Protokol solu birleştirdi: Biz kazanacağız, siz kaybedeceksiniz

17 Haziran 2022

Güncelleme: 17 Haziran 2022

A
A

TDP, TKP, BKP, YKP ve Sol Hareket yaptıkları ortak açıklamayla Ankara'yı ve iktidarı hedef aldı, siyasi birliktelik niyeti ortaya koydu.

ZgotmplZ

TC ile KKTC arasında imzalanan “2022 Yılı İktisadi ve Mali İş birliği Protokolü” solu birleştirdi.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ve Sol Hareket, Lefkoşa’da Sarayönü Meydanı’ndaki Dikilitaş Anıtı önünde ortak basın açıklaması yaparak, siyasi birliktelik niyeti ortaya koydu. 

TDP Genel Başkanı Mine Atlı tarafından okunan ortak açıklamada, ekonomik zorluklar altında ezilen Kıbrıslı Türklerin iradesinin uzun zamandır yok sayıldığı ve demokrasiye müdahaleler olduğu öne sürüldü.

Kıbrıslı Türklerin bir var oluş mücadelesi içinde olduğunun kaydedildiği açıklamada, TC ile KKTC arasında imzalanan iş birliği protokolünün Kıbrıslı Türklerin varlığını tehdit altına aldığı ve Ceza Değişiklik Yasa Tasarısı’nın ise ses çıkarılmamasını garanti altına almayı hedeflediği iddia edildi.

ÇAVUŞOĞLU'NA TEPKİ

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kıbrıs ziyaretine de değinilen açıklamada, Çacuşoğlu’nun bakanlara “müdür” muamelesi yaptığı iddia dilerek, “Bizler bu yaşananlar karşısında, Kıbrıslı Türkler olarak öfkeli, tepkili  ve utanç içerisindeyiz. Bu adadaki varlığımız ve irademiz yok sayılmaktadır.” denildi.

Açıklamada Kıbrıslı Türklerin laikliğe inanan bir toplum olduğu vurgulanarak, Çavuşoğlu, Kıbrıs ziyaretinde cami avlusunda “siyasi toplantı” yaptığı ve “vatandaşlık sözü” verdiği gerekçeleri ile eleştirildi.

Kıbrıslı Türklerin üretimden koparıldığı ve giderek yoksullaştığının belirtildiği açıklamada, “Göç artık her Kıbrıslı Türk gencin gündemindedir.” denildi.

TDP, TKP, BKP, YKP ve Sol Hareket’in farklılıklarına bakmadan siyasi birliktelik yapma kararlılığında olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Biz birlikteyiz, Her önemli mücadelede olduğu gibi bu mücadelede de yan yanayız. Ne Ak Parti iktidarının ne de başka bir iktidarın bizi yok etmesine müsaade etmeyeceğiz. Emekçimizi, aydınımızı, bizleri rahat bırakın, çekin elinizi yakamızdan. Bizi tüketemezsiniz. Biz kazanacağız, siz kaybedeceksiniz.” ifadelerine yer verildi.

PROTOKOL

TC-KKTC İktisadi ve Mali İş birliği Anlaşması, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu başbakanlığı döneminde 14 Nisan'da imzalanmıştı. Anlaşma uyarınca, Türkiye'den KKTC’ye 3 milyar 200 milyon TL hibe ve 1 milyar 50 milyon TL kredi verilecek.

Anlaşma ayrıca, KKTC'nin de "uygulama protokolü" olarak anılan "Türkiye ile KKTC İş birliği Çerçeve Belgesi Eylem Planı"nda yer alan reform ve eylemleri gerçekleştirmesi ile mali disiplin alanında bazı adımlar atmasını kapsıyor.

Eylem planında yer verilen, vatandaşlık, belediyeler, Din İşleri, sendikal haklar, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakları, mülkiye edinimi, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ve ortaöğretim ders kitapları gibi başlıklarda yapılması taahhüt edilen talepler tartışmalara neden olmuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar