Partiler uzlaştı 100 günlük protokol engeli kalktı

11 Mayıs 2022

Güncelleme: 12 Mayıs 2022

A
A

UBP Genel Başkan Sucuoğlu, protokol imzalamamak şartıyla YDP ve DP ile hükümet kurmak için görüşüleceğini açıkladı. Arıklı ile Ataoğlu da protokol yerine hükümet programını işaret etmişti. Böylelikle üç parti arasında en büyük engel kalkmış oldu.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından pazartesi günü hükümeti kurmakla görevlendirilen İçişleri Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ünal Üstel siyasi partilerle görüşmek için, bugün toplanan Parti Meclisi'nden yetkiyi aldı.

Anayasa uyarınca Üstel’in kabinesini 15 gün içinde Cumhurbaşkanı’na sunması veya görevi iade etmesi gerekiyor.

 PROTOKOL OLMAYACAK

Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanları, Faiz Sucuoğlu'na hükümetinin bitmesine neden olan 100 günde yapılacak icraatları içeren protokolün imzalanmasını şart koştu.

İki parti de bu yüzden Sucuoğlu hükümetinden çekildi.

Fakat dün Ataoğlu, ayrı bir protokol yerine sadece hükümet programında yer alması yönünde açıklamada bulunmuştu. 

Bugün ise DP Milletvekili Hasan Taosunoğlu BRT'ye yaptığı açıklamada, ''ayrı bir protokole gerek olmadığını hükümet programında olmasının yeterli olacağını'' söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Ataoğlu ile Arıklı birlikte yaptıkları basın toplantısında, YDP ile DP'nin bu süreçte birlikte hareket edeceklerini açıklamışlardı.

SUCUOĞLU NET KONUŞTU

Benzer açıklamayı Sucuoğlu Parti Meclisi toplantısı sonrası yaptı.

Sucuoğlu, 100 günde yapılacak icraatların ayrı protokolle imza altına alınmasına karşı olduklarını, fakat farklı bir yöntemin olabileceğini söyledi.

Ülkenin erken seçimi kaldıramayacağını vurgulayan Sucuoğlu, CTP ile HP'nin seçim istediğini ve koalisyon kurmak istemediklerini, o yüzden Üstel'in DP ve YDP ile hükümeti kurmak için görüşmesinde sakınca olmadığını belirtti.

KURULTAY İÇİN 2,5 YIL VAR...

Sucuoğlu UBP'nin 6 ay önce kurultay yaptığını ve yüzde 61 oy alarak genel başkan seçildiğini ifade ederek, ''yeni bir kurultay için benim istifam gerekir, ya da 2,5 yıl bekleyecekler öyle karşıma çıkacaklar'' dedi.

KIRGINIM

Sucuoğlu, “Kırgınlığım var, ama kime var dersen onu tam söyleyemem” dedi, sürecin çok hızlı geliştiğini kaydetti.

Kırgınlığının öncelikle koalisyon ortaklarına olduğunu dile getiren Sucuoğlu, YDP ve DP’nin önce kendilerini son güne kadar beklettiğini ardından da ültimatom olarak tanımladığı bir deklarasyon sunduğunu ifade etti.

CTP İLE HP ÜSTEL'E KAPIYI KAPATTI

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), hükümeti kurmakla görevlendirilen Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ünal Üstel ile koalisyon görüşmesi yapmayacağını duyurdu.

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay da Üstel ile herhangi bir koalisyon görüşmesi yapmayacaklarını açıkladı.

İKİ PARTİ NEDEN ÇEKİLMİŞTİ?

Hükümeti oluşturan üç partiden ikisi olan DP ile YDP 29 Nisan gecesi hükümetten çekildi.

Gerekçe olarak da, ''100 gün içerisinde yapılmasını istedikleri bazı icraatları içeren protokolü imzalamaktan kaçtıkları için, UBP'ye güvenmediklerini ve bu nedenle hükümette yer almayacaklarını'' açıkladı.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

21 Şubat’ta kurulan, 3 Mart'ta güvenoyu alan 20 Nisan’da da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a istifası sunulan ikinci UBP-DP-YDP hükümeti 59 gün görev yapmıştı. Başbakan Faiz Sucuoğlu önce Maliye Bakanı Sunat Atun’un görevden alma yazısını, daha sonra da hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuş, Tatar da hükümetin istifasını kabul etmişti.

SON HÜKÜMET 5 GÜN SÜRDÜ

25 Nisan Pazartesi günü kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümetinin hükümet programı yine aynı gün Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda okunarak, perşembe günü de tartışılması için Meclis Genel Kurulu'nun gündemine getirildi. Fakat muhalefet partilerinin oturuma katılmamasından dolayı buna gerek kalmadı.

Kurulan yeni hükümetin 30 Nisan Cumartesi günü güven oyu almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Cuma gecesi hükümeti oluşturan iki parti olan Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi hükümette yer alamayacaklarını açıklamasıyla hükümet tekrar bozuldu. 

Cumartesi günü ise Başbakan Faiz Sucuoğlu hükümetin istifasını vererek süreci resmen sona erdirmek zorunda kaldı.

SEÇİM SONUÇLARI...

23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimleri UBP yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirmişti. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 32,4, Demokrat Parti (DP) yüzde 7,41, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) yüzde 6,39, Halkın Partisi (HP) yüzde 6,68 oy almıştı.

Bu sonuçlara göre 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar