Üçüncü Sucuoğlu hükümeti çöktü: YDP ve DP güven oylamasında yok

29 Nisan 2022

Güncelleme: 30 Nisan 2022

A
A

Güven oylaması öncesi üçlü hükümet ortakları DP ve YDP hükümetten çekilme kararı aldı.

ZgotmplZ

25 Nisan'da kurulan üçüncü Ulusal Birlik Partisi (UBP)-Demokrat Parti (DP)-Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümeti, güven oylamasına saatler kala dağıldı.

YDP Parti Meclisi, 30 Nisan Cumartesi günü yapılacak güvenoylamasına katılmama kararı aldı. Oy birliğiyle alınan kararda geniş tabanlı bir hükümet oluşturulması çağrısı yapıldı.

Akşam saatlerinde toplanan DP Parti Meclisi toplantısında da hükümete girmeme kararı alındı.

Güven oylaması öncesinde ortaklar 100 günlük eylem planını imzalama kararı almıştı.

YDP VE DP'DEN YAPILAN AÇIKLAMALARDA NE VAR?

YDP Parti Meclisi toplantısının ardından alınan kararı okuyan Talip Atalay, “YDP’nin amacı kronikleşmiş sorunlara çözüm bulmaktır. Saner döneminde olduğu gibi Sucuoğlu döneminde de bu yönde bir adım atılamamıştır.  Kabine savaşları nedeniyle icraat yapılamamıştır. UBP’deki, bu durumun devam edeceği anlaşılmıştır.” ifadelerini kullandı.

YDP’nin Demokrat Parti (DP) ile bir araya gelerek 100 günlük eylem planı hazırlandığını aktaran Atalay, arılan mutabakat gereği, bu metnin 3 parti tarafından imzalanarak güvenoyu öncesinde kamuoyuna açıklanması gerektiğini ancak UBP Parti Grubu’nun gündemine getirildiğinde, UBP milletvekillerinin bunu 2 küşük partinin dayatması olarak lanse ettiğini ve Başbakan Sucuoğlu’nu eleştirdiklerini belirtti. Atalay, Sucuoğlu’nun da bu eleştiriler sonucu tereddüte düşürüldüğünü kaydetti.

DP'den yapılan açıklamada da, "Yapılan görüşmeler sonucunda ilk 100 gün içerisinde yapılması planlanan yasa ve tedbirleri içeren icraat metninin güven oyundan önce imzalanamayacak olması nedeni ile Faiz Sucuoğlu hükümetinin sürdürülebilir bir yapıda da olmayacağı düşünülmektedir. Demokrat Parti MYK’sı oluşan bu durum üzerine 3'üncü Faiz Sucuoğlu hükümetine güven oyu vermeme konusunda bir karar üretmiştir." denildi.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

21 Şubat’ta kurulan UBP-DP-YDP hükümeti, 59 günde bozulmuş, hükümetin istifası 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunulmuştu.

Cumhurbaşkanı 22 Nisan’da hükümeti kurma görevini Sucuoğlu’na vermiş, Sucuoğlu yeni kabineyi 25 Nisan’da Cumhurbaşkanına ardından da Meclis’e sunmuştu. Aynı gün olağanüstü toplanan Genel Kurulda UBP-DP-YDP hükümetinin Bakanlar Kurulu listesi ve hükümet programı okunmuştu.

UBP-DP-YDP hükümetinin kabinesinde Başbakanlık dahil 9 bakanlık UBP’de, 1 bakanlık DP’de, 1 bakanlık ise YDP’de bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar