Şenkul'dan genç göçüne karşı ev ve ofis projeleri: Canımız gençlerimiz...

4 Kasım 2022

Güncelleme: 4 Kasım 2022

A
A

CTP Girne Belediye Başkan Adayı Murat Şenkul, kentten göçün önüne geçebilmek için gençleri ev ve ofis sahibi yapacak projeler hazırladıklarını açıkladı. Şenkul, projelerin detaylarını MYK Haber'e anlattı.

ZgotmplZ MYK Haber

CTP Girne Belediye Başkan Adayı Murat Şenkul, gençlere yönelik ortaya koyacakları projeleriyle göçü önlemeyi hedefliyor.

"Canımız gençlerimiz" vurgusunu yaparak, Girneli gençlerin ekonomik ve sosyal anlamda desteklenmesi gerektiğini söyleyen Şenkul, seçildiği takdirde toplu konut ve açık ofis projelerini hayata geçireceklerini söyledi.

Projelerini MYK Haber'e detaylandıran Murat Şenkul, belediyenin "planlayıcısı" olacağı toplu konut projesini şöyle anlattı:

"2 BİN KONUTA KADAR ÇIKABİLİR"

"Gençler için toplu konut hedefliyoruz. Bunu Girne Belediyesi yapmayacak, planlayıcısı olacak. Bununla ilgili imar planlarına ters düşmeyen, askeri bölge pozisyonunda bir arazi var. Kurallar çerçevesinde 2 bin konuta kadar çıkılabilir. Burada belediye üzerine düşen parselizasyon, otopark, park, yeşil alan, su ve kanalizasyon alt yapısı, ruhsatlandırmaları yapacak."

"MEVCUT FİYATLARLA KONUT EDİNMEK ZOR"

Bir ekip kurarak, içerisinde bankaların, inşaatçıların, Mimarlar Odası'nın bir araya gelmesini sağlayacak çok şeffaf bir süreç için Girne özelinde böyle bir adım atma gereği duydum. Bunun sebebi şu; Girne’de konut fiyatları arttı. Bir gencin konut elde etmesi mümkün değil. Bırakın gençleri, orta yaşlı insanların da konut edinmesi mümkün değil. Bir inşaatçı olarak söylüyorum. İnşaat şirketlerinin sadece dışarı satış yaparak ekonomiyi sürdürmesi mümkün değil. Burada kendi evlatlarımızı düşünmek zorundayız.

"KENDİ İNSANI KALMAYAN KENT OLMAMALI"

Sadece duygusal anlamda değil, ekonomik anlamda bir kentin kendi nüfusu yoksa bir süre sonra göçmen nüfusu o kadar çok çoğalır ki, onlar bir göçe başladığı zaman kent çaptan düşer ve o kent kullanılmaz hale gelir. Kendi insanı kalmadığı zaman terk edilmiş pozisyona düşer. Girne’de evler çok pahalı oldu. 'Siz gidin, dağın arkasında ev alın, ucuz bölgelere göç edin.' diyemeyiz. Ama bu şehirde kalmak isteyen gençlere de devlet, belediye olarak imkan yaratmamız lazım.

"BU BİR MİLLİ MESELE"

Girnelilerin yaşayamayacağı bir kent olamayacağına göre Girne Belediyesi bu noktada bir irade ortaya koyacak. Elinden geldiğince hem düzenleyici, hem denetleyici, hem organizatör olacak ve işin içinde bulunacak. Üstüne basa basa söylüyorum Girne Belediyesi konut inşa etmeyecek.

Bu bir milli mesele gençlerimizin bu şehirden göç etmemesi için yapmamız gerekiyor.

Tabii bu projeden konut edinmenin kriterleri de olacak. Bunlardan bir tanesi Girne’de doğup büyümüş olmak. Bir diğeri de evli ve çocuklulara öncelik verilmesi gibi...

300 YENİ GENÇ GİRİŞİMCİYE OFİS

CTP Girne Belediye Başkan Adayı Murat Şenkul, toplu konut projesinin aksine açık ofis alanlarını ise Girne Belediyesi'nin inşa edeceğini belirterek, bu projeyi de şöyle açtı:

"Açık ofis alanları (coworking space) ile gençlere ofis olanakları sunacak bir yapı içinde belediye öncülük yapacak, bunu kendi inşa edecek. 300 yeni genç girişimciye ofis sunma imkanımız doğacak."

GENÇLER İÇİN DİĞER PROJELER...

Murat Şenkul, gençleri merkez alan diğer projelerini ise, "Gençler için bisiklet yolları, kaykay alanları, ücretsiz internet noktaları yapacağız. Gençlere burs için işlemlerde bulunacağız." diyerek sıraladı.

BÜTÇEYE YÜK OLMAYACAK...

Şenkul, tüm bu projeleri belediye bütçesine yük olmadan, sponsorluklarla veya şu anda boşa harcanan kaynakların doğru kullanılmasıyla sağlanacağını belirterek, "Gençlerimiz göç ediyor diye ağlamak, sızlamak yerine sorumluluk alan bir belediye olacak." ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar