Talat gözlemini paylaştı: Rumlar siyasi eşitliğe dayalı federal bir çözümü kolay hazmedemeyecek

17 Mayıs 2023

Güncelleme: 17 Mayıs 2023

A
A

“Avrupa Birliği, Kıbrıslı Türkler ve Gelecek” konulu konferansta konuşan 2'nci Cumhurbaşkanı Talat, “Rum halkının çoğunluğun iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı federal bir çözümü kolay hazmedemeyeceğini gözlemledim." dedi.

ZgotmplZ

KKTC’nin 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Avrupa Birliği, Kıbrıslı Türkler ve Gelecek” konulu konferansa katılarak, gözlem ve tespitlerini paylaştı.

"AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ GELİŞMEDEN ÇÖZÜM ZOR"

Merit Lefkoşa Hotel’de gerçekleşmekte olan konferansta konuşan Talat, Kıbrıs sorunu konusunda çok önemli bir rolü olan Türkiye’nin, Kıbrıs sorununa angaje edilmesi ve çözüm için mutlaka Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini kaydederek, aksi takdirde kimsenin bir şey beklememesi gerektiğini kaydetti.

Talat, bunun kolay bir iş olmadığını ancak çok yönlü bir çalışma ile başarılabileceğine inandığını ve bu konuda en büyük görevin Avrupa Birliği’ne düştüğünü söyledi. 

“RUM HALKI KOLAY HAZMEDEMEYECEK"

Kendi tecrübelerine de yer vererek, Crans Montana’ya kadar hem Türkiye-AB ilişkileri hem de Kıbrıs’ta yaşanan gelişmeler hakkında konuşan Talat, Hristofyas’ın seçilmesinin ardından onunla birlikte çözüm hedefi doğrultusunda çalışmaya başladıklarını, bir buçuk yıllık sürelerinde garanti ve toprak konuları haricinde ciddi yakınlaşmalar sağladıklarını aktardı. 

Ardından Cumhurbaşkanı Akıncı ile Anastasiadis’in görüşmeleri sonucunda Crans Montana’ya kadar gidildiğini anımsatan Talat, burada kendisinin Rum halkının çoğunluğun iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı federal bir çözümü kolay hazmedemeyeceğini gözlemlediğini söyledi. 

MEVCUT LİDERLERİN KIBRIS SİYASETLERİNE ELEŞTİRİ

Mevcut liderlerin sürdürmekte olduğu siyasetleri de eleştiren Talat, söz konusu tutumları sonucunda Kıbrıs sorununun çözümünün “bir hayale dönüştüğünü” savundu.

Eskiden güven yaratıcı önlemler yerine çözüme odaklanılması gerektiğine inandığını ancak gelinen noktada tek araç olarak kalan güven yaratıcı önlemlerin muhakkak geliştirilmesi gerektiği düşüncesinde olduğunu kaydeden Talat, Kıbrıslı Rumlar ve Türklerin birbirine yakın durması ve ilişkileri sürdürmesi bakımından bunların önemli rol oynayabileceğini kaydetti. 

"AB'YE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"

Şu anda yine atılabilecek en önemli hususun, AB vasıtasıyla yapılacak işler olduğuna vurgu yapan Talat, iki toplumlu solar panel, geçmişte gündeme gelen ortak üniversite ya da Avrupa Birliği’nin sembolik olarak Türkçe’yi resmi dilleri arasına katarak hem Kıbrıslı Türklere hem de Türkiye’ye “Sizi dışlamıyoruz.” mesajı verilmesi gibi adımların öneminin altını çizdi. 

Talat, “Kıbrıslı Türklerin zamanında zamanın liderlerinin yaptığı hatalar ve yanlışlar nedeniyle bugün cezalandırılmaya devam edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun için AB’nin daha fazla çaba ortaya koyması gerekiyor.” dedi. 


CRANS MONTANA

Haziran 1968'de Beyrut'ta başlayan ve 55 yılı geride bırakan müzakerelerin son ayağı İsviçre'nin Crans Montana kentinde 28 Haziran 2017'de gerçekleşmişti.

Garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla yapılan konferansın üçüncü gününde Crans Montana'ya gelen Genel Sekreter Antonio Guterres, "toprak, siyasi eşitlik, mülkiyet, eşdeğer muamele ile güvenlik ve garantiler" üzerinde bir "paket anlayışı" önerisinde bulundu. İki taraf beş konu başlığında, garantör ülkeler ise güvenlik ve garantiler başlığındaki önerilerini sundu.

Rum tarafı her defasında çeşitli sebeplerle içinde BM önerilerinin de bulunduğu çözüme yönelik adımları reddetti ya da kabul edilmesi mümkün olmayan ön şartlar ortaya koydu.

Kıbrıs Rum tarafının, gerek 5 başlıkta uzlaşmaya yanaşmaması gerekse çözümün uygulanmasının ilk gününden itibaren Ada'da "sıfır asker - sıfır garanti" tutumunu sürdürmesi nedeniyle Guterres konferansın başarısızlıkla sonuçlandığını ilan etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar