UBP'liler Meclis'e gelecek, güven oylamasında sorun olmayacak

27 Nisan 2022

Güncelleme: 28 Nisan 2022

A
A

Cumartesi günü yapılması planlanan güven oylamasına hükümet içeresinde bazı milletvekillerinin katılmayacağı konuşuluyordu. Başbakan Sucuoğlu ise böyle bir durumun olmadığını savundu. İşte ayrıntılar...

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümetinin hükümet programı pazartesi günü Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda okunmuştu.

Olağanüstü gündemle toplanan Genel Kurul'a, muhalefet milletvekilleri katılmamıştı. Yarın ise hükümet programı tartışılması için Meclis toplanacak ve cumartesi günü de güven oylaması yapılacak.

29 milletvekiline sahip koalisyon hükümetin Ulusal Birlik Partisi'nin  (UBP) 24, Demokrat Parti'nin  (DP) 3, Yeniden Doğuş Partisi'nin ise (YDP) 2 milletvekili bulunuyor.

''GÜVEN OYLAMASINDA SORUN OLMAYACAK''

Siyasi kulislerde görevden alınan Sunat Atun ile, bakan yapılmayan bazı milletvekillerinin güven oylamasına katılmayacağı konuşuluyordu.

Başbakan Faiz Sucuoğlu ise, dedikodulara dikkat çekerek, “parti içinde dışardan bir el karıştırır gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor, öyle bir şey yok” dedi.

Ulusal Birlik Partili vekillerin güvenoylamasına gelmemesi gibi bir durumun olmadığını, hepsinin bu sorumluluğa sahip olduğunu vurgulayan Sucuoğlu, Özdemir Berova’nın görevli olarak bulunduğu Avrupa Parlamentosu’ndan Cumartesi günü yapılacak güvenoylamasına katılabilmek amacıyla cuma gecesi ülkeye döneceğini belirtti.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Hükümet programın Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından 2 gün sonra, program hakkında görüşmeler başlıyor.. Program ise pazartesi günü okunmuştu.

Anayasa'ya göre, yarın hükümet programı görüşmeleri yapılacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güven oylaması yapılacak. Eğer görüşmeler uzamazsa Cumartesi günü güven oylaması yapılması gerekiyor.

59 GÜN SÜRDÜ

21 Şubat’ta kurulan, 3 Mart'ta güvenoyu alan 20 Nisan’da da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a istifası sunulan ikinci UBP-DP-YDP hükümeti 59 gün görev yapmış, Başbakan Faiz Sucuoğlu önce Maliye Bakanı Sunat Atun’un görevden alma yazısını, daha sonra da hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuş, Tatar hükümetin istifasını kabul etmişti.

YENİ HÜKÜMET...

23 Ocak seçimlerinin ardından Ulusal Birlik Partisi 24, Demokrat Parti (DP) 3, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) 2 milletvekili çıkardı.

Bu partilerin oluşturduğu 2. koalisyon hükümetinde UBP'ye 8, DP ile YDP'ye ise 1'er bakanlık düştü.

Pazartesi günü kurulan hükümette sadece Maliye Bakanı değişmişti.

Maliye Bakanlığı görevine Sunat Atun yerine UBP Lefkoşa milletvekili Olgun Amcaoğlu getirildi.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar