğuş Derya, temsilciler düzeyinde yapılan eylemde, eyleme katılanlardan fazla polis bulunmasını da eleştirdi.

Kadınların eylemlerinin devam edeceğini belirten Derya, “7 Şubat Salı günü saat 16.00’da Cumhurbaşkanlığı önünde buluşuyoruz.  Kadınlar, Ersin Tatar ile yüzleşmeye gidiyor. Tüm toplumu bize destek vermeye davet ediyoruz.” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü Başkanı ve Milletvekili Doğuş Derya, eylemde konuşma yaptı.

Eyleme destek veren örgütler şunlar:

Alevi Kültür Merkezi, Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi, Barış Derneği, Basın-Sen, BES, Biyologlar Derneği, BKP, CTP Kadın Örgütü, DAÜ BİR-SEN, DAÜ-SEN, Girne Düşünce Derneği, GÜÇ-SEN, İnsan Hakları Platformu, Kadın Eğitimi Kolektifi, KAMUSEN, KAYAD, Kıbrıs Alevi Kültür Vakfı, Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, Kıbrıs Türk Güzellik Uzmanları Birliği, Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı, Kıbrıs Türk Kuaförler Birliği, Kıbrıs Türk Kütüphaneciler Derneği, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, Kuir Kıbrıs Derneği, Lefkoşa Başkent Lions Kulübü Derneği, Mağusa Kadın Merkezi Derneği, Mağusa Kültür Derneği, Mülteci Hakları Derneği, Sivil Toplum İnisiyatifi Derneği, Sol Hareket, TDP, Vakıflar ve Din İşleri Dairesi Emekliler Derneği, Yeşil Barış Hareketi, YKP.

NE OLMUŞTU?

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, 9 Ocak Pazartesi günü O. Fazıl Polatpaşa Camii konferans salonunda "Aile Okulu Seminerleri" dizisi kapsamında verdiği "İslam'da Evliliğin Eşlere Tanıdığı Hak ve Yüklediği Sorumluluklar" konulu konferansında kullandığı ifadeler nedeniyle tepkilere neden olmuştu.

İnternet gazetesi Bugün Kıbrıs konuyu gündeme taşırken, Ünsal'ın konferanstaki konuşmasına ait olduğu iddia edilen bölümlerden bazılarını şöyle yazmıştı:

“İnsanlar niye evlenir? Çoğalmak için. Dolayısıyla bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır. Yani, ihtiyacı karşılanacak. Bazıları evleniyorlar, bir sene geçiyor, iki sene geçiyor, üç sene geçiyor çocuk yok. Niye yok? Kedimiz var. Olur mu ya? Evlenmenin sebebi çoğalmak. Elalemin kızı, elalemin oğlu sana neslin üresin diye helal kılınıyor. Keyif yapasınız diye değil.”

Din İşleri'nden yapılan açıklamada "tamamen hukukî bir içeriğe sahip olan sunumunun" çarpıtıldığı ve başkanı suçlayıcı hale getirildiğini savunularak, dinî bilginin kişinin şahsî görüşü olmadığı kaydedilmişti.

Ünsal da, YeniDüzen'e yaptığı açıklamada, söz konusu ifadeleri "söylemediğini" savunmuştu. Toplantıdaki konuyu HAGEM’in belirlediğini, kendisinin de anlattığını söyleyen Ünsal, “Kendi görüşümü değil, İslam’ı anlattım.” demişti.

Bunun üzerine Bugün Kıbrıs, konuşmanın ses kaydını yayınlamıştı.

13 Ocak'ta toplanan Bakanlar Kurulu, Ünsal hakkında soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Ülkede örgütlü bazı siyasi parti, sendika ve dernek, 16 Ocak'ta Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın açıklamalarını protesto etmek için bir yürüyüş düzenlemişti.

Kıbrıs Anneleri Sivil İnisiyatifi adlı oluşum ise 19 Ocak'ta yaptığı açıklamayla Ahmet Ünsal’a destek vermiş, Ünsal'ın konuşmasının bağlamından koparıldığı ve İslam'a ve Allah'a hakarete uzanan bir sürece dönüştürüldüğünü savunmuştu.

Konu 16 Ocak'ta Meclis gündemine de taşınmış, muhalefet milletvekillerince Ünsal’ın görevden alınması talep edilmişti. Hükümet adına görüş bildiren Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise Ünsal'ın konuşmasını "ifade özgürlüğü" olarak nitelemişti. Arıklı bununla birlikte Ünsal hakkında soruşturma başlatıldığını da reddetmemişti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ise 20 Ocak'ta katıldığı bir programda, Ahmet Ünsal hakkında soruşturma başlatılmasına yönelik herhangi bir adımın atılmadığını açıklamıştı.  

Bunun üzerine 21 Ocak’ta Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) mensubu ve bağımsız kadın milletvekilleri ortak bir açıklama yaparak, "Soruşturma yok, görevden alma yok, neyi bekliyorsunuz?" sorusunu yöneltmişti.

26 Ocak'ta ülkede örgütlü bazı siyasi parti, sendika ve derneğin aralarında bulunduğu 40 örgüt, Ahmet Ünsal’ın açıklamalarını protesto etmek ve istifa çağrısı yapmak için Din İşleri Başkanlığı önünde eylem gerçekleştirmişti.

Görevine 20 Temmuz 2021’de başlayan Prof. Dr. Ahmet Ünsal, 21 Kasım 2012’den bu yana Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı. 56 yaşındaki Ünsal, yüksek lisans ve doktorasını İslam Hukuku üzerine yaptı.

Din İşleri Başkanı, Başbakan tarafından öneriliyor ve Cumhurbaşkanınca atanıyor.

Başbakan ve Cumhurbaşkanının Din İşleri Başkanı'nı görevden alma yetkisi var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar