Rusya'dan doğrudan uçuş tartışmalarıyla ilgili neler biliyor?

21 Eylül 2022

Güncelleme: 21 Eylül 2022

A
A

İki gündür Türk basınınca işlenen Rusya'dan Ercan'a doğrudan uçuş haberleri gündemde. Arıklı "Müracaat var" derken, Rusya'dan elçilik aracılığıyla yalanlama yapıldığı bildirildi. İşte tüm gelişmeler...

ZgotmplZ

Haber Merkezi

ABD'nin Güney Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunu Rusya’ya yönelik yaptırımları yerine getirdiği gerekçesiyle her yıl gözden geçirilmek şartıyla tamamen kaldırması sonrası Moskova yönetiminin Ercan'a doğrudan uçuşlara izin vereceği iddiaları gündemin odağına yerleşti.

HABERTÜRK YAZARI KONUYU GÜNDEME GETİRDİ

Konuyu önce pazartesi günü Habertürk yazarı Güntay Şimşek köşesine taşıdı. Şimşek "önemli kaynağa" dayandırarak, Rusya’nın tepki olarak isteyen havayollarına KKTC direkt uçuş izni vermeye hazırlandığını iddia etti.

MİLLİYET DİPLOMATİK KAYNAKLARA DAYANDIRDI

Ardından dün Milliyet gazetesi "diplomatik kaynaklara" dayandırdığı haberinde, Rus ticari uçuşlarının çok yakın zamanda doğrudan muhtemelen bir tur operatörü aracılığıyla gerçekleştirileceğini ve Rusya hükümetinin de bu konuya olur verdiğini yazdı. Haberde, Rusya’dan KKTC’ye ilk uçuşun, yeni Ercan Havalimanı’nın 15 Kasım’da gerçekleştirilmesi planlanan açılışına yetiştirilmesi için çalışıldığına da yer verildi.

TATAR: TANIMA DEDİĞİN BÖYLE BAŞLAR

Milliyet, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın görüşlerine de sayfalarına taşıdı. Tatar, “Türkiye’nin denge siyaseti bağlamında, Rusya ile hasıl olması durumunda bunu  memnuniyetle karşılarız. Böyle bir gelişme, KKTC için çok önemli bir adım olur, tanıma dediğin böyle başlar, önemli olan ekonomik hareketlerdir.” ifadelerini kullandı.

ARIKLI: MÜRACAAT VAR

Konuyla ilgili YeniDüzen’e konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise, “Bu yönde bazı resmi girişimler var ama açıklama yapmak için oldukça erken. Çalışmalar devam ediyor.” dedi. 15 Kasım tarihinde yapılacağı iddia edilen direkt uçuşla ilgili müracaatın özel bir şirket tarafından yapıldığını söyleyen Arıklı, “Müracaatı değerlendiriyoruz. Görüşmeler devam ediyor.” ifadelerini kullandı. Yeni havayolu şirketi konusunun bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme geleceğini söyleyen Arıklı, “Gerekli yetkiyi bugün alacağız. Rus uçağı inmese de kendi uçağımız inecek.” şeklinde konuştu.

RUSYA'NIN GÜNEY ELÇİLİĞİ'NDEN YALANLAMA

Diğer yandan konuyla ilgili Güney Kıbrıs'ta da bir gelişme yaşandı. Kıbrıs Haber Ajansı (CNA) Rus devlet ajansı RIA-Novosti'ye dayandırarak yayınladığı haberde, Rusya'nın Lefkoşa Büyükelçiliği'nin iddiaları yalanladığını belirterek, "Doğrudan bir uçuşların başlatılması için herhangi bir müzakereyi reddediyor." ifadelerine yer verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar