Özbekistan'da koyu sohbet

16 Eylül 2022

Güncelleme: 16 Eylül 2022

A
A

Özbekistan'daki Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesine katılan Erdoğan, liderlerle bir araya geldi. Liderlerin samimi pozları ve koyu sohbeti dikkat çekti.

ZgotmplZ
Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev (sağ 5), Tacikistan Cumhurbaşkanı İmam Ali Rahman (sağ 4), Rusya Devlet Başkanı Vladimir (sağ 3), Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko (sağ 2), İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi (sağda) ile bir araya geldi.
AA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in davetiyle "Şanghay Beşlisi" olarak da bilinen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesine katılıyor.

Batı ile Rusya'nın Ukrayna işgali ve Çin’in Tayvan'la yaşadığı gerilim nedeniyle ilişkilerinin son derece gerildiği bir dönemde gerçekleşen ziyaret yakından izleniyor.

Erdoğan, 15-16 Eylül günlerinde Özbekistan’ın Semerkant kentinde gerçekleşen ŞİÖ liderler zirvesinin ilk gününde, zirveye katılan ülkelerin devlet başkanlarıyla "Ebedi Şehir" kompleksini ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmam Ali Rahman, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi.

Gayrıresmi akşam yemeğinde bir araya gelen liderlerin samimi pozları dikkat çekti.

Anadolu Ajansı'nın abonelerine servis ettiği kare, sosyal medyada çok sayıda yorum aldı.

Erdoğan, zirve kapsamında dün akşam Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le bu sabah da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Erdoğan'ın bugünkü görüşme programında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de var.

Tayyip Erdoğan, görüşmelerinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak için Amerika Birleşik Devletleri'ne gidecek.

ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ NEDİR?

Rusya, Çin, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan tarafından 1996’da kurulan Şanghay Beşlisi, ilk aşamada güvenlik amaçlı ve üye ülkelerin teröre karşı birlikte hareket etmelerini amaçlayan bir çerçeveyle kuruldu. O dönem yapılan değerlendirmelerde bu girişimin Rusya ve Çin tarafından NATO’ya rakip bir güvenlik örgütü olduğu ifade edildi.

Şanghay Beşlisi, 2001’de Özbekistan’ın da katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü adını aldı ve işbirliği kapsamını ekonomi, ticaret, enerji ve diğer stratejik alanları içerecek şekilde genişletti.

ŞİÖ, ilk büyük genişlemesini 2017’de Pakistan ve Hindistan’ı aynı anda tam üye yaparak gerçekleştirdi. İran da 2021 senesinde örgüte tam üye olarak davet edildi ve üye sayısı 9’a çıktı.

Örgütün üç gözlemci üyesi ise Afganistan, Moğolistan ve Belarus.

Türkiye, Azerbaycan, Sri Lanka, Ermenistan, Kamboçya ve Nepal örgütün diyalog ortağı ülkeler.

Suudi Arabistan, Mısır ve Katar’a diyalog ortağı statüsü verilmesi de 2021’de kararlaştırılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar