Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ni bypass eden öneri Resmi Gazete'de

25 Ocak 2023

Güncelleme: 26 Ocak 2023

A
A

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin devletin projeleri üzerinde vize yetkisi ile yurt dışı projeleri için Yetki Kurulu kararı alınmasının kaldırılmasını öngören yasa önerisi halkın bilgisine getirildi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Hükümet, tartışmalı düzenlemeler içeren Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Önerisi'ni Resmi Gazete’de yayımlayarak, halkın bilgisine sundu. Öneriyle ilgili görüş ve öneriler 20 gün içinde yazılı olarak Meclis Başkanlığı’na sunulabilecek.

Öneri ile yasada, 2 maddede değişiklik öngörülüyor. Buna göre;

  • Yasanın 39'uncu maddesi değiştirilerek devlete ait projeler ile uluslararası antlaşmalar veya bunlara dayanan protokoller uyarınca yapılacak olan projelerin vize alması koşulu kaldırılıyor.
  • Yasanın 41'inci maddesi de değiştirilerek, vakit kaybını önlemek ve devletin işlerinin aksamaması için KKTC'de hazırlanmayan projelerin uygulanmasında aranan Yetki Kurulu kararı, uluslararası antlaşmalar uyarınca yapılacak olan projeler için kaldırılıyor.

Önerinin genel gerekçesinde ise şöyle deniliyor:

"Bu yasa önerisi ile, devlete ait projeler ile uluslararası antlaşmalar veya bunlara dayanan protokoller uyarınca yapılacak olan projeler için Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden vize alınması koşulu, devletin işlerinin aksamasına ve/veya yavaşlamasına sebep olmaktadır. Devletin projelerinin veya uluslararası antlaşmalar uyarınca yapılacak olan projelerin, devletin yetkili kurumlan tarafından hazırlanması, izinlendirilmesi, denetlenmesi veya devletin yetkili kurumları koordinasyonunda yapılması yeterli olup, bir meslek kuruluşu olan Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin devletin projeleri üzerinde vize yetkisinin olması uygun görülmemektedir. Ayrıca ülkemizde hazırlanmayan projelerin uygulanmasında uluslararası antlaşmalar uyarınca yapılacak olan projeler için Yetki Kurulu kararı istenmesi uygun görülmemektedir. İşbu gerekçelerle bu yasa önerisi hazırlanarak esas yasanın 39'uncu ve 41 'inci maddelerinde değişiklik yapılmıştır."

Önerinin altında Ulusal Birlik Partisi (UBP) Grup Başkanvekili Özdemir Berova, Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Serhat Akpınar ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Sekreteri Talip Atalay’ın imzası bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar