Tahıl ve yem alımı için ihale yasası 5 ay askıda

3 Ağustos 2022

Güncelleme: 3 Ağustos 2022

A
A

Toprak Ürünleri Kurumu'nun arpa, buğday, mısır, hayvan yemi hammaddeleri, hayvan yemi alımı ile bunlara ilişkin deniz taşımacılığı hizmetinin hızlı bir şeklide gerçekleşebilmesi amacıyla Kamu İhale Yasası 5 ay süresince askıya alındı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Bakanlar Kurulu, Toprak Ürünleri Kurumu'na ihalesiz spot alım (alım satımlarının anında ve nakit yoluyla gerçekleştiği piyasa) yetkisi veren yasa gücünde kararname çıkardı.

2 Ağustos tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla, Toprak Ürünleri Kurumu'nun yapacağı spot alımlarda Kamu İhale Yasası kuralları "5" ay uygulanmayacak.

Kararname ile Toprak Ürünleri Kurumu'nun yapacağı spot alımların (arpa, buğday, mısır, hayvan yemi hammaddeleri, hayvan yemi ve bunlara ilişkin deniz taşımacılığı) hızlı bir şeklide gerçekleşebilmesi amaçlanıyor.

Kararnamenin genel gerekçesi ise şöyle:

"Ülkemizde son dönemde yaşanan kuraklığın ve Türk Lirası'nın döviz karşısında değer kaybediyor oluşunun yarattığı olumsuz ekonomik koşullar ve Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı olumsuz ortam sebebiyle hayvan üreticilerimizin ve halkımızın acil ihtiyacı olan emtia ile ilgili (arpa, buğday, mısır, hayvan yemi hammaddeleri, hayvan yemi ve bunlara ilişkin deniz taşımacılığı) Toprak Ürünleri Kurumu'nun yapacağı spot alımların hızlı bir şeklide yapılması gerekmektedir.

Toprak Ürünleri Kurumu'nun yapacağı spot alımlarında geçici bir süre için Kamu İhale Yasası kurallarının uygulanmaması, hizmetlerin sunumunu hızlandıracak ve vatandaşın karşı karşıya kalacağı mağduriyeti ortadan kaldırılması hedeflenmiştir.

Hazırlanan bu kararname ile yaşanan kuraklığın ve Türk Lirası'nın döviz karşısında değer kaybediyor oluşunun yarattığı olumsuz ekonomik ortam sebebiyle, beş aylık bir süre için, acil ve özel durumlarda, Bakanlar Kurulu'nun onayı ile doğrudan alım yetkisi verilmesi düzenlenmiştir."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar