TGC Genel Sekreteri Şener: İfade özgürlüğü daraldı

27 Kasım 2022

A
A

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Kenan Şener, Türkiye’de ifade özgürlüğüyle ilgili sıkıntıların yasal düzenlemelerden kaynaklandığını, 2013’teki Gezi Parkı olaylarından beri ifade özgürlüğünün ciddi şekilde daraldığını öne sürdü.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB) ile İnsan Hakları Platformu’nun (İHP) düzenlediği “İletişim Özgürlüğü Bağlamında Gazetecilikte Yeni Yönelimler” konulu paneli yapıldı.

KTGB konferans salonunda düzenlenen panelde, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener konuştu.

Panelin diğer konuşmacısı BİANET koordinatörü Nadire Mater ise sağlık sorunları yüzünden Kıbrıs’a gelemedi.

Panel, Kıbrıs Türk Toplumu’na Yardım Programı çerçevesinde Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Büyü Programı'nın desteğiyle yürütülen “İfade Özgürlüğünün Korunması için Türkiye ve Kıbrıs’ın Kuzeyindeki Medya Örgütlerinin Hak Temelli İş Birliğinin Oluşturulması” çalışması kapsamında düzenlendi.

AKKOR: “TGC ÖRNEK ALINABİLECEK ÖRGÜTLERDEN BİRİ”

Panelin açılışında konuşan KTGB Başkanı Emin Akkor, proje kapsamında Türkiye’deki meslek örgütleriyle özellikle ifade özgürlüğünü geliştirmek amacıyla iş birliğini geliştirmeyi amaçladıklarını, nisan ayında Ankara ve İstanbul’da 12 örgütle görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Kenan Şener, bir soru üzerine AB veya diğer ülkelerin sağladığı fonlardan yararlananlara karşı saldırı ve tehdidin zaman zaman olabildiğini, özellikle seçim dönemlerinde kutuplaşmaların arttığını ancak sosyal medyada linç ötesine geçmediğini söyledi. Şener, ancak son zamanlarda bu tür fonları kullanan kuruluşlara karşı yaptırımlar içeren bir yasal düzenleme yapılacağı duyumları bulunduğunu bildirdi. Şener, şeffaf yönetildiği sürece dış kaynaklı projelerde sorun olmadığını kaydetti.

YAŞANAN OLAYLARI ANLATTI

İfade özgürlüğü ve iyi gazetecilik için elindeki kaynakları ortaya koyan bir yapıya son altı yılda kavuştuklarını belirten Şener, cemiyetin üye yapısının bu çalışmalarla gençleştiğini ifade etti.

Şener, Türkiye’de ifade özgürlüğüyle ilgili sıkıntıların yasal düzenlemelerden kaynaklandığını, 2013’teki Gezi Parkı olaylarından beri Türkiye’de ifade özgürlüğünün ciddi şekilde daraldığını iddia etti.

Türkiye’de son yıllardaki önemli siyasi olayları sıralayan Kenan Şener, 2015’teki darbe girişiminin ardından da ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı kararların ortaya konulduğunu belirtti.

“Araştırmacı gazeteciliğin desteklenmesi, etik değerlerin savunulması ve güncellenmesi ile dezenformasyona karşı direncin artırılması” çalışmalarının da iyi gazetecilik kapsamında sürdüğünü bildiren Kenan Şener, cemiyetin çalışmalarını yansıtan görüntüleri de paylaştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar