Protestolar eşliğinde Bakanlar Kurulu listesi okundu

25 Nisan 2022

Güncelleme: 25 Nisan 2022

A
A

Yeni UBP-DP-YDP hükümetinin Bakanlar Kurulu listesi Cumhuriyet Meclisi’ne sunuldu. Hükümet programı da bugün Meclis'te okunacak.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 13.05’te Zorlu Töre başkanlığında toplandı.

İlk olarak bilgiye ve onaya sunuş işlemlerinde, Cumhurbaşkanlığı’nın ikinci Faiz Sucuoğlu hükümetinin istifası ve yeni Bakanlar Kurulu atanana kadar önceki hükümetin görevde kalmasına ilişkin yazı bilgiye sunuldu.

Ardından Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurma görevini UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’na tevdi ettiğine dair tezkeresi okundu.

Daha sonra Cumhurbaşkanı'nca atanan Bakanlar Kurulu’nun tam listesi Genel Kurul'a sunuldu.

HÜKÜMET PROGRAMI DA BUGÜN OKUNACAK

Yeni hükümetin programı da bugün saat 14.30’da yapılacak olağanüstü birleşimde okunacak.

MUHALEFET VE HÜKÜMET VEKİLLERİ SIRAYLA GENEL KURULU TERK ETTİ

Bakanlar Kurulu listesi okunduğu sırada muhalefet milletvekilleri Genel Kurul’u terk edip, oylamaya katılmadı.

Muhalefet milletvekilleri daha sonra Genel Kurul salonuna geri döndü.

Söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ve Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, olağanüstü birleşime katılmayıp, hükümet programını dinlemeyeceklerini açıkladı.

Muhalefet liderlerinin konuşması sırasında UBP, DP ve YDP milletvekillerinin büyük çoğunluğu salonu terk etti.

CTP lideri Erhürman yaptığı konuşmada, krize neden olan Sunat Atun'un görevden alınmadığı değil alınamadığının söylendiğini belirterek, “Sucuoğlu eğer ‘Türkiye müdahale etmedi’ diyecekse o zaman halka yaşatılan bu maskaralığın sebebi neydi?” diye sordu.

HP lideri Özersay ise “Bakanı görevden almayı beceremediğiniz için hükümeti bozup tekrar kurmaya çalıştınız.” diyerek,  devletin itibarının yerle bir edildiğini savundu.

Diğer yandan hükümet programının bugün yapılacak olağanüstü birleşiminde okunması nedeniyle, yarınki Genel Kurul birleşimi oyçokluğuyla ertelendi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Hükümet programın Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından sonra güvenoyuna başvurulacak.

Anayasa'ya göre, hükümet programı görüşmeleri, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güven oylaması yapılacak.

Yeniden kurulan UBP-DP-YDP hükümetinin kabinesinde değişen tek isim Maliye Bakanı oldu. Maliye Bakanlığı görevine Sunat Atun yerine UBP Lefkoşa milletvekili Olgun Amcaoğlu getirildi.

21 Şubat’ta kurulan, 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a istifası sunulan ikinci UBP-DP-YDP hükümeti 59 gün görev yapmış, Başbakan Faiz Sucuoğlu önce Maliye Bakanı Sunat Atun’un görevden alma yazısını, daha sonra da hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuş, Tatar hükümetin istifasını kabul etmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar