Sendikalardan hükümete "yüzde 6" için cumaya kadar süre

14 Eylül 2022

Güncelleme: 15 Eylül 2022

A
A

2011 sonrası kamuya girenlere yüzde 6'lık artışı bekleyen sendikalar, önümüzdeki hafta şok grev ve eylemler başlatacağını duyurarak, hükümete cuma güne kadar süre verdi.

ZgotmplZ

Sendikalar, “Göç Yasası” olarak da bilinen 47/2010 sayılı yasa kapsamında istihdam edilenlerin eylül maaşlarına yüzde 6’lık artış yansıtılması için somut adım atılmasını bekliyor.

8 Eylül'de bir araya gelen hükümet ile sendikalar, yasa kapsamında, 2011 sonrası kamuya girenlerin maaşlarında yüzde 6'lık artış yapılması yönünde anlaşmıştı.

Kamuda çalışan bir kişi ile Göç Yasası kapsamında işe giren bir çalışan arasında yaklaşık yüzde 25 maaş farkı bulunuyor.

Belirlenen artışın maaşlara yansıtılması için gerekli yasal düzenlemenin hala hazırlanmadığını belirten sendikalar, bunu hükümetin “oyalama taktiği” olarak niteledi.

CUMAYA KADAR SÜRE

Hükümete cuma güne kadar süre veren sendikalar, yasal düzenleme konusunda somut adım atılmazsa önümüzdeki hafta şok grev ve eylem başlatacağını duyurdu.

 KTAMS Başkanı Güven Bengihan, sendikalar adına açıklama yaptı.

Bengihan, eylül ayı maaşlarına yüzde 6’lık artış yapılması yönünde hükümetle uzlaşı sağladıklarını, gerekli hesaplamalar yapılarak maaş barem tablolarının hazırlandığını ancak bu artışın maaşlara yansıtılması için gerekli yasal düzenlemelerin henüz Yapılmadığını söyledi.

Güven Bengihan, “Sendikalarımızın tüm iyi niyetine ve diyalog yoluyla sorunların çözülmesi iradesine rağmen hükümetin seçim yasaklarının başlama olasılığı nedeniyle  oyalama taktiği güttüğü kanaatindeyiz. Bu iyi niyetten yoksun bir tavırdır.” dedi.

Yakın zamanda seçim yasaklarının başlaması halinde söz konusu yasal düzenleme yapılamayacağından Göç Yasası kapsamında işe alınan çalışanların mağduriyetlerinin artacağını belirten Bengihan, sendikaların bugünkü toplantıda bu durumu değerlendirdiğini söyledi.

Bengihan, gerekli yasa değişikliği veya yasa gücünde kararname yapılması konusunda hükümet tarafından Cuma günü mesai bitimine kadar somut adım atılmazsa önümüzdeki hafta şok eylem ve grevlere başlama kararı aldıklarını duyurdu.

Ortak açıklamada imzası olan sendikalar şöyle:

KTAMS, Kamu-Sen, Kamu-İş, KTÖS, KTOEÖS, Türk-Sen, Dev-İş, Hür-İş, BES,  Koop-Sen, Güç-Sen, Vergi-Sen, Tıp-İş, Maliye-Sen, DAÜ-Sen, DAÜ Bir-Sen

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar