Türkiye'ye sokulmayan son isim Başaran Düzgün oldu

16 Kasım 2022

Güncelleme: 16 Kasım 2022

A
A

Gazeteci Başaran Düzgün, günübirlik gittiği İstanbul'da, Türkiye'ye girişinin engellendiğini kaydetti.

ZgotmplZ
Başaran Düzgün, bekleyiş esnasında havalimanından fotoğrafla paylaştı.

Haber Merkezi

Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün'ün Türkiye'ye girişine izin verilmedi.

Başaran Düzgün

Düzgün gelişmeyi kişisel sosyal medya hesabından duyurdu. Başaran Düzgün, "N82" kodu gerekçe gösterilerek, girişine izin verilmediğini belirterek, şunları yazdı:

"Günü birlik gittiğim İstanbul‘da, Türkiye ‘ye girişim engellendi. Havaalanı polisi (N82 kaydı var, giremezsiniz) dedi. Niye böyle bir kaydın olduğunu sordum, (ülkenizdeki Türkiye Büyükelçiliğine sorunuz) yanıtı verdi. Sayın Büyükelçiye defalarca sormuş-yazmıştık da gıkı çıkmamıştı. Neyse, Hayatımı şekillendiren , güzel yıllarımın geçtiği canım kadar sevdiğim Türkiye’ye girişimim engellenmesine çok üzüldüm ama devran dönecek, mazlumluktan zalimliğe dönüşenlerin iktidarı elbet bitecek…"

Düzgün'ün İstanbul'dan Kıbrıs’a gelecek olan bir uçakla gün içinde adaya geri dönmesi bekleniyor.

SON 16 AYDA 7 İSİM DAHA TÜRKİYE'YE SOKULMAMIŞTI

Başaran Düzgün'den önce Türkiye'ye daha önce, üçü 2021 yılında, toplam 7 ismin girişine "G82*" veya "N82” kodu gerekçe gösterilerek, izin verilmemişti.

İlk olarak 4'üncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı döneminde Cumhurbaşkanlığı eski İletişim Koordinatörü olan Ali Bizden 6 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye'ye sokulmamıştı.  

Bizden'den 5 gün sonra, 11 Temmuz'da ise bu kez araştırmacı-yazar Dr. Ahmet Cavit An'ın Türkiye'ye girişine izin verilmemişti.

Türkiye'ye sokulmayan diğer isim 10 Ekim tarihinde Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Başkanı Ali Kişmir olmuştu.

Bu yıl ise 25 Şubat günü Mağusa İnsiyatifi kurucularından, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gazimağusa eski Milletvekili, tıp doktoru Okan Dağlı'nın Türkiye'ye girişine izin verilmemişti.

27 Haziran Sol Hareket Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, Ankara'dan ülke içine sokulmadan geri dönmüştü

Bir ay sonra bu kez 26 Temmuz'da eski Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRT) müdürlerinden Aysu Basri Akter'in Türkiye girişine izin çıkmamıştı.

Türkiye’ye alınmayan son isim 27 Eylül tarihinde Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu olmuştu.

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın “ülkeye girişine yasaklılar listesinde” yer alan 7 isim de gittikleri havaalanında bekletilerek, bir başka uçakla KKTC'ye geri gönderilmişlerdi. 

*GEREKÇE "G82" YA DA "N82"

Türkiye, ülkeye girişlerini sınırlandırdığı (tahdit konulması) yabancılar için çok sayıda tahdit koduna sahip.

"G82" olarak adlandırılan kod, "Genel güvenliğimiz adına faaliyetler"i ifade ediyor.

"N82" tahdit kodunda ise yabancılar Türkiye’ye giriş yapmak için ön izin almak zorunda. Ancak bu izin uygulamada hemen hemen hiç izin verilmiyor. Bu durum ülkeye giriş yasağının bir uygulaması olarak kabul ediliyor. Bu durumda dava açılıp kod iptal edilmeden yabancının Türkiye’ye girmesi mümkün olmuyor.

42 KİŞİLİK LİSTE İDDİASI

Bu arada Avrupa gazetesi ise Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği'nde görevli bir kişiyi isim vermeden kaynak gösterek, Türkiye’ye giriş yasağı getirdiği iddia edilen 42 kişilik ''yasaklı liste'' paylaşmıştı.

Ancak listenin varlığı ve isimler ile ilgili şu ana kadar bir doğrulama ya da yalanlama yapılmadı.

DIŞİŞLERİ TOPU TÜRKİYE'YE ATMIŞTI

Ali Bizden ve Ahmet Cavit An'ın Türkiye’ye alınmamasının ardından Bağımsızlık Yolu,  Dışişleri Bakanlığı'na bilgi edinme başvurusunda bulunmuştu. 

Bakanlık 8 Ağustos 2021 tarihinde verdiği yanıtta, devletlerin bu tür karar alma hakkını saklı tuttukları, konuya ilişkin bilginin doğrudan Türkiye Cumhuriyeti makamlarından istenebileceğini belirtmişti.

TÜRKİYE'DE DE KONU MECLİS'E TAŞINMIŞTI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Üyesi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Utku Çakırözer, 17 Kasım 2021 tarihinde TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na konuyla ilgili sorular yöneltmişti.

''Ülkeye girecek yabancılara ilişkin alınan kararlar her devletin kendi egemenlik yetkisindedir'' şeklinde genel bir açıklama yapan Mevlüt Çavuşoğlu, Çakırözer’in ''Bazı KKTC vatandaşlarının Türkiye’ye girişine yasak getirilmesinin gerekçesi nedir? Yasak getirilen kişi sayısı kaçtır?'' sorularını ise yanıtsız bırakmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar