TPIC'ten 5 yıl süresince yakıt alımına ilişkin protokol Meclis'te onaylandı

29 Kasım 2022

Güncelleme: 30 Kasım 2022

A
A

Teknecik'e yakıt temini için Türkiye firması TPIC ile 5 yıllık protokole ilişkin tasarı oy çokluğu ile Meclis'ten geçti.

ZgotmplZ

Teknecik Elektrik Santrali'ne yakıt, 5 yıl süresince Türkiye'de devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) bağlı TPIC'ten (Turkish Petroleum International Company) temin edilecek.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda, "Başbakanlık ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Arasında Petrol Ürünleri Ticaretine İlişkin İşbirliği Protokolü (Onay) Yasa Tasarısı" 26 kabul, 6 ret oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi.

Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Başbakan Ünal Üstel, geçtiğimiz ay, TPIC ile 5 yıllık uluslararası anlaşma imzalanacağını, taşıma maliyetini de Türkiye'nin karşılayacağını açıklamıştı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise daha sonra yaptığı açıklamada, taşımacılık ücretinin Türkiye'nin sağladığı mali kaynağın içinden karşılanacağını bildirmişti.

KONUŞMALAR...

Konu hakkında ilk sözü alan Cumhuriyet CTP Milletvekili Ürün Solyalı, ihalesiz bir şekilde Bakanlar Kurulu kararıyla ülkeye getirilen yakıtın hukuki zemini olmadığının kayıtlara geçtiğini ileri sürdü. Solyalı, protokollerin hangi usulle yapıldığının tartışma konusu olduğunu, metni imzalayacak yetkilinin de kim olduğunun belli olmadığını kaydetti.

CTP Milletvekili Devrim Barçın da, protokolde navlunun bedava olacağının söylenmesinin hukuksal olarak hiçbir zemini bulunmadığını kaydetti.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner ise, Kıb-Tek’in navlun ödemeyecek diye sevindiklerini, ancak bunun da doğru olmadığını kaydetti. TPİC’in navlun bedelinin 73 dolar olduğuna bilgisini aldıklarını belirten Şahiner, protokolle hükümet tarafından özel imtiyazlı olan TPİC’e, özel avantajlar sağlandığını ileri sürdü.

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da, protokolün, daha zor geçmesi muhtemel 2023 yılının mücadelesinde, ne avantaj sağlayacağını sordu, belirsizliğin devam ettiğini, alım sözleşmeleri yapıldığında bunların netleşeceğini söyledi.

ARIKLI'DAN TOPLU YANIT

Konuşmacıları yanıtlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, eleştirileri dinlediğini, halkı endişeler olduğu gibi çok yersiz tepkiler de dinlediğini söyledi.

Önceden imzalanan uluslararası anlaşmaların 5 yılda bir uzatıldığını, biri iptal etmediği sürece bunların kendiliğinden yenilendiğini söyledi.

Navlun parasını KKTC veya Kıb-Tek’in ödemeyeceğini, protokolde TC’nin ödeyeceğinin yazmamasının gündeme geldiğini belirten Arıklı, bunun protokol olduğunu, daha yapılacak sözleşmeler bulunduğunu ve sonradan gelenin bu maddeleri değiştirebileceğini anlattı. Navlun bedelini ödemeyecek olmasının Kıb-Tek’i büyük bir dertten kurtaracağına işaret eden Arıklı, önceden kesilen faturaları göstererek ne kadar navlun bedeli ödendiğini paylaştı. 

Hâlâ Meclis kürsüsüne çıkıp navlun bedelinin ödeneceğinin iddia edilmesine anlam veremediğini belirten Arıklı, bu navlun ücretlerinin kredi değil hibe olduğunu zaten TC’nin kredilerin bir kısmını da talep etmediğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar