Santorini depremlerinde volkanik faaliyet olasılığı belirsiz... AFAD'dan Bodrum'a siren sistemi

12 Şubat 2025

Güncelleme: 12 Şubat 2025

A
A

Yunan adalarında devam eden sismik hareketliliğin, bir yanardağ patlamasına neden olup olmayacağı konusu belirsizliğini korurken, Türkiye AFAD'ı, Bodrum'a uyarı amaçlı mobil siren sisteminin konuşlandırıldığını açıkladı.

ZgotmplZ

Yunanistan hükümetinin olağanüstü hal ilan ettiği Santorini Adası, son deprem dalgasının en güçlü sarsıntısını pazartesi akşamı yaşadı. 5.3 büyüklüğündeki deprem Atina'da da hissedildi.

BBC'de yer alan habere göre, son depremin derinliği 17 kilometre olarak ölçüldü.

TSUNAMİYE KARŞI BODRUM'A MOBİL SİREN SİSTEMİ KONUŞLANDIRILDI

AFAD'ın tespitlerine göre pazartesi günü TSİ 23.16'da, salı günü TSİ 01.37'de ve bu sabah da 04.14'te 5'in üzerinde depremler meydana geldi.

AFAD olası bir tsunami ve acil durumlarda uyarı amacıyla bir mobil siren sisteminin Türkiye'nin Muğla ilinin Bodrum ilçesine konuşlandırıldığını açıkladı.

26 Ocak'ta bu yana süren depremler nedeniyle en az 11 bin kişi hava ve deniz yoluyla bölgeden ayrıldı.

SANTORINI'DEKİ OLAĞANÜSTÜ HAL DEVAM EDİYOR

Atina Üniversitesi Sismoloji Laboratuvarı 12 bin 800'den fazla deprem tespit edildiğini aktarıyor. Uzmanlar büyük bir deprem olasılığının halen bulunduğunu doğruluyor.

Sarsıntıların sıklığı ve büyüklüğü nedeniyle Santorini'nin birçok yerinde küçük çapta heyelanlar meydana geldi. Yunanistan polisi, turistik adanın bazı bölümlerini sivillere kapattı.

Santorini'de en az 3 Mart'a kadar olağanüstü hal durumu devam edecek.

Yapılan incelemelerde Santorini veya Amorgos'taki binalarda herhangi bir hasar tespit edilmedi.

Santorini ve yakınındaki Amorgos ile ve diğer birkaç adada da Salı günü de okullar kapalı olacak.

Çoğu uzman artık bu hareketliliğin haftalarca hatta aylarca sürebileceği konusunda hemfikir. 

"UMARIM BU FENOMEN DURULMAYA BAŞLAR"

Yunanistan'ın kamu yayıncısı ERT kanalına konuşan Selanik'teki Aristoteles Üniversitesi'nden sismolog profesör Kostas Papazachos, Şubat ayı boyunca durumun bu şekilde devam etmesi beklentisiyle hareket edilmesi gerektiğini savunuyor.

"Biraz sabırlı olup beklememiz gerek. Umarım birkaç hafta sonra bu fenomen durulmaya başlar" diyen Kostas Papazachos, büyük bir deprem olasılığının da tamamen göz ardı edilemediğini de söyledi.

Kaldera volkanı ile ilgili olarak, duyurunun yapıldığı ocak ayının sonundan bu yana hiçbir şey değişmediğini söyleyen Papazachos “Yani, Santorini'nin içinde hafif bir sismik uyarım var, bu da yaz aylarında başlayan yanardağın uyarılmasından kaynaklanıyor. Bu şu anda endişe duymadığımız kalıcı bir olgudur çünkü evrimi daha yavaştır. Ancak böyle bir olgu var ve biz bunu ocak ayından bu yana duyuruyoruz ve bu özel bir olgu.” diye konuştu.

Papazachos ayrıca, “Kolumbo'ya göre şu anda dizi, volkandan çok uzakta. Kolumbo'da şüphe uyandıracak bir faaliyet olduğuna dair hiçbir gösterge yok. Şimdilik, Santorini'nin doğu tarafından, bizi ilgilendiren dizi Anidro'daki sismik dizidir.” ifadelerini de kullandı.

UZMANLAR ŞAŞKIN

Yunanistan depremle yaşama alışık bir ülke olsa da, Santorini çevresindeki depremler, büyük bir depremin artçıları olmaması haliyle de uzmanları şaşırtıyor. Büyük bir deprem sonrası daha küçük ölçekte çok sayıda deprem olabiliyor.

Fransız Le Monde gazetesine görüşlerini bildiren iki bilim insanı, Santorini'de volkanik faaliyet olasılığına kapıyı açık bıraktı.

Le Monde'a göre sismik hareketliliği yakından takip eden Grenoble Üniversitesi Jeoloji Bilimleri Enstitüsü (ISTerre) Müdür Yardımcısı Florent Brenguie, “Fenomenin tamamen tektonik mi yoksa volkanik bir bileşene mi sahip olduğunu söylemek için henüz çok erken” dedi.

Brenguie, “Depremin aktif bir fay üzerinde, yerkabuğunun inceldiği ve batan bir havza oluşturduğu bir bölgede meydana gelmiş olması, depremin tektonik bir kaynağı olduğunu düşündürebilir. Ancak depremlerin spesifik dizilimi, volkanik sıvıların fay bölgesine enjekte edilmesi gibi gizli bir süreci akla getiriyor. Kayganlaştırıcı görevi gören bu sıvılar plakaların hareket etmesine neden olabilir.” diye konuştu,

Paris Dünya Fiziği Enstitüsü’nde deniz yerbilimcisi olan Nathalie Feuillet, “Bilim insanları giderek volkanik bir olaya yöneliyor” dedi.

Santorini Adası, "Güney Ege Volkanik Yayı" olarak bilinen bir bölgede yer alıyor. Bölgede son büyük deprem 1950'lerde gerçekleşti.

Yunan yetkililer, son sarsıntıların volkanik aktiviteyle değil, tektonik levha hareketleriyle ilişkili olduğunu savunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar