Şahali sordu: Marina projesi için mi Laguna Apartmanları boşaltılmak isteniyor?

7 Mart 2023

Güncelleme: 7 Mart 2023

A
A

CTP Milletvekili Şahali, 14 Mart 2022’de kararı alınan marina projesinin, Vakıflar İdaresi'nin kiracıların çıkarılmasını istediği Laguna Apartmanları bölgesini de içerip içermediğini sordu.

ZgotmplZ

Denetim göreviyle bugün toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Erkut Şahali “Deprem korkusu ve Laguna Marina ihalesi” başlıklı konuşma yaptı.

Yoğun bir deprem korkusu yaşandığını belirten Şahali, 6 Şubat’ta acı şekilde yaşanan depremlerin KKTC’de de endişeye neden olduğunu dile getirdi.

Yapı güvenliğinden endişe duyulduğunu ifade eden Erkut Şahali, depreme dayanıklılık koşulları zaman içinde değişiklik gösterdiği için farklı zamanlarda yapılan binaların depreme dayanıklılığı konusunda endişeler olduğunu anlatı.

Kıbrıs Türk Mimar Ve Mühendisler Odaları Birliği'nin (KTMMOB) okullar hakkında hazırladığı raporun ve yapılacak çalışmaların şeffaf olması gerektiğini ifade eden CTP'li vekil, başta Gazimağusa olmak üzere ülkenin tamamında özellikle okullarla ilgili bir endişe olduğunu, bunun biraz da hükümetin konu hakkında doğru bilgi paylaşımı yapmamasından kaynaklandığını anlattı.

Gazimağusa’daki okulları ziyaret ettiklerini ve bazı okullarda tek bir öğrenci bulamadıklarını anlatan Erkut Şahali, hangi okulların risk içerdiği hangi okulların güvenli olduğunun ve atılacak adımların bir an önce kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini kaydetti.

"MARİNA PROJESİ İÇİN Mİ LAGUNA APARTMANLARI BOŞALTILMAK İSTENİYOR?"

Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi'nin (Evkaf) yasal hak sahibi olduğu Gazimağusa Laguna Deniz Yıldızı apartmanlarının durumuna işaret eden Şahali, binanın güçlendirilmesi gerektiğine dair rapor bulunduğunu anımsattı.

Binanın güçlendirme maliyetinin yapı maliyetinin yüzde 46’sı olduğunu, bu nedenle alışılmış prosedür gereği yıkım gerektiğini ifade eden Erkut Şahali, bu raporlara rağmen kira mukavelelerinin yenilendiğini kaydetti.

Kira mukaveleleri uzatıldığı halde Vakıflar İdaresi'nin kiracılara "Binayı boşaltın" ihbarı gönderdiğini ifade eden Şahali, 14 Mart 2022’de bölge için bir marina kararı çıkarıldığını belirtti.

Bu tarihten itibaren Vakıflar İdaresi'nin kiracıların çıkarılması için baskı yaptığını savunarak Şahali, bu marina projesinin Laguna Apartmanları bölgesini de içerip içermediğini sordu.

Aynı bölgede bulunan belediyeye ait, tam teşekküllü Atatürk Kreş ve Gündüz Bakımevi binasının da 2019’da ani bir kararla boşaltıldığını söyleyen Şahali, Vakıflar İdaresi'nin 6 şubattan sonra deprem korkusunun artmasıyla aradığı şartları bulduğunu kaydetti, bu tarihten sonra apartmandaki kiracılarını “taciz” etmeye başladığını öne sürdü.

"Vakıflar İdaresi'nce apartmanın rutin bakımlarının engellendiğini" ileri süren CTP'li Şahali, asansör kontrollerinin engellendiğini, çöp istasyonlarındaki konteynerlerin kilitlendiğini, binanın cephesine “Bu bina tehlike arz etmektedir, her an yıkılabilir derhal boşaltılmalıdır.” ilanı asıldığını belirtti.

Bina her an yıkılabilir haldeyse yapılması gerekenin belediyeye gitmek olduğunu anlatan Şahali, yasal olarak mal sahibi olan devletin bu konudaki duruşunu açıklamasını istedi.

Marina yapımının art niyetli bir durumun varlığını düşündürdüğünü, söyleyen Erkut Şahali, bir can güvenliği tehdidi varsa devletin konuya direkt muhatap olması gerektiğini belirtti.

Şahali, bina güçlendirilecekse bunun kim tarafından ve nasıl yapılacağı, yıkılacaksa yerine ne yapılacağı ve ikamet edenlerin mağduriyetlerinin nasıl giderileceğinin açıklanmasını istedi.

TAÇOY YALANLADI 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Laguna Deniz yıldızı konusunun Laguna ihalesinin, Marina ihalesiyle yakından uzaktan ilgisi olmadığını, bu bilgiyi de Vakıflar İdaresi Başkanı İbrahim Benter’den aldığını söyledi.

Deniz Yıldızı apartmanlarının değil bir depremde, kendiliğinden bile çökebilecek durumda olduğunu, bunun için  KTMMOB’nin verdiği rapor olduğuna işaret eden Taçoy, söz konusu binada vakıfa ait hiçbir daire için sözleşme yenilenmediğini, 8 dairenin ise mal sahibi olduğunu, onun da hukuki yollarla çözülebileceğini kaydetti.

Binaya, Mağusa Belediyesi’nin bu bina içinde yaşanılamaz, tehlikeli bina levhası astığını belirten Taçoy, gereğinin yapılarak, binanın bir an önce boşaltılması gerektiğini vurguladı.  

Bakan Taçoy, olayın tehlikesinin büyük olduğuna dikkat çekti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar