Öğretmenler ifadeye gitti, sendikalar protesto etti

10 Ağustos 2022

Güncelleme: 10 Ağustos 2022

A
A

2 Ağustos'ta Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapılan eylem sırasında yaşananlar nedeniyle 22 öğretmen polise ifade vermeye gitti. Bu durumu protesto eden KTÖS ile KTOEÖS, Milli Eğitim Bakanlığı ve Lefkoşa Polis Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

ZgotmplZ

Öğretmenler Yasası'nda yapılmak istenen değişikliklere karşı 2 Ağustos Salı günü yaptıkları basın açıklaması sırasında polis engelini aşarak bakanlığa giren Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) üyesi 22 öğretmen bugün polise ifade vermeye gitti.

İki sendika, Milli Eğitim Bakanlığı ve Lefkoşa Polis Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Bakanlık önündeki eylemde Öğretmenler Yasası’nda sendikaların görüşü alınmadan değişiklik yapılması, Lefkoşa Polis Müdürlüğü önünde de öğretmenlere geçtiğimiz hafta yaptıkları eylem nedeniyle dava okunması protesto edildi.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu antidemokratik ve despot davranmakla suçlayan sendikalar, polisin öğretmenlere dava okumasına tepki gösterdi, “Eylülde çocuklarınızı okula polis gözetiminde mi göndereceksiniz?” diye sordu.

Öğretmen sendikalarının eyleminde "Siyasal despotluğu ve antidemokratik uygulamaları kabul etmiyoruz" yazılı pankart taşındı.

Bakanlık önünde açıklamalarda KTOEÖS Genel Başkanı Ozan Elmalı ve KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, öğretmenlerle ilgili yasada değiştirilmesini talep ettikleri maddeler bulunduğu, teknik çalışma toplantısına katılmaya hazır olduklarını vurguladı.

Lefkoşa Polis Müdürlüğü önünde yapılan açıklamadan sonra hakkında dava okunan öğretmenler, sendikaların hukukçusuyla birlikte polise ifade vermek üzere Lefkoşa Polis Müdürlüğü binasına girdi.

Binaya giren öğretmenlere "polisi görevinden men etme" ve "iterek darp etmek"ten dava okundu.

NE OLMUŞTU?

Öğretmenler Yasası'nda yapılmak istenen değişikliklere karşı çıkan iki sendika, 2 Ağustos Salı günü gerçekleşen eylem ve basın açıklaması sırasında, aynı gün yapılacağı açıklanan Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı’nın gerçekleşmemesi amacıyla, polis engelini aşarak bakanlığa girmişti. Arbede sırasında bazı camlar kırılmıştı. Sendikaların talebi üzerine o gün yapılması planlanan Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı iptal edilmişti.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, o gün kendisinin bakanlık önüne inerken, öğretmenlerin de bakanlığa girmek adına tazyik uyguladığını ve korkuluklarla, camları kırarak içeri girdiklerini kaydetmiş, bazı öğretmenlerin elektrik fişlerine ataç sokarak elektrikleri attırdıklarını söylemişti. Çavuşoğlu, bu kişilerle ilgili yasal soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

5 Ağustos Cuma günü bakanlık önünde yeniden toplanan öğretmen sendikaları, bu kez “Bizim eğitimciler olarak polis teşkilatıyla bir sıkıntımız yoktur.” diyerek, polislerin önüne karanfil bırakmıştı. Salı gün iptal edilen Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı da aynı gün gerçekleştirilmişti.

Dün iki sendikadan yapılan açıklamada, 22 öğretmenin polise ifade vermeye çağrıldığı duyurulmuştu.  KTÖS ile KTOEÖS aldıkları kararla, bu durumu protesto edeceklerini açıklamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar