Polonya'ya füze düştü 2 kişi öldü: Avrupa'dan sert tepki

16 Kasım 2022

Güncelleme: 16 Kasım 2022

A
A

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

ZgotmplZ

Polonya medyasında yer alan haberlere göre, bölgede şiddetli bir patlama yaşandı.
Ülkenin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir yerden düşen füze nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti.

Hükümet sözcüsü Piotr Müller, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başbakan Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi'ni acil olarak toplantıya çağırdı." ifadesini kullandı. Müller, toplantının detaylarına ilişkin bilgi paylaşmadı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Rusya'nın bugün ülke çapında çoğunlukla enerji altyapısına yönelik 85 füze saldırısı düzenlediğini açıklamıştı.

RUSYA FÜZE SALDIRISINI YALANLADI

Söz konusu füzenin Rusya'ya ait olmadığının vurgulandığı açıklamada, “Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur. Gerginliği daha da tırmandırmak amaçlanmaktadır. Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmamıştır.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Polonya medyasının Przewodow köyündeki olay yerinden yayınladıkları enkazın da Rus silahlarıyla hiçbir ilgisi olmadığı belirtildi.

Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder ise “İki Rus füzesinin Polonya’da Ukrayna sınırına yakın bir yere düştüğünü iddia eden haberlerden haberdarız. Şu anda bu haberleri teyit edecek bilgi elimizde yok ve bunları inceliyoruz. Elimizde güncel bilgi olduğunda bunları paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin NATO’nun her karışını koruyacağına ilişkin Amerikan makamlarından yapılan açıklamalar hatırlatılarak bu konuda Washington’un askeri bir adım atıp atmayacağı sorusuna ise Ryder, “Bu konuyu inceliyoruz. Şu anda bunları teyit edecek bilgiye sahip değiliz. Dolayısıyla spekülasyon yapmak veya ihtimallere girmek istemem. Beşinci Madde ve güvenlik taahhütlerimize gelince, NATO’nun her karış toprağını savunacağımız konusunda açık olduk.” dedi.

ÇEKYA RUSYA'YI İŞARET ETTİ 

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya'ya düşen füzenin Rusya'dan geldiğinin doğrulanması durumunda bunun Rusya tarafından olayların açıkça tırmandırılması anlamına geleceğini belirtti.

ESTONYA: DURUM ÇOK CİDDİ

Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, Polonya'ya düşen Rus füzeleri hakkında şu ana kadar çok az bilgi olduğunu ancak durumun ciddi olduğunu söyledi.
Pevkur, konu hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Maalesef şu anda çok az bilgi var ancak durum kesinlikle çok ciddi. Eğer Polonya topraklarına, NATO topraklarına Ruslar tarafından Ukrayna'ya gönderilen bir füze düştüyse Polonya'daki durum çok ciddi." ifadelerini kullandı.

Estonya ile Polonya'nın durumla ilgili yakın temas halinde olduğunu ifade eden Pevkur, "Elbette Polonya Başbakanı Ulusal Güvenlik Komitesi'ni boşuna toplamaz. Bunun kesinlikle çok ciddi nedenleri var ancak daha fazla bilgiye ihtiyacımız var." diye konuştu.

Pevkur, bir NATO ülkesinin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi de anımsatarak, bunun da bir seçenek olduğunu belirtti.

DANİMARKA ENDİŞELİ

 Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Polonya'ya füze düşmesi sonucu 2 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle endişeli olduklarını belirtti.

Kofod, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Polonya'dan çok endişe verici bilgiler geldiğini" ifade etti. Polonya halkının yanında olduklarını bildiren Kofod, Polonyalı yetkililer ve NATO ile yakın temas içinde olduklarını vurguladı.

Kofod, "Ne olduğunu henüz tam olarak bilmiyoruz. Müttefiklerimizle bunu açıklığa kavuşturmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

BELÇİKA'DAN KINAMA

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da "Polonya'daki olayı" kınadıklarını bildirdi.

Sosyal medyadan açıklama yapan De Croo, Polonya halkına taziye dileklerini ileterek, "Hepimiz, bizi korumak için her zamankinden daha fazla birlik içinde ve donanımlı olan NATO ailesinin parçasıyız." değerlendirmesini yaptı.

NATO: POLONYA İLE KOORDİNASYON İÇERİSİNDEYİZ

NATO, Polonya'ya füze düşmesine ilişkin haberleri araştırdıklarını bildirdi.

Bir NATO yetkilisi, Polonya'ya füze düşmesi ve iki kişinin ölmesi hakkındaki sorulara yanıt verdi.

Yetkili, "Bu haberleri araştırıyoruz ve müttefikimiz Polonya ile yakın koordinasyon içindeyiz." açıklamasını yaptı.

ZELENSKİY: ORTAK GÜVENLİĞE YÖNELİK RUS SALDIRISIDIR

 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus füzelerinin bugün Polonya topraklarına isabet ettiğini iddia ederek, "NATO'nun topraklarına füze fırlatılması ortak güvenliğe yönelik bir Rus saldırısıdır." dedi.

Zelenskiy, gece Telegram hesabından yaptığı görüntülü paylaşımda, Rus güçlerinin bugün ülkesine karşı füze saldırıları gerçekleştirdiğini belirtti.

Rus kuvvetlerince Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine toplam 90 füzenin fırlatıldığını kaydeden Zelenskiy, saldırılar sonucu enerji ve sivil altyapıların hasar gördüğünü ifade etti.

Rus füzelerinin bugün Polonya topraklarına da isabet ettiğini ileri süren Zelenskiy, şöyle devam etti: "Terör, ulusal sınırlarımızla sınırlı kalmıyor. Rus füzeleri Polonya'yı vurdu. Ukrayna, kaç kez terör devletinin ülkemizle sınırlı kalmayacağını, Rus terörünün daha da ileri gitmesinin an meselesi olduğunu söylemişti. Rusya cezasız kaldığını ne kadar uzun süre hissederse Rus füzeleri herkes için o kadar fazla tehdit olacaktır. NATO'nun topraklarına füze fırlatılması, bu ortak güvenliğe yönelik bir Rus füze saldırısıdır. Bu çok önemli bir tırmanış. Harekete geçmeliyiz."

Ukrayna olarak Polonya'nın yanında yer aldıklarını dile getiren Zelenskiy, "Rusya dünyaya karşı çıkıyor. Rusya bize ve ulaşabildiği herkese terörle saldırıyor." ifadesini kullandı.

ALMANYA'DAN YAKIN TAKİP

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Polonya'ya füze düşmesiyle ilgili durumu yakından takip ettiklerini bildirdi.

Baerbock, Twitter hesabından, "Durumu yakından izliyoruz ve Polonyalı dostlarımız ve NATO müttefiklerimizle temas halindeyiz." paylaşımı yaptı.

Dışişleri Bakanı Baerbock düşüncelerinin yakın müttefikleri ve komşuları Polonya ile birlikte olduğunu kaydetti.

POLONYA'DA SAVAŞA HAZIR OLMA DURUMU ARTTIRILACAK

 Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller, Ulusal Güvenlik Komitesi'nin Ukrayna sınırındaki köye füze düşmesi nedeniyle toplandığını belirterek, "Askeri birliklerin savaşa hazır olma durumunun artırılmasına karar verildi." dedi.

Müller, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki tarafından acil olarak toplantıya çağrılan Ulusal Güvenlik Komitesi'nin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

Toplantıya, ilgili üst düzey tüm yetkililerin katıldığını ifade eden Müller, "Askeri birliklerin savaşa hazır olma durumunun artırılmasına karar verildi." dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'ya bağlı Ulusal Güvenlik Bürosunun Başkanı Jacek Siewiera da Duda'nın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştüğünü söyledi.

Siewiera, görüşmede bir NATO ülkesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddenin gündeme geldiğini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar