Sınırüstü unutulmadı: Hükümete ve yüklenicilere zor sorular

15 Haziran 2022

Güncelleme: 15 Haziran 2022

A
A

Bakımsızlık ve personel eksikliği nedeniyle insanlık dışı görüntülerle gündeme gelen Sınırüstü'ndeki bakımevini 6 ay sonra "Unutmadık." diyerek gündeme taşıyan 5 örgüt, cevaplanması istemiyle bir dizi soru yöneltti.

ZgotmplZ

Ocak ayında insanlık dışı görüntülerle gündeme gelen Sınırüstü yakınlarındaki Halk Vakfı Yaşlılar Bakımevi unutulmadı.

Sınırüstü Bakımevi İzleme Komitesi’ni oluşturan Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, Evrensel Hasta Hakları Derneği, Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği ile Alzheimer Derneği, Dünya Yaşlı İhmal ve İstismar günü nedeniyle yaptıkları ortak açıklamada, Sınırüstü'ndeki bakımevinde 6 ay önce yaşanan ihmal ve istismarı unutmadıklarını vurguladı.

5 örgüt, Sınırüstü'ndeki bakımevinde yaşananlarla ilgili ne yapıldığını sorarak, verilen sözlerin yerine getirilmesini istedi.

Ortak açıklamada, şu soruların cevaplarının verilmesi istendi:

  • Sınırüstü Bakımevi’nin bu duruma nasıl ve neden düştüğü araştırıldı mı?
  • Sorumlularla ilgili tahkikat başlatıldı mı, başlatıldıysa ne aşamadadır?
  • Başbakanlığın talimatıyla Sınırüstü Bakımevi'nden tahliye edilen hasta ve yaşlıların şu andaki durumu nedir? Tedavileri devam ediyor mu?
  • Yaşlıları ve hastaları ihmal ve istismar edenler bulundu mu?
  • Bir kez daha böyle olayların yaşanmaması için hangi önlemler alındı?
  • Diğer bakımevlerinde durum nedir? Denetleniyorlar mı? Onların iyileştirilmesi ve denetlenmesi için devlet ne yapmayı planlıyor?
  • Yaşanan travmadan sonra yaşlılarımızın gelecekleri ile ilgili endişe ve korkularını ortadan kaldıracak bir gelişme oldu mu?
  • Dünya yaşlı ihmal ve istismar farkındalık gününde, devletimiz yaşlılarımıza bakımevlerinde istismar ve ihmale uğramayacaklarının garantisini verebiliyor mu?
  • Sınırüstü Bakımevi’nin tadilatı ne zaman sona erecek?
  • Mart 2022’de Başbakanlık tarafından yapılan açıklamaya istinaden iki ayda tamamlanacağı ve yeni yönetiminin oluşturulacağı taahhüt edilen Sınırüstü Halk Vakfı’nın inşaatında gelinen son aşama hakkında yetkililer herhangi bir açıklama yapacak mı?
TADİLATI ÜCRETSİZ ÜSTLENEN İŞLETMELERDEN DE AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Açıklamada ayrıca, sitede tadilat başlatıldığının ancak inşaatın söz verilen zamanda tamamlanmadığı, binaya yaklaşık iki aydır tek bir çivi dahi çakılmadığı da ileri sürülerek, şunlar kaydedildi:

“Bakıma ihtiyacı olan kimsesiz yoksul, yaşlı ve engelli bireylere devlet tarafından hizmet sunan zaten bir iki kurum bulunuyor ve Sınırüstü Bakımevi’ni yenileyip hizmet verecek duruma getirmeyi kamuoyuna taahhüt eden işletmeler, sürecin ilerlemeyişine dair halka ve özellikle de bakıma muhtaç kişilere hesapverebilirlik ve şeffaflık adına bir açıklama yapmayı düşünüyorlar mı?"

Sınırüstü Bakımevi İzleme Komitesi, süreci yakından izlemeye devam edeceklerini de vurgulayarak, açıklamayı şöyle tamamladı:

"Yaşlıların ve bakıma ihtiyaç duyan kişilerin, istismar edilmesine göz yuman bir toplum, ekonomik açıdan gelişse de insan hakları açısından sınıfta kalmaya mahkumdur! Komite olarak, Sınırüstü Halk Vakfı’nın yönetimindeki Yaşam Sitesinde yaşanan korkunç olayların bir kez daha tekrarlanmasına izin vermeyeceğimizi ve ilk gün olduğu gibi bugün de süreci yakından izleyip sorumlular nezdinde baskı oluşturacağımızı tüm kamuoyu ile paylaşırız.”

NE OLMUŞTU?

40 kişinin hizmet aldığı İskele'de Sınırüstü yakınlarındaki Halk Vakfı Yaşlılar Sitesi, bakımsızlık ve personel eksikliği nedeniyle insanlık dışı görüntülerle gündeme gelmiş, hizmet alanların kaderlerine terk edildiği ileri sürülmüştü.

Evrensel Hasta Hakları Derneği'nin uyuz salgınının başladığı ve ilaçlama dışında hiçbir şey yapılmadığı iddiasıyla ülke gündemine taşıdığı sitede ayrıca 18 kişinin Kovid-19 pozitif olduğu belirlenmişti.

İddialar Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile dönemin Başbakanı Faiz Sucuoğlu'nu harekete geçirmiş, Sucuoğlu sorunun “esas nedeninin yetki karmaşası” olduğunu, ayrıca  2 hemşirenin görev yapması gereken sitede 1 hemşirenin çalıştığını, gece öğünü olarak sadece çorba dağıtılan sitede ara öğün verilmediğini  belirtmişti.

Sağlık Bakanlığı ile Vakıflar İdaresi sorumluluk kabul etmemişti.

Sitenin sorumluluğunun Vakıflar İdaresi’ne bağlı Halk Vakfı Yaşlı Bakım Evi'nde olduğu bildirilmişti.

30 Ocak'ta yönetim görevden alınmış, 31 Ocak günü ise tesisin idaresi İskele Belediyesi'ne devredilmişti.

Bakımevindeki 22 kişi de yine 31 Ocak'ta Dikmen'deki Özok Yurdu’na yerleştirilmişti.

Bakımevinin tadilatını ücretsiz olarak Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), China Pazarlama LTD. ve Kamtek LTD. üstlenmişti. Site 21 Şubat’ta KTİMB'e teslim edilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar