Oktay'dan ek kaynak ve külliye mesajları

9 Kasım 2022

A
A

Sosyal yardımlar, tarım, ulaştırma alanında ve gençlik-spor yatırımlarını da kapsayacak toplam 2.5 milyar ek kaynak sağlandığını bildiren Oktay, külliyenin hayata geçmesini zorlaştırmaya çalışanların karşısında KKTC ve TC'yi bulacaklarını kaydetti.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Lefkoşa'daki KKTC Kamu Veri Merkezi'nde düzenlenen toplu açılış ve tanıtım töreninde önemli mesajlar verdi.

Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ın her köşesinde, her sektörde topyekun kalkınma sağlanması ve kendi ayakları üzerinde duran KKTC için geçmişten bu yana her türlü desteği verdiğini vurgulayan Oktay, bir taraftan Yeşilırmak'tan Dipkarpaz'a yollar inşa ederken, bir taraftan da KKTC'nin uluslararası alanda temsiliyetinin yollarını açtıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Toroslar'dan gelen suyla tarımsal bereketi artırdığımız gibi reel sektör destekleriyle üreticiye de can suyu oluyoruz. Kıbrıs Türkü'nün sağlığı için tıbbi ihtiyaçlara öncelik verirken kaynakların sağlıklı kullanımı için de KKTC'nin yanındayız. Elektronik devlet altyapımızı e-KKTC projesiyle Kıbrıs Türkü'nün kullanımına sunmakla kalmıyor, KKTC kamu kurum ve kuruluşlarının dijital işleyişini şu anda bulunduğumuz veri merkezi ile kesintisiz, hızlı ve güvenli bir hale getiriyoruz. Bir taraftan mesleki eğitimin geleceğin mesleklerine uyumlanmasına destek oluyor bir taraftan Maarif Okulları ile Kuzey Kıbrıs'ta uluslararası standartlarda yerli-milli eğitim sunuyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımız Türkiye'de gençlerimiz için ne yapıyorsa aynı şekilde Kıbrıs Türkü gençlerimizin, sporcularımızın da yanında olmak için harekete geçmiş durumda. Yine coğrafi bilgi sistemleri ve nirengi ağı projeleriyle şehir planlama, tapu, kadastro ve kentsel dönüşüm gibi alanlarda hız ve güveni artırıyoruz. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğümüzle yapılan iş birliği ile KKTC kimlik kartlarının ve pasaportlarının yenilenmesinin yanı sıra Kuzey Kıbrıs'a gelen ziyaretçilerin son teknolojiye sahip pasaport kontrol cihazlarından geçmesi için destek veriyoruz."

Oktay, bunların yanı sıra İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü kapsamında, Hayvancı ve Çiftçilere Destek Programı, Kıb-Tek Akaryakıt Alımına Navlun Destek Programı, Engelli ve Sosyal Yardım Alan Bireylere Ek Destek; Tarım, Turizm, Sanayi ve Küçük Esnaf ve Zanaatkarlara Yönelik Kısmi Hibe Programı ve girişimcilik destekleri ile Türkiye'nin KKTC'de her alanda ilerlemeyi perçinlediğini söyledi.

2,5 MİLYAR LİRALIK EK KATKI

Yerele verdikleri desteklerle yerelden kalkınmaya da güçlü desteklerini sürdüreceklerine dikkati çeken Oktay, "2022 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması'nı 14 Nisan 2022 tarihinde imzaladık. Yıl sonuna kadar KKTC'ye 4 milyar 250 milyon lira kaynak aktarmayı öngörmüştük. Buna ilaveten 2,5 milyar lira tutarında bir ek anlaşma yapma ihtiyacı doğdu. Sosyal yardımlar için 49 milyon lira, tarım alanında 122 milyon lira, ulaştırma alanında 19 milyon lira ve gençlik-spor yatırımları için 6 milyon lira aktarıyoruz, hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

KÜLLİYE KARŞITLARINA TEPKİ

Oktay, Kıbrıs Türkü'nün milli iradesini yansıtan Cumhurbaşkanlığı makamına yakışır sembol bir eser olacak Cumhurbaşkanlığı, Meclis Yerleşkesi ve Millet Bahçesi projesine başlandığını aktararak, Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin Kıbrıs Türk Devleti'nin geleceğe vurulan mührünün ve varlığının simgesi olduğunu kaydetti.

Bu projenin hayata geçmesini zorlaştırmaya çalışanların karşısında KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti'ni bulacağının altını çizen Oktay, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti iş birliğinin köklü kardeşliğin ve gönül birlikteliğinin üzerinde yükseldiğini, günü kurtarmanın değil, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin uzun vadede sürdürülebilir bir ekonomik yapıya kavuşturma hedefiyle ilerlediğini anlattı.

"KIZIL ELMA" MESAJI

Oktay, Türkiye'nin KKTC ile yoldaşlığının, garantörlüğünün siyaset üstü, kurumsallaşmış bir yapıda bulunduğunu belirterek, KKTC'nin dört bir tarafının Türkiye'nin her şartta sağladığı desteklerin somut nişaneleriyle dolu olduğunu, bir proje bitmeden yenisini başlattıklarını, Kıbrıs Türkü'nün bugünü ve geleceği için fikir birliği içinde çalıştıklarını dile getirdi.

Ulaştırmanın turizmi, su temininin tarımı, mesleki eğitimin üretim ve sanayiyi, dijitalleşmenin dışa açılmayı desteklediğini ve Maraş açılımının oluşturduğu özgüven gibi, projelerin her birinin diğerini besleyen, güçlendiren bir yapıda olduğuna dikkati çeken Oktay, bu gidişatın sonunun KKTC için "Kızıl Elma", yani her alanda bağımsızlığını ispatlamış bir devlet olarak uluslararası arenada hak ettiği konumu alması olacağını kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar