Töre, BM'nin Taksim Sahası engellemelerini "yok hükmünde" saydı

20 Ocak 2023

Güncelleme: 20 Ocak 2023

A
A

Meclis Başkanı Töre, "BM’nin Taksim Sahası'na erişimimize yönelik her türlü engel ve kısıtlaması yok hükmünde." dedi.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Taksim Sahası konusunda yaptığı açıklama yaptı.

Töre açıklamasında, “Birleşmiş Milletlerin bu sahaya erişimimize yönelik her türlü engel ve kısıtlamasının yok hükmünde olduğunu halkımıza duyurmayı bir borç biliriz.” ifadelerini kullandı.

Töre, Taksim Sahası'nın Kıbrıs Türk halkının siyasi ve sportif tarihinde önemli bir yer tuttuğunu, bu konuya yönelik yaşananları dikkatle izlediklerini belirtti.

“Devletimiz konuyu tüm ilgili makamlarıyla takip etmektedir. Buradaki haklarımıza halel getirecek en küçük bir adıma dahi müsamaha gösterilmeyecek bir kararlılıkla Taksim Sahası'na sahip çıkmaya devam edeceğiz.” diyen Töre, gençlerin ve halkın, Taksim Sahasına erişiminin kimsenin iznine tabi olmadığını kaydetti.

BM’nin sergilediği tavrın haksız ve Rum yönetiminin uzlaşmaz taleplerine de zemin hazırlar nitelikte olduğunu belirten Töre, böylesine barışçıl, sivil ve sportif bir konuda dahi gösterilen reaksiyonun, Kıbrıs adasında iki tarafın ortak bir gelecek ihtimalinin olmadığını bir kez daha gösterdiğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Lefkoşa'da Yeşil Hat üzerinde bulunan ve kullanım hakkı Çetinkaya Türk Spor Kulübü (TSK) Futbol Takımı'na verilen tarihi Taksim Sahası, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle yenilenerek, 9 Ocak'ta hizmete sunulmuştu.

BM görevlileri 17 Ocak’ta KKTC makamlarına haber vermeden, Çetinkaya eski kulüp lokali önündeki surlardan ve Yiğitler Burcu’ndan sahaya inilen merdivenlerin çıkış noktalarını telleyerek, beton molozlarla kapatmıştı.

BM'nin yaptığı tahribata ve alana fizik erişim yollarına engelleyici tavırlarına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'nden yapılan açıklamalarla tepki gösterilmişti. Verilen mesajlarda, BM'nin attığı adımdan geri dönmesi aksi halde gerekenin yapılacağı vurgulanmıştı.

BM Barış Gücü bugün ise, Taksim Sahası'na inen merdivenlerin çıkış noktasındaki beton molozları kaldırdıktan kısa süre sonra bu kez aynı yere dikenli tel çekmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir