Tatar'dan İstanbul'da "bağımsız, özgür, hürriyet içerisinde yaşam" haykırışı

14 Mart 2023

Güncelleme: 14 Mart 2023

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, “Benim halkım, bağımsız, özgür, hürriyet içerisinde yaşamayı hak etmektedir” diyerek, uluslararası toplumun çağdaş ve saygın bireyleri olarak Kıbrıs Türk halkının mücadelesine verilecek desteğin çok önemli olduğunu vurguladı.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Marmara Grubu Vakfı (MGV) tarafından İstanbul'da bu yıl 26'ncısı düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuştu.

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle aralarında KKTC’den gelen sporcuların da yer aldığı binlerce kişinin hayatını kaybetmesi, oluşan yıkım ve tahribat nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını belirten Tatar, depremde yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dilediğinde bulundu.

KIBRIS KONUSU

Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) liderliğine yeni seçilen Nikos Hristodulidis ile 23 Şubat’ta yaptığı ilk görüşmede, Kıbrıs’ta olası bir deprem anında iki taraf arasında tecrübe paylaşımı ve ortak komite kurulması gibi konuları ele aldıklarını dile getirdi.

Kıbrıs’ta barışın sürmesi ve Doğu Akdeniz’deki istikrarın devamı için çaba gösterdiğine işaret eden Tatar, “Her ne kadar da bir anlaşmazlık, bir uzlaşma olmasa da her zaman iki yapının, iki tarafın, iki devletin iş birliğiyle Kıbrıs’taki refahın artırılabilmesi için, güvenli yaşam için, barışın sürmesi için ve Doğu Akdeniz’de; o kritik bölgede istikrarın devamı için her türlü diyalogdan, iletişimden yana bir siyaset ortaya koymaya devam ediyorum.” dedi.

Ersin Tatar, her ne kadar Kıbrıs’ta bir anlaşmazlık olsa da iki taraf arasında işbirliğinin savunucusu olduğunu dile getirerek, “Kıbrıs’ta bir anlaşmazlık vardır, Doğu Akdeniz’de bunun yansımaları vardır ama bizim bütün bunları iletişimle, diyalog halinde, sürekli olarak irtibatla, bunları dünya kamuoyuyla paylaşmak suretiyle, Kıbrıs’ın hem siyasetini hem ekonomisini, hem oradaki istikrara büyük katkımız olabileceği düşüncesiyle bu siyaseti bu şekilde yönlendirmeye çalışıyorum.” diye konuştu.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ ENERJİ KAYNAKLARI

Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları konusuna da değinen Tatar, “Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları, ancak birlikte işbirliği içerisinde araştırılması ve uluslararası pazarlara ulaştırılması halinde her iki tarafa da fayda sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

Tatar, çatışma kültürüyle ve tek taraflı olarak "Ben yaparım." anlayışıyla kimsenin başarılı olamayacağını söyledi.

1960’daki anlaşmalardan kaynaklanan müktesep egemenlik hakları olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bu hakla KKTC’yi yaşatma mücadelesini sonsuza kadar devam ettireceklerine vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yabancı misafirler adına selamlama konuşmasını gerçekleştirdi.
AMBARGO VE İZOLASYONLAR

Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11 Eylül 2022’de Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargo ve izolasyonun bir zulüm nitelediğinde ve asla kabul edilemeyeceğini, artık KKTC gerçeğinin tanınması gerektiğini, tanındığı takdirde Kıbrıs’ta iki taraf arasında bir uzlaşmanın eşitlik temelinde olabileceğini, bu eşitlik temelinde bir anlaşmanın istikrara katkıda bulanabileceğini dile getirdiğini anımsattı.

Kıbrıs’ta 2004’te “Annan Planı” olarak anılan plana Kıbrıslı Türklerin "evet", Kıbrıslı Rumların ise "hayır" oyu verdiğini hatırlatan Tatar, ancak hayır diyen GKRY’nin ödüllendirilerek tek taraflı olarak Avrupa Birliği’ne (AB) üye yapıldığını dile getirdi.

Ersin Tatar, “Bu anavatanımıza, bizlere (KKTC’ye) yapılan en büyük haksızlıktır. Uluslararası anlaşmalara rağmen bizleri bu şekilde dışlamak ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs üzerindeki hakkını, hukukunu görmezden gelerek, Kıbrıs’ı bir Yunan adası ve Türkiye’yi 'AB’nin bir üyesi değildir' diye Doğu Akdeniz’den dışlamak, Kıbrıs’taki garantörlük haklarını görmezden gelerek ve bu şekilde teraziyi ve bütün dengeleri altüst etmek bence kendilerine yakışan değil ama maalesef bunları yaşadık ve bunları yaşamaya devam ediyoruz.” dedi.

GARANTÖRLÜK VE ASKER

AB’nin kendilerine KKTC’den vazgeçerek anayasal değişiklikle GKRY’ye entegre olmaları ve böylece Türkiye olmaksızın birliğe katılmaları yönünde öneriler sunduğunu söyleyen Tatar, “Biz Türkiyesiz bir yere gitmeyiz. Bizim Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’dir. Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünde, Türk askerinin de orada barışın güvencesi olarak varlığı ile Kıbrıs’ta barışın ilanihaye sürmesi mümkündür.” ifadesini kullandı.

İKİ AYRI DEVLET

Tatar, 60 yıldır Kıbrıs’ta iki ayrı devlet olduğunun altını çizerek, “Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs’ta barışın sürmesini isterlerse Kıbrıs’ta iki ayrı halkın olduğunu, iki ayrı demokrasinin olduğunu, iki ayrı devletin olduğunu, artık gerçekleri görmeleri gerekmektedir, çünkü gerçek budur.” dedi.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olması gibi gelişmeleri de aktaran Cumhurbaşkanı, tüm bu gelişmelerin Kıbrıslı Türklere yeni kapılar açması temennisinde bulunarak, Kıbrıs Türk halkının refah bir yaşam yaşaması, dünyayla entegre olması ve hak ettiği çağdaş evrensel standartları yaşaması için çalıştıklarını ifade etti.

Tatar, “Benim halkım bunu hak etmektedir. Benim halkım, bağımsız, özgür, hürriyet içerisinde yaşamayı hak etmektedir. Dolayısıyla uluslararası toplumun çağdaş ve saygın bireyleri olarak bizlerin mücadelesine sizlerin desteği çok önemlidir. Kıbrıs Türkü adına hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

Kurucu Cumhurbaşkanı Raif Rauf Denktaş’ın sözlerine yer veren Tatar, “Biz asla egemenliğimizden, bağımsızlığından ve devletimizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar