Muhalefet ve iktidarın "aynaya bakma" atışması

9 Mayıs 2022

Güncelleme: 10 Mayıs 2022

A
A

Özersay, hükümet krizine ilişkin iktidar sıralarına dönerek “Aynaya bakıyor musunuz?” diye sordu. Berova, “Ülkede aynaya bakması gereken bir parti varsa bu HP'dir.” karşılığını verdi. Benzer bir çıkış CTP sıralarına dönük olarak Arıklı'dan geldi.

ZgotmplZ

Yeni hükümetin kurulması için Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın görevlendirme yapması beklenirken, bugün toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, iki ay içerisinde dağılan iki hükümetle ilgili tartışmalara sahne oldu.

Gündem dışı söz alan muhalefet liderleri hükümetteki partilere eleştirilerde bulunurken Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Yeniden Doğuş Partisi'nden (YDP) yanıtlar geldi.

ÖZERSAY BAŞLADI

İlk sözü alan Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay,  hükümete “Aynaya bakıyor musunuz?” diye sordu.

Özersay, “Devletin itibarını bitirdiniz, Meclis’in itibarı da bitti. Bu eğer sizin içinize siniyorsa, bundan rahatsız olmuyorsanız, biz artık muhalefet olarak söyleyecek bir şey bulamıyoruz.” şeklinde devam etti.

Kudret Özersay, UBP’nin “iç istikrarsızlığı” nedeniyle Aralık 2020’den itibaren periyodik olarak, başkan, bakan ve kabine değişikliğine gidildiğini savundu:

“UBP’nin 2020’den bugüne kendi içinde yaşadığı bu istikrarsızlık bu çekişme nedeniyle memleketin, devletin altüst olduğunu inkâr edecek kimse yoktur.”

BEROVA'DAN "AYNA" YANITI GELDİ

UBP Milletvekili Özdemir Berova bunun üzerine kürsüye çıkarak, “ülkede bir partinin aynaya bakması gerekiyorsa bunun öncelikle HP olduğunu” söyledi.

Berova, HP’nin parlamentodaki kilitlenmeden sorumlu olanlardan olduğunu da söyledi.

ÖZERSAY KARŞILIK VERDİ

HP Genel Başkanı Kudret Özersay da yeniden kürsüye çıkarak, UBP’nin bütçenin HP desteğiyle geçtiğinin bile farkında olmadığını kaydetti, HP’nin muhalefet sorumluluğu bilinciyle hareket ettiğini ve UBP’nin ülkedeki yönetim krizinin kaynağı olduğunu ifade etti.

BİR "AYNAYA BAKIN" DA ARIKLI'DAN 

Ardından kürsüye çıkan YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ise Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) sıralarından yükselen tepki ve eleştirilere de “Aynaya bakın.” karşılığını verdi.

DP VE YDP GÜVEN OYLAMASI ÖNCESİ HÜKÜMETTEN ÇEKİLMİŞTİ

KKTC’nin 27’nci hükümeti UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin Bakanlar Kurulu listesi 25 Nisan’da Cumhuriyet Meclisi’nin bilgisine getirilmiş, hükümet programı aynı gün Cumhuriyet Meclisi’nde okunmuştu. 

29 Nisan'da toplanan YDP ile DP kurulları, 30 Nisan'da yapılması planlanan güven oylamasında, güvenoyu vermeme ve hükümetten çekilme kararı almıştı. Partilerden yapılan açıklamada, güvenoyu vermeme gerekçesi olarak, DP ve YDP’nin birlikte hazırladığı 100 günlük eylem planının UBP tarafından imzalanmaması gösterilmişti. 

Bunun üzerine Başbakan Faiz Sucuoğlu, 30 Nisan günü hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuştu. Hükümetin istifasını kabul eden Cumhurbaşkanı Tatar, yeni hükümet kurulana kadar mevcut hükümetin göreve devam etmesini istemişti.

UBP-DP-YDP Hükümeti, Faiz Sucuoğlu’nun başbakanlığında kurulan üçüncü hükümetti.

SEÇİM SONUÇLARI

23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimleri UBP yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirmişti.

CTP yüzde 32,4, DP yüzde 7,41, YDP yüzde 6,39, HP yüzde 6,68 oy almıştı.

Bu sonuçlara göre 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar